Uutiset

Venezuelan Maduro uhosi lyövänsä "hullaantuneen vähemmistön"

Oppositiojohtaja Guaidó puolestaan aikoo halvaannuttaa hallinnon lakoilla.
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ei toistaiseksi ole näyttänyt merkkejä siitä, että hän olisi valmis luopumaan vallasta. Kuvaaja: PRENSA MIRAFLORES / HANDOUT
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ei toistaiseksi ole näyttänyt merkkejä siitä, että hän olisi valmis luopumaan vallasta. Kuvaaja: PRENSA MIRAFLORES / HANDOUT

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro on luvannut lyödä ”hullaantuneen vähemmistön”, joka haluaa syrjäyttää hänet.

Maduro aikoo lauantaiksi kutsua ”imperialismin vastaisia marsseja” samaan aikaan kun oppositiojohtaja Juan Guaidó aikoo järjestää omia marssejaan.

Maduron kommentit olivat ensimmäiset sen jälkeen kun Guaidó palasi maahan maanantaina.

USA harkitsee uusia pakotteita

Yhdysvallat puolestaan ilmoitti harkitsevansa uusia pakotteita painostaakseen Maduron luopumaan vallasta. Yhdysvaltain Venezuelan-lähettilään Elliott Abramsin mukaan Madurolla ei ole roolia tulevissa demokraattisissa vaaleissa.

– Mikäli hän halusi rakentaa demokraattisen Venezuelan, hänellä oli mahdollisuus tehdä niin, mutta hän ei tehnyt, Abrams sanoi BBC:n mukaan.

Opposition vallassa olevan kansalliskokouksen puheenjohtaja Guaidó julisti itsensä Venezuelan virkaatekeväksi presidentiksi tammikuussa sen jälkeen kun Maduron uudelleenvalinta presidentiksi oli julistettu laittomaksi parlamentissa.

Maduro on sanonut opposition yrittävän organisoida vallankaappausta Yhdysvaltain tuella. Hän puhui tilaisuudessa, jossa muistettiin hänen kuusi vuotta sitten kuollutta edeltäjäänsä Hugo Chávezia.

– Kun hullaantunut vähemmistö jatkaa vihaansa ja katkeruuttaan, se on heidän ongelmansa. Me emme kiinnitä heihin huomiota, maanmiehet.

Guaidó neuvotteli ay-liikkeen kanssa

Oppositiojohtaja Guaidó neuvotteli tiistaina Venezuelan julkisten alojen ammattiliittojen kanssa lakkojen järjestämisestä, jotta Maduron hallitus saataisiin kaadettua.

Lakot antaisivat perinteisesti presidenttiä kannattaneille usealle miljoonalle valtion työntekijälle mahdollisuuden ilmaista turhautumisensa Maduron hallintoon. Venezuela kokee parhaillaan historiansa syvintä talouskriisiä, joka tuntuu useimman kansalaisen kukkarossa ja joka on johtanut joukkopakoon maasta.

Guaidó vieraili juuri muissa Etelä-Amerikan valtioissa saadakseen tukea vapaiden ja demokraattisten vaalien järjestämiseksi.

– He luulivat paineen alkaneen hellittää, Guaidó sanoi. Useimmat länsimaat tunnustavat hänet maan lailliseksi valtionpääksi.

– Heidän on parasta tietää, että paine on vasta alkanut, hän kertoi tiedotustilaisuudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti