Uutiset

Venezuela tukki sillan, jota pitkin humanitaarisen avun on tarkoitus tulla maahan

Presidentti Nicolás Maduron mukaan "me emme ole kerjäläisiä".
Kolumbian poliisi tarkkailee siltaa, joka on katkaistu tankkiautolla ja konteilla Kolumbian vastaisella rajalla Cucutassa keskiviikkona. Kuva: Mauricio Duenas Castaneda

Venezuelan hallitus on sulkenut sillan, jota pitkin maahan pitäisi tuoda avustustarvikkeita Kolumbiasta, kertoivat Kolumbian viranomaiset ja uutiskanava CNN:n kuvaaja paikan päällä.

Venezuelan oppositio oli vaatinut avustustarvikkeiden tuloa maahan, mutta ainakaan tätä kautta se ei nyt ole mahdollista.

Valokuvissa oranssin värinen tankkiauto ja sinisiä kontteja on asetettu keskelle kolmikaistaista Tienditasin siltaa, joka yhdistää Kolumbian Cucutan Venezuelaan.

Oppositiojohtaja kutsui maahan humanitaarista apua

Cucuta on yksi kolmesta humanitaarisen avun keräyspisteestä. Apua on kutsunut maahan oppositiojohtaja ja väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó. Venezuela on pahassa taloudellisessa kriisissä.

Viime viikolla Guaidó nimesi Cucutan lisäksi kaksi muuta avun keräyspistettä: Brasilian ja Venezuelan rajan sekä vielä nimeämättömän Karibian saaren.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro on kieltäytynyt kansainvälisestä avusta sanoen, että ”me emme ole kerjäläisiä”.

Kolumbian maahanmuuttoministeriön tiedottaja Jan Caicedo sanoi, että Venezuelan armeija asetti esteet sillalle tiistaina iltapäivällä. Paikalla on myös kamerat seuraamassa liikennettä.

Venezuelan hallitus ehkä pelkää myös mahdollista hyökkäystä maahan sillan kautta.

Maduro on kovan paineen alaisena sen jälkeen kun Guaidó julistautui 23. tammikuuta väliaikaiseksi presidentiksi saaden taakseen Yhdysvaltain ja myöhemmin myös EU-maiden tuen.

Maduro pelkää invaasiota

Venezuelan hallituksen mukaan Euroopan hallitukset työskentelevät osana Yhdysvaltain johtamaa yritystä syrjäyttää Maduro, jolla ei ole aikeita luopua vallasta.

Maanantaina Kanada isännöi Liman ryhmän maiden kokousta, jossa keskusteltiin siitä, miten kansainvälinen yhteisö voisi auttaa Venezuelaa esimerkiksi humanitaarisen avun kautta.

Kanada ja Saksa ilmoittivat miljoonien eurojen apupaketeista Venezuelalle.

Myös Yhdysvalloissa Usaid on alkanut kerätä ruokavaroja lähetettäväksi Venezuelaan sen jälkeen kun kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton kertoi tästä.

Keskiviikkona Guaidó kehotti Venezuelan armeijaa sallimaan avun saapumisen maahan. Naapurimaa Kolumbiaa hallitsee oikeistolainen hallitus, joka suhtautuu kriittisesti Maduroon.

Uusimmat

Fingerpori

comic