Uutiset

Venäläisten palkkasoturien pidätys Valko-Venäjällä oli ilmeisesti presidentti Lukashenkon vaalitemppu – Moskova vaikenee

Valko-Venäjän valtiontelevisio näytti, miten 33 venäläistä ammattisotilasta pidätettiin majoitustiloistaan Minskin lähellä. Epäselväksi jäi, minne aseistautuneet sotilaat olivat matkalla. Yksinvaltainen Lukashenko käyttää tempausta hyväksi kasvavien mielenosoitusten estämiseksi presidentinvaalien alla.
Valko-Venäjän turvallisuuspoliisin, KGB:n, johtaja Valery Vakulchik nähtiin raportoimassa seisaaltaan presidentti Aleksandr Lukashenkolle (pöydän päässä) venäläissoturien pidätyksestä. Kuva: epa08573615
Valko-Venäjän turvallisuuspoliisin, KGB:n, johtaja Valery Vakulchik nähtiin raportoimassa seisaaltaan presidentti Aleksandr Lukashenkolle (pöydän päässä) venäläissoturien pidätyksestä. Kuva: epa.

Valko-Venäjällä nähtiin jälleen keskiviikkona kummallinen tapahtumasarja, kun Venäjään tiiviisti kytköksissä olevan maan valtiollinen media kertoi 33 venäläisen palkkasotilaan joukkopidätyksestä Minskin lähellä. Miesten vihjattiin joko aikoneen sotkeutua Valko-Venäjän vaaleihin tai olevan matkalla sotapesäkkeisiin tekemään ammattisotilaan työtään.

Nuori mies ajaa potkulaudallaan Minskissä ohi jättiläiskyltin, jossa lukee: "9. elokuuta 2020 Valko-Venäjän presidentinvaalit". Etenkin nuoret toivovat maansa eurooppalaistumista. Kuva: epa08570855
Nuori mies ajaa potkulaudallaan Minskissä ohi jättiläiskyltin, jossa lukee: ”9. elokuuta 2020 Valko-Venäjän presidentinvaalit”. Etenkin nuoret toivovat maansa eurooppalaistumista. Kuva: epa.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko vaati suurieleiseen tapaansa Venäjältä selitystä miesten oleskeluun maassa.

Virallinen Venäjä saati presidentti Vladimir Putin eivät tuoreeltaan kommentoineet tapahtunutta. Lukashenko on johtanut maataan yhtäjaksoisesti vielä pitempään kuin Putin omaansa, vuodesta 1994. Venäjää ja Valko-Venäjää yhdistää tulliliitto, mikä mahdollistaa muun muassa Venäjää koskevien pakotemääräysten kiertämisen.

Joidenkin arvioiden mukaan Venäjän passeja kantaneiden palkkasoturien pidätys kertoisi aidosti Valko-Venäjän ja Venäjän välien heikkenemisestä. Yhtä mahdollista on, että maiden johtajat ja tiedustelupalvelut punoivat juonen varmistaakseen Lukashenkon voiton ja Venäjän vaikutusvallan jatkumisen.

Matkalla Syyriaan tai Sudaniin?

Valko-Venäjän asema itsenäisenä mutta Venäjästä riippuvaisena maana palvelee Moskovan etua monessa asiassa. Esimerkiksi koronarajoitusten aikana Valko-Venäjältä on mahdollista lentää maihin, joihin Moskovasta ei pääse. Televisiokanava Current Timen haastattelemat riippumattoman asiantuntijat arvelivat, että palkkasoturit saattoivat olla pidätettäessä läpikulkumatkalla Valko-Venäjän kautta joko Syyriaan tai Sudaniin.

Venäjä ei virallisesti myönnä olevansa osallisena esimerkiksi Itä-Ukrainan sotatoimissa. Se on kiistänyt käyttävänsä palkkasotureita. Likaisiksi katsotut peiteoperaatiot ulkomailla hoidetaan esimerkiksi yksityisen ja laajalti tunnetun ”Wagnerin ryhmän” kautta. Valko-Venäjän median mukaan pidätetyt miehet edustivat juuri Wagneria.

Valko-Venäjän television kuvissa miesten takavarikoidun omaisuuden seassa näkyi Sudanin valuuttaa ja sudanilainen puhelinkortti. Korkea virkailija sanoi, että miehistä 14 oli viettänyt aikaa Donbassin alueella Itä-Ukrainassa, missä Venäjän varustamat kapinalliset ovat käyneet sotaa Ukrainan armeijaa vastaan vuodesta 2014.

Virallisen kuvaajapoolin välittämä otos presidentti Lukashenkosta johtamassa Valko-Venäjän turvallisuusneuvoston kiireellistä istuntoa 29. heinäkuuta. Kuva: epa08573614
Virallisen kuvaajapoolin välittämä otos presidentti Lukashenkosta johtamassa Valko-Venäjän turvallisuusneuvoston kiireellistä istuntoa 29. heinäkuuta. Kuva: epa08573614

Lukashenkon valta koetuksella

Valko-Venäjä valmistautuu 9. elokuuta äänestämään presidentti Lukashenkon noin kuudennelle valtakaudelleen vaaleissa, jotka ovat kaukana vapaista ja demokraattisista. Lukashenkon vastaehdokkaita ja sellaiseksi pyrkineitä on vankilassa eri verukkeilla.

Lukashenkon vallassa olon aikana maan perustuslakia ja presidenttikausien pituutta on muutettu useita kertoja.

Viime viikkoina Lukashenkon yli 25-vuotinen johtajuus on tullut haastetuksi vakavasti, kun kymmenet tuhannet ihmiset ovat lähteneet Minskissä kaduille vaatimaan rehellisiä vaaleja ja vaihtoehtoisten ehdokkaiden hyväksymistä kilpaan. Etenkin nuoret ovat avoimesti vaatineet Lukashenkon väistymistä, mihin vallanpitäjät ovat vastanneet lähettämällä sekä siviilipukuisia että virkapukuisia poliiseja viemään ihmisiä pois kaduilta.

Pidätyksiä on usein tehty näkyvästi televisiokameroiden edessä.

Lukashenkoa arvostellaan myös vastuuttomasta suhtautumisesta koronavirukseen, ihmisoikeuksien rikkomisesta ja taloudesta. Valko-Venäjän virkakoneisto, tuomioistuimet ja virallinen media ovat kaikki Lukashenkon liittolaisten käsissä. Näin esimerkiksi mediaraportteihin on suhtauduttava suurin epäilyksin.

Lukashenko väittää vastaehdokkaitaan ja häntä arvostelevia ihmisiä yleensä ulkomaiden lähettämiksi provokaattoreiksi.

Presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskajan kannattajat kokoontuivat sankoin joukoin Minskissä 19. heinäkuuta. Tihanouskajan onnistui kerätä vaaditut 100 000 kannattajakorttia ja päästä ehdolle. Kuva: epa08555277
Presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskajan kannattajat kokoontuivat sankoin joukoin Minskissä 19. heinäkuuta. Tihanouskajan onnistui kerätä vaaditut 100 000 kannattajakorttia ja päästä ehdolle. Kuva: epa.

”Venäjä juonitteli terroristisia tekoja”

Torstaina Valko-Venäjän hallitus sanoi, että se epäilee pidättämiensä Venäjän kansalaisten juonitelleen terroristisia toimia Valko-Venäjälle presidentinvaalien aattona. Epäselväksi jäi, millaisia toimia Venäjältä olisi ollut odotettavissa.

Aiemmin Valko-Venäjällä on yleensä syytetty länsimaita vehkeilystä Lukashenkoa vastaan. Voi olla, että nyt Lukashenko haluaa todistaa kykenevänsä panemaan hanttiin myös Venäjälle.

Valko-Venäjän virallisen uutistoimiston mukaan maahan olisi tullut yli 200 taistelijaa.

Valko-Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Andrei Ravkov kertoi toimittajille torstaina, että jopa 200 palkkasotilasta olisi yhä Valko-Venäjällä ja että viranomaiset etsivät heitä.

Valko-Venäjän mukaan se ja Ukraina ovat yhdessä sopineet tiukentavansa rajavalvontaa. Ukrainan demokratiaprotestien aikaan pitkin 2000-lukua Kiovassa oli nähtävissä Moskovan vaikutus tapahtumiin esimerkiksi, kun ex-presidentti Viktor Janukovitshin aikaan Maidanin mielenosoittajia ammuttiin.

Lukashenko sanoi hiljattain, ettei Valko-Venäjällä ”ole riittävästi maidanisoituja ihmisiä” ja niinpä odotettavissa olisi ulkovaltojen provokaatioita.

Samaan aikaan kärjistynyttä tilannetta pyrittiin hyödyntämään opposition kurittamiseksi entisestään.

Svjatlana Tsihanouskaja haluaa presidentiksi. Hänen miehensä, toisinajattelija-blogaaja Siarhei Tsihanouskin, ehdokkuus evättiin ja häntä uhkaa kolmen vuoden vankeustuomio "julkisen epäjärjestyksen aiheuttamisesta". Kuva: epa08555268
Svjatlana Tsihanouskaja haluaa presidentiksi. Hänen miehensä, toisinajattelija-blogaaja Siarhei Tsihanouskin, ehdokkuus evättiin ja häntä uhkaa kolmen vuoden vankeustuomio ”julkisen epäjärjestyksen aiheuttamisesta”. Kuva: epa.

Naisehdokkaan tueksi suurmielenosoitus

Presidentinvaalien ehdokkaana olevan Svjatlana Tsihanouskajan vangitun poliitikkomiehen perustama blogi Strana dlja Zhizni (Maa elämistä varten) joutui uusien syytösten kohteeksi. Tunnettu poliittisten kampanjoiden ekspertti Vitali Shkljarov pidätettiin syytettynä Tsihanouskajan vaalikampanjaan osallistumisesta.

Valko-Venäjän voimansa yhdistänyt oppositio kertoi odottavansa jopa 65 000 ihmistä mielenosoitukseen Minskin keskustaan torstai-iltana.

Mielenilmaus olisi toteutuessaan toistaiseksi mittavin, mutta Lukashenkon arveltiin pyrkivän haittaamaan luvallista kokousta vetoamalla kiristyneen turvallisuustilanteen vaatimiin turvatarkastuksiin ja poliisitoimiin.

Valko-Venäjän oppositio on nyt naisten johdolla yhdistänyt voimansa. Svjatlana Tsihanouskaja ja Maria Kolesnikova esiintyvät yhdessä. Kolesnikova on vankilassa olevan, vaaleista evätyn pankkiiriehdokkaan Viktor Babarikon virallinen edustaja. Kuva: epa08555271
Valko-Venäjän oppositio on nyt naisten johdolla yhdistänyt voimansa. Svjatlana Tsihanouskaja ja Maria Kolesnikova esiintyvät yhdessä. Kolesnikova on vankilassa olevan, vaaleista evätyn pankkiiriehdokkaan Viktor Babarikon virallinen edustaja. Kuva: epa.

Uusimmat

Fingerpori

comic