Uutiset

Kolumni: Venäläisessä kerrostalossa ensin palellaan ja sitten hikoillaan - kesällä lämmin vesi katkaistaan jopa useaksi viikoksi

Verho heilui avoimessa ikkunassa moskovalaisessa viisikerroksisessa talossa, joka on tyypillinen 1960-luvulla rakennettu kerrostalo.

Elämä venäläisessä kerrostalossa eroaa suomalaisesta esimerkiksi syksyn lähestyessä ajankohtaisen lämmityksen suhteen. Kaukolämpö kytketään päälle vasta siinä vaiheessa kun vuorokauden keskilämpötila on pysytellyt alle kahdeksan asteen viiden peräkkäisen päivän ajan.

Yllä kuvaillusta laskutavasta johtuen venäläisasunnoista löytyy usein siirrettäviä sähköpattereita. Venäläisiin kerrostaloasuntoihin ei tavallisesti kuulu häkkivarastoja tai muutakaan asunnon ulkopuolista yksityistä säilytystilaa, joten patterit on mahdutettava oman asunnon usein tiukkoihin neliöihin silloin kun niitä ei käytetä.

Kun kaukolämpö lopulta kytketään päälle, virtaa lämpöä usein liiaksi asti. Monista asunnoista puuttuvat termostaatit, minkä vuoksi asuntoja jäähdytellään pitämällä ikkunoita auki.

Vesi katkaistaan jopa viikoiksi

Paitsi kaukolämpö, myös kerrostalojen lämmin vesi katkaistaan joka kesä jopa viikoiksi, useimmiten putkiston huoltotöihin vedoten. Tämän vuoksi monen asunnon kylpyhuoneeseen on asennettu kaasukäyttöinen vedenlämmitin eli boileri.

Suomessa muun muassa sähkön- ja vedenkulutus mitataan automaattisesti kun taas Venäjällä asukkaan pitää ilmoittaa mittarien lukemat huoltoyhtiölle mieluiten kuukauden välein. Uusi mittari on hyväksytettävä ja tietyn ajan palvellut mittari tarkistutettava. Jos asianmukaisia mittareita ei ole asennettu tai niiden kuntoa tarkistettu, maksaa asukas enemmän kuin mitä maksaisi todellisen kulutuksen perusteella.

Etenkin vanhoista venäläisistä kerrostaloista puuttuvat häkkivarastojen lisäksi muun muassa yhteiset pyykkituvat sekä ulkoiluväline- ja pyörävarastot. Magneettiavaimia, joilla pääsee useiden eri talojen rappukäytäviin, on helppo ostaa monesta paikasta. Esimerkiksi lastenvaunujen turvallinen säilyttäminen hissittömässä talossa voi olla haastavaa.

Joku ominut portaiden alla olevan tilan

Vaikka katutason rappukäytävässä olisikin pyörien ja vaunujen säilyttämiseen sopivaa ylimääräistä tilaa esimerkiksi portaiden alla, ei sitä välttämättä pääse hyödyntämään. Joku kekseliäs asukas on saattanut eristää tilan omilla kaltereillaan ja lukita sinne tekemänsä oven. Asukas luultavasti säilyttää portaiden alle aitaamassaan tilassa omia suurikokoisia tavaroitaan.

Kerrostaloasumiseen liittyvät maksut, mittareiden lukemien ilmoittamiset ja vastaavat pystyy halutessaan hoitamaan netissä. Palveluihin on helppo rekisteröityä ja ne toimivat moitteettomasti.

Toinen asia on se, että etenkään monilla vanhuksilla ei ole käytössään nettiä eikä varaa helpottaa elämäänsä maksamalla useamman kuukauden maksut etukäteen. Tästä johtuen etenkin vanhukset ja vähävaraiset jonottavat entiseen tapaan kerran kuukaudessa pitkiäkin aikoja pankkeihin ja posteihin maksujen erääntyessä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti