Uutiset

Venäläiset äänestivät itselleen kuvernöörejä ja paikallispoliitikkoja - Navalnyin kampanjoima taktinen äänestäminen oli vahvasti esillä

Valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle on mitattu vaalien alla hyvin alhaisia kannatuslukemia.
Nainen äänestää moskovalaisella äänestyspaikalla aluevaaleissa. Kuva: epa08665826
Nainen äänestää moskovalaisella äänestyspaikalla aluevaaleissa. Kuva: epa08665826

Elokuussa myrkytetyn venäläisen oppositioaktivistin Aleksei Navalnyin sosiaalisen median tilit vilisivät ennen myrkytystä Venäjän aluevaaleihin ja Valko-Venäjän tapahtumiin liittyvää sisältöä.

Navalnyi julkaisi Instagramiin kuvan itsestään kannattajiensa ympäröimänä siperialaiskaupunki Tomskissa vain tunteja ennen myrkytysoireiden alkamista. Hänen viestinsä oli suunnattu tomskilaisille äänestäjille.

Navalnyi reissasi viime kuukausina ympäri Venäjää kertomassa niin sanotusta taktisesta äänestystavasta. Ideana on estää valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokkaan valinta äänestämällä ehdokasta, jolla on parhaat mahdollisuudet päihittää valtapuolueen ehdokas.

On spekuloitu, että taktisen äänestystavan mainostaminen saattoi olla yksi Navalnyin myrkyttämiseen johtanut syy.

Navalnyin joukot nimesivät ennen sunnuntain paikallis- ja aluevaaleja toista tuhatta ehdokasta, joiden he uskoivat pystyvän lyömään valtapuolueen ehdokkaita. Vaaleissa valittiin yhteensä kymmeniätuhansia edustajia kymmenellä eri aikavyöhykkeellä.

Duumavaalien ennakkovaalit

Äänestäminen alkoi jo perjantaina, sillä viranomaiset päättivät tehdä vaaleista kolmipäiväiset. Vaalitarkkailujärjestö Golos varoitti, että äänestysajan venyttäminen vaikeuttaa vaalivilpin havaitsemista.

Vaalit olivat näytön paikka etenkin kannatustaan menettäneelle valtapuolue yhtenäiselle Venäjälle. Vaalit olivat myös valtapuolueen suosion mittari ensi vuoden duumavaalien alla, eräänlaiset ennakkovaalit.

Yhtenäiselle Venäjällä mitattiin vaalien alla kannatuslukuja, jotka eivät mairittele vallanpitäjiä. Jos duuman vaalit olisivat olleet elokuussa, puoluetta olisi äänestänyt tuolloin 31 prosenttia vastanneista. Toiseksi suosituimmalle puolueelle liberaalidemokraateille mitattiin samassa kyselyssä 11 prosentin kannatus.

Yhtenäisen Venäjän kannatuksen lasku on melkoinen verrattuna edellisiin duuman vaaleihin vuonna 2016. Tuolloin puoluetta äänesti yli 54 prosenttia äänestäjistä.

Alueiden ongelmat heijastuvat kannatukseen

Etenkin henkilökohtaiset talousvaikeudet, eläkeiän nosto ja koronapandemian seuraukset ovat lisänneet venäläisten tyytymättömyyttä. Alueita hiertävien ongelmien pääsyynä pidetään usein Moskovan tuen puutetta.

Yhtenäisen Venäjän ennakoitiin menettävän enemmistönsä esimerkiksi Magadanin ja Novosibirskin alueduumissa.

Arkangelin ja Komin seudulla Moskovan suunnitelmat alkaa dumpata alueelle pääkaupunkiseudun jätteitä ovat herättäneet jo kauan vastustusta.

Monilla Siperian alueilla valtapuolueen suosiota ovat syöneet muun muassa pahenevat ympäristöongelmat.

Habarovskissa on nähty loppukesästä lähtien protesteja suositun kuvernöörin tueksi. Viralta pannulle kuvernöörille luettiin rikossyytteet, joita pidetään yleisesti poliittisesti motivoituneina.

Sunnuntain kuvernöörivaaleissa Kremlin tukemien ehdokkaiden asema vaikutti jo etukäteen heikolta esimerkiksi juuri Komissa, Arkangelissa ja Irkutskissa.

Käytännössä kuvernöörien ja ylipäänsä alue- ja paikallishallinnon valta on Venäjällä rajallista. Venäjästä on tullut yhä keskusjohtoisempi maa presidentti Vladimir Putinin jo lähes parikymmentä vuotta kestäneen valtakauden aikana.

Putin ja Lukashenko tapaavat Sotshissa

Venäjän ja Valko-Venäjän presidentit Vladimir Putin ja Aleksandr Lukashenko tapaavat maanantaina Etelä-Venäjällä Sotshissa. Lukashenkon jatko riippuu pitkälti Venäjästä. On todennäköistä, että Valko-Venäjän seuraava johtaja on Kremlin valitsema.

Kremlin mukaan Putin ja Lukashenko käsittelevät tavatessaan ainakin kahdenvälisiä suhteita, strategista yhteistyötä ja valtioliittoa. Valtioliiton osalta esillä lienee maiden välisen valtioliiton tiivistäminen. Venäjän tavoitteena on mahdollisimman tiivis integraatio Valko-Venäjän kanssa.

Venäjän johto on ollut Valko-Venäjän tulenarkaa poliittista tilannetta koskevissa julkisissa kannanotoissaan odotettua neutraalimpi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Venäjä yrittäisi vaikuttaa Valko-Venäjään vahvasti taustalla.

Venäjän sotilaallinen väliintulo Valko-Venäjällä ei ole todennäköistä. Valko-Venäjällä tuskin nähdään Itä-Ukrainan tapahtumien kertausta. Sellaiselle ei ole tarvetta, sillä Venäjän on helppo toimia Valko-Venäjällä oman turvallisuuskoneistonsa kautta. Maiden turvallisuusviranomaisten suhteet ovat perinteisesti läheiset ja tiiviit.

Uusimmat

Fingerpori

comic