Uutiset

Veripalvelu luopuu paperien pyörittämisestä

Verenluovuttajien ei pian enää tarvitse täyttää paperisia lomakkeita. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelulla on käynnissä uudistus, jonka myötä otetaan käyttöön sähköinen terveyskysely. Alustavan aikataulun mukaan sähköinen kysely otetaan käyttöön loppuvuodesta.

Sähköinen terveyskysely tulee nopeuttamaan ja sujuvoittamaan verenluovutusta. Jatkossa kyselyn voi täyttää etukäteen esimerkiksi älypuhelimella tai tietokoneella. Tähän saakka kyselyn on voinut täyttää vain paperilomakkeella luovutuspaikalla.

 

Veripalvelun lääkärin Johanna Castrénin mukaan verenluovuttajat ovat toivoneet sähköistä kyselyä jo pitkään.

-Silloin pystyy tutustumaan kysymyksiin etukäteen. Tarkoituksena on, että sähköinen kysely myös ohjaisi luovuttajavalintaa.

Järjestelmän ensimmäiseen vaiheeseen on Castrénin mukaan tulossa ”jonkin verran älyä”.

-Jos vastaa kyselyssä johonkin hyvin selkeään luovuttamisen estävään kohtaan, kysely kertoo sen siinä vaiheessa. Tällaiset voivat olla esimerkiksi matkustamiseen liittyviä kysymyksiä.

 

Veripalvelun tietojärjestelmäuudistus etenee vaiheittain. Castrén sanoo toiveissa olevan, että interaktiivisuus lisääntyisi koko ajan.

-Ensimmäinen versio sähköisestä kyselystä ainoastaan korvaa paperisen lomakkeen. Se ei vielä ole esimerkiksi yhteydessä luovuttajan aiempiin tietoihin.

Sähköinen kysely helpottaa luovuttajan, mutta myös veripalvelun työtä. Lomakkeisiin kirjatut terveystiedot voidaan jatkossa arkistoida sähköisesti, mikä jättää monta välivaihetta pois.

 

Terveystietokysely on sähköisessä muodossakin täytettävissä myös luovutuspaikalla. Castrén sanoo veripalvelun varaavan varsinkin käyttöönottovaiheessa henkilökuntaa opastamaan kyselyn täytössä.

-Ei todella tarvitse olla bittinikkari osatakseen täyttää kyselyn. Sen pitäisi olla aivan yhtä yksinkertaista kuin lomakkeen ruksiminen. Toivon, että kukaan ei jää pois luovutustilaisuudesta sähköisen kyselyn vuoksi, sillä apua on kyllä tarjolla.

Sähköinen järjestelmä muuttaa myös verenluovutukseen ilmoittautumista. Jatkossa paikan päälle tullessa ilmoittaudutaan näyttämällä kuvallista henkilökorttia laitteelle. Laite lukee henkilötodistuksen viivakoodin. FL-LM

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic