Uutiset

Venezuela päätti luopua kullastaan

Kullan myynti Arabiemiraatteihin on yritys paikata maata vaivaavaa pahaa käteispulaa.
Caracasilaisen huoltoaseman hoitaja laski päivän kassaa viime vuoden heinäkuussa. Jätti-inflaatio on kurjistanut venezuelalaisten ostomahdollisuudet olemattomiin. Kuva: CRISTIAN HERNANDEZ

Venezuela myy 15 tonnia kultaa keskuspankkinsa holveista Arabiemiraatteihin. Asian paljasti Reutersille Nicolás Maduron hallinnon korkea-arvoinen virkamies.

Ensimmäinen kolmen tonnin erä on jo toimitettu lentoteitse Arabiemiraatteihin.

Kaupan tarkoituksena on saada lievitystä konkurssin partaalla olevan maan akuuttiin käteispulaan. Kaupat tehdään euroissa.

Kultakauppoja jatketaan myöhemmin helmikuussa. Kaiken kaikkiaan Venezuela aikoo myydä kultaa Arabiemiraatteihin 29 tonnia.

Maan kultavaranto oli viime marraskuun lopussa 132 tonnia. Venezuelan valtion kultaa on Venezuelan keskuspankin ja Englannin keskuspankin holveissa.

Englannin keskuspankissa Venezuelan kultaa on 31 tonnia, jonka arvo on 1,3 miljardia dollaria. Venezuela halusi nostaa sen pois viime vuoden lopussa, mutta ainakaan vielä kultaa ei ole laivattu Venezuelaan.

Britannian parlamentaarikot ja Venezuelan oppositio painostavat Englannin keskuspankkia pitämään kullan holveissaan, jotta sillä ei tuettaisi Maduron korruptoitunutta hallintoa.

Englannin keskuspankki on toisaalta pahassa välikädessä, sillä Venezuelalle kuuluvan omaisuuden jäädyttäminen on vaarallinen signaali muille maille. On varsin tavallista, että kehitysmaat tallettavat kultavarantojaan eri puolille maailmaa.

Toisaalta Englannin keskuspankki ei halua kansainvälisten pakotteiden kohteeksi.

Maduron edeltäjä ja oppi-isä Hugo Chávez kotiutti vuonna 2011 venezuelalaista kultaa 160 tonnia Yhdysvaltain ja Euroopan pankeista.

Chávezin näkemys oli, että Venezuelalla pitää olla fyysinen kontrolli omiin kultaharkkoihinsa.

Maduron hallinto ryhtyi myymään kultavarojaan vuosi sitten, kun sen öljyntuotanto väheni dramaattisesti.

Maan talouden jyrkkä alamäki ja Yhdysvaltain kiristyneet pakotteet hankaloittivat luottojen saantia kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta.

Viime vuonna Venezuela myi kultaa Turkkiin 900 miljoonan dollarin edestä.

Yhdysvallat kehotti keskiviikkona pankkiireja ja yritysjohtajia pitämään näppinsä erossa Venezuelan kullasta.

Venezuelan sosialistipresidenttiä Nicolás Maduroa painostetaan astumaan syrjään.

Oppositio sanoo, että viime kevään presidentinvaalit eivät olleet vapaat.

Maduron viisi vuotta kestäneellä presidenttikaudella Venezuelan öljyntuotanto on laskenut, mutta hallitus on yrittänyt pitää kansalaisten kulutuksen entisellä tasolla.

Uutta lainaa ei ole herunut ulkomailta, kun Venezuela on osoittautunut kyvyttömäksi hoitamaan entisiäänkään.

Maduron hallitus on ostanut ulkomailta perustarvikkeita riisistä vessapaperiin ja myynyt ne subventoituun hintaan venezuelalaisille.

Käteisvarojen puute on tehnyt tämän hankalaksi. Tämän takia Venezuelassa on nyt puutetta kaikesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic