Uutiset

Venezuelan levottomuuksien odotetaan jatkuvan myös vapunpäivänä – Jo tiistaina Caracasin kaduille lähtenyt oppositio lupaa "historian suurimpia" mielenosoituksia

Oppositiojohtaja Juan Guaidón ja presidentti Nicolas Maduron kilpailu armeijan tuesta kiihtyy. Armeija voi ratkaista vallankahvassa roikkuvan Maduron kohtalon.
Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin odotetaan opposition suurmielenosoituksia vapunpäiväksi. Ihmiset lähtivät kaduille sankoin joukoin jo tiistaina. Kuva: Jacky Muniello
Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin odotetaan opposition suurmielenosoituksia vapunpäiväksi. Ihmiset lähtivät kaduille sankoin joukoin jo tiistaina. Kuva: Jacky Muniello

Keskiviikoksi vapunpäiväksi on suunnitteilla uusia protesteja, mukaan lukien ”Venezuelan historian suurin marssi”. Oppositiojohtaja Juan Guaidó aikoo vaatia maahan uusia vaaleja.

Parlamentin puhemies ja tammikuussa maan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Guaidó julisti Twitter-viestissään aloittaneensa presidentti Nicolas Maduron kaatamiseen tähtäävän kampanjansa viimeisen vaiheen.

Guaidó pyytää venezuelalaisten ja armeijan tukea vapunpäiväksi suunniteltujen katumielenosoitusten alla. Venezuelassa koittaa aamu vasta iltapäivällä Suomen aikaa.

Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa nähtiin jo tiistaina kiivaita mielenosoituksia, kymmeniä tuhansia opposition tukijoita ja väkivaltaa.

Oppositiojohtaja Guaidóa tukevat mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa. Armeija muun muassa ajoi väkijoukkoon.

Armeijan tuki ratkaisevaa

Guaidó julisti aikaisin tiistaiaamuna Venezuelan aikaa Twitter-videolla, että armeija ei enää tue presidentti Maduron hallintoa. Guaidó toisti sanomansa sosiaalisessa mediassa myös tiistai-iltana, väkivaltaiseksi kääntyneen mielenosoituspäivän jälkimainingeissa. Hän kehotti armeijaa jatkamaan yrityksiä Maduron kaatamiseksi ja haastoi koko Venezuelaa lähtemään kaduille.

Kuukausien ajanepävakaudessa eläneessä Venezuelassa armeijan tuki on ratkaisevaa Maduron vallassa pysymisen kannalta.

Guaidó on väittänyt keväällä useaan otteeseen armeijan hylkäävän Maduron, mutta niin ei ole ainakaan vielä käynyt. Presidentti Maduro on onnistunut hallitsemaan armeijassa avainasemassa olevia upseereita tähän asti tehokkaasti.

On kuitenkin mahdollista, että pieni osa armeijan joukoista olisi asettumassa tukemaan oppositiota. Osa Venezuelanhallinnon asevoimista ja turvallisuusjoukoista näytti tiistaina kääntyneen opposition tueksi kuten Guaidó videollaan väitti.

Puerto Ordazin kaupungissa itäisessä Venezuelassa kansalliskaartin joukot kääntyivät pois mielenosoittajien luota, mihin väkijoukko vastasi riemukkain huudoin.

Presidentti Maduro kiisti Guaidón puheet, ja kertoi maan asevoimien johdon ”tukevan Maduroa täysin”.

Noin 50 maata, joukossa Yhdysvallat, on tunnustanut Guaidón Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic