Uutiset

Venäläistoimittajan valemurhaoperaatio Kiovassa: Jos Ukraina tavoitteli sympatiaa länsimailta, se epäonnistui

-Elän 96-vuotiaaksi ja tanssin vielä Putinin haudalla, kirjoitti venäläistoimittaja Arkadi Babtshenko Twitterissä keskiviikkoiltana.

Hän oli juuri ilmestynyt elävänä Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n tiedotustilaisuuteen, jossa SBU:n piti kertoa Babtshenkon murhatutkimuksen uusimmista käänteistä.

Babtshenkon mukaan valemurhaoperaatio tehtiin, jotta saatiin estettyä Venäjän valmistelema suunnitelma hänen murhaamisekseen. Hänen rinnallaan tilaisuudessa seisoivat SBU:n johtaja Vasili Gritsak ja Ukrainan valtionsyyttäjä Juri Lutsenko.

Uutinen Babtshenkon tiistaisesta murhasta Kiovassa sai valtavasti julkisuutta.

Alkuperäisen tarinan mukaan Venäjältä viime vuonna paennut Babtshenko oli palaamassa kotiinsa leipäkaupasta, kun salamurhaaja ampui häntä kolmesti selkään kotiovella.

Babtshenkon kotona ollut vaimo löysi hänet yltä päältä veressä ja soitti apua, mutta Babtshenko kuoli ambulanssissa. Vaimo oli SBU:n mukaan keskiviikkona vielä niin sokissa, ettei häntä oltu voitu kuulla.

Ukraina syytti murhasta Venäjää, joka puolestaan tyrmäsi syytökset sanoen kyseessä olevan hyökkäys Venäjää vastaan.

Mihin lavastusta tarvittiin?

Tiedotustilaisuuden jälkeen jäi epäselväksi, miksi Babtshenkon murha oli välttämätöntä lavastaa. Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro sanoo, että koko valemurhaoperaatio oli turha.

-Jos venäläisten salamurhasuunnitelma oli tiedossa kuukauden etukäteen, sen estämiseen ja paljastamiseen ei olisi tarvittu sellaista, hän sanoo.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU sanoi saaneensa tietoa 30 ihmisen murhasuunnitelmasta Ukrainassa, joista yksi oli Babtshenko, kirjoittaa Reuters. SBU ei kertonut, keitä muut ovat.

SBU:n mukaan se oli pidättänyt Venäjän palkkaaman Ukrainan kansalaisen, joka oli junaillut murhasuunnitelman. Babtshenkon murhasta oli luvattu 40 000 dollaria.

Kangaspuro kyseenalaistaa, että Venäjä olisi alun perin yrittänytkään murhata Babtshenkon.

-On mahdollista, että haluttiin ainoastaan rakentaa informaatio-operaatio, joka nostaisi SBU:n profiilia ja tuottaisi Ukrainalle länsimaista sympatiaa, kuten Skripalien tapauksessa, hän sanoo.

Kiovassa on murhattu viime vuosina Putin-kriitikoita, joihin myös Babtshenko kuuluu.

Lavastuksesta paljastui ristiriitoja

Kangaspuro moittii lavastusoperaatiota kömpelöksi.

-Babtshenko pyysi valemurhaoperaatiota emotionaalisesti anteeksi vaimoltaan, mutta SBU:n mukaan juuri tämä oli soittanut apua. Kaikki ei täsmää, hän sanoo.

Tiedotustilaisuudessa esiintynyt SBU:n johtaja Vasili Gritsak näytti myös käyttävän tilaisuutta hyväkseen kritisoimalla korruptiosyytöksiä, joiden kohteeksi hän on joutunut.

Kangaspuron mukaan tapaus herättää kysymyksia valtioiden ja turvallisuusorganisaatioiden etiikasta.

-Käteen jäi operaatio, joka ei ole kunniaksi kenellekään. Ukrainan viranomaisiin tietolähteenä on syytä suhtautua kriittisesti, hän sanoo.

Arvostetun toimittajan mukanaolo peiteoperaatiossa on herättänyt arvostelua. Babtshenkon itsensä mukaan operaatio oli ”välttämätön” ja hän kiitti SBU:ta siitä, että on hengissä.

Sananvapautta vaaliva Committee to Protect Journalists -yhdistys vaatii nyt, että Ukrainan viranomaiset selittävät, miksi lavastus ja valheellinen mediahuomio olivat välttämättömiä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic