Uutiset

Venäläisturistien viisumijonoa on saatu lyhennettyä reippaasti – "Toimenpiteet ovat alkaneet purra"

Keväällä syntynyt venäläisturistien viisumihakemusjono on saatu lyhennettyä tavanomaisiin mittoihin. Vielä jokin aika sitten viisumia saattoi joutua odottamaan Pietarin-pääkonsulaatista yli kuukauden.

-Käsittelyaika Pietarin hakemuksille on nyt 12–14 päivää hakemuksen jättämisestä siihen, kun valmis viisumi on asiakkaan kädessä, kertoo yksikönpäällikkö Leena Liukkonen ulkoministeriöstä.

Liukkosen mukaan jonoa on lyhennetty palkkaamalla Kouvolan viisumikeskukseen 38 kausityöntekijää ja tekemällä ylitöitä. Myös muut Suomen edustustot Venäjällä ovat auttaneet Pietaria, jonne hakemuksia tulee kaikkein eniten.

-Toimenpiteet ovat alkaneet purra, Liukkonen toteaa.

Suma pääsi syntymään, koska viisumihakemusten määrä alkoi viime talvena nousta pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Ruplan vahvistuminen sai venäläiset jälleen matkailemaan.

Suomelle tilanteen muuttuminen tuli kuitenkin hieman yllätyksenä. Hiljaisten vuosien aikana viisumikäsittelijöiden määrää Pietarin-pääkonsulaatissa oli vähennetty.

-Viime syksynä ei ennakoitu, että tilanne paranisi näin hyvin, Liukkonen sanoo.

Ulkoministeriö onkin joutunut korjaamaan viisumikysyntää koskevaa ennustettaan. Kun vuonna 2016 pääkonsulaattiin jätettiin yhteensä 360 000 hakemusta, on niitä tänä vuonna käsitelty nyt jo lähes saman verran, yli 327 000.

-Jos loppuaikana tulisi noin 2 500 hakemusta per päivä, Pietarin hakemuksia olisi kuluvana vuonna yli 600 000, Liukkonen laskeskelee.

Hänen mukaansa syksy on kuitenkin perinteisesti venäläisten Suomen-matkailussa hiljaista aikaa. Uutta piikkiä voidaan odottaa jälleen jouluna ja uutena vuotena.

Pietarissa 13 700 jonottajaa

Pietarin-pääkonsulaatissa odottaa käsittelyä 13 700 viisumihakemusta. Vielä toukokuussa jono oli 50 000 hakemuksen mittainen (Yle 11.5.).
Suomella on Venäjällä kolme muutakin edustustoa, jotka myöntävät viisumeja. Ne sijaitsevat Moskovassa, Petroskoissa ja Murmanskissa.
Moskovasta viisumin saa tällä hetkellä parissa viikossa. Käsittelyaikaa on kuitenkin tarkoitus tiivistää vielä kymmeneen päivään.
Eniten viisumihakemuksia tulee Pietariin. Huhtikuisen ennusteen mukaan niitä voisi kertyä tänä vuonna 500 000, mutta määrä voi nousta vieläkin isommaksi.
Moskovassa viisumikysyntä on kasvanut viime vuoteen verrattuna noin 20 prosenttia. Jos tahti jatkuu, hakemuksia tulee vuoden loppuun mennessä 76 000.
Lähde: ulkoministeriö

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic