Uutiset

Venezuela syyttää amerikkalaisia ex-sotilaita aikeesta syrjäyttää presidentti Nicolás Maduro

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro esiintyi televisioidussa tiedotustilaisuudessa maanantaina ja syytti amerikkalaisia ex-sotilaita aikeesta syrjäyttää hänet. Kuva: epa08402707
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro esiintyi televisioidussa tiedotustilaisuudessa maanantaina ja syytti amerikkalaisia ex-sotilaita aikeesta syrjäyttää hänet. Kuva: epa08402707

Entinen amerikkalainen sotilas kertoi Venezuelan televisiossa, että hänet oli palkattu valtaamaan pääkaupungin Caracasin lentokenttä ja viemään presidentti Nicolás Maduro lentokoneella Yhdysvaltoihin.

Amerikkalaiset Luke Denman ja Airan Berry sekä 11 muuta pidätettiin Venezuelassa maanantaina. Presidentti Maduro väittää, että ryhmä teki yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa ja aikoi syrjäyttää hänet. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Denman kertoi kuulustelussa, joka näytettiin Venezuelan valtiontelevisiossa keskiviikkona, että floridalainen turvallisuusfirma Silvercorp USA oli palkannut hänet. Hänen mukaansa Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidó oli tehnyt sopimuksen firman kanssa Maduron syrjäyttämiseksi.

Guaidón neuvonantaja Juan Rendon puolestaan kertoi CNN:lle keskiviikkona, että Guaidó oli tehnyt alustavan sopimuksen, mutta sitä ei koskaan lyöty lukkoon. Neuvonantaja sanoi myös, että oppositio ei ollut syrjäyttämisyrityksen takana ja turvallisuusfirman johtaja oli lähettänyt sotilaat ”epäonnistuneeseen itsemurhatehtävään”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kieltänyt, että Yhdysvallat olisi ollut osallinen syrjäyttämisyritykseen. Ulkoministeri Mike Pompeo sanoi keskiviikkona, että Yhdysvaltain hallitus tekee kaikkensa, jotta amerikkalaiset pääsevät palaamaan kotimaahan.

Maaliskuussa Yhdysvaltain oikeusministeriö asetti syytteeseen Maduron ja kaksitoista muuta venezuelalaista huumerikoksista. Trumpin hallinto tarjosi tuolloin 15 miljoonan dollarin palkkiota tiedoista, jotka johtavat Maduron pidätykseen.

Televisiolähetyksessä Luke Denman, 34, vastasi kysymyksiin englanniksi. Haastattelijaa ei näytetty. Ei käynyt selväksi, milloin ja missä kuulustelu oli videoitu tai missä Denmania ja Berrya pidetään.

Denman sanoi, että hänet ja Berry palkattiin kouluttamaan 50–60 venezuelalaista Kolumbiassa tammikuussa.

Turvallisuusfirma Silvercorpin johtaja Jordan Goudreau on vahvistanut roolinsa operaatiossa mediahaastatteluissa.

Venezuelan viranomaiset sanoivat pidättäneensä ryhmän syrjäisestä rannikkokaupungista Chuaosta. Paikalliset olivat ilmoittaneet ryhmästä viranomaisille.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti