Uutiset

Verkkouutiset: Kokoomus ei lähde mukaan PS:n välikysymykseen – laatii epäluottamuslauseen hallituksen ulko- ja EU-politiikan linjasta

Perussuomalaiset jättää keskiviikkona välikysymyksen Suomen linjasta siirtolaiskriisin ehkäisemiseksi.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen osallistui joulukuussa välikysymyskeskusteluun al-Holin leirin suomalaisista. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen osallistui joulukuussa välikysymyskeskusteluun al-Holin leirin suomalaisista. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Kokoomus ei lähde mukaan perussuomalaisten valmistelemaan välikysymykseen Suomen linjasta siirtolaiskriisin ehkäisemiseksi, kertoo Verkkouutiset.

– Kokoomus laatii epäluottamuslauseen hallituksen ulko- ja EU-politiikan linjasta, tai pikemminkin sen epäselvyydestä ja puuttumisesta tämän Kreikan rajatilanteen yhteydessä sekä sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) toiminnasta, puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jättää keskiviikkona hallituksen vastattavaksi välikysymyksen, jonka laatimisesta se kertoi jo viime perjantaina. Orpon mukaan sen teksti sisältää linjauksia, joita kokoomus ei pysty allekirjoittamaan.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike nyt lähtivät viime joulukuussa mukaan perussuomalaisten alulle panemaan välikysymykseen Syyrian al-Holin leirin suomalaisten kotiutuksesta.

Välikysymyskeskustelussa pääministeri Sanna Marin (sd.) arvosteli voimakkaasti perussuomalaisten välikysymykseen yhtynyttä kokoomusta kysymällä siltä, että eikö teitä hävetä.

Kokoomuksen linja

Kokoomus julkisti perjantaina turvapaikkapoliittisen linjauksensa, jossa se esittää toimia hädänalaisiin keskittyväksi ja hallituksi turvapaikkapolitiikaksi.

– Kokoomus haluaa minimoida turvapaikanhaun, joka perustuu rajan ylittämiseen ja turvapaikan hakemiseen kohdemaan sisällä. Haluamme siirtyä kaikkein hädänalaisimpien valikointiin mahdollisimman lähellä lähtömaita ja mahdollisimman suurelta osin kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta, hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.) sanoi.

Kokoomuksen mielestä Suomen on edistettävä EU:ssa turvapaikanhaun keskittämistä EU:n ulkorajojen tuntumaan perustettaviin ulkorajakeskuksiin.

Turkin ja Kreikan akuuttiin tilanteeseen kokoomus vastasi linjauksella, jonka mukaan myös Suomeen on luotava valmius rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.

Perussuomalaiset huolissaan turvallisuudesta

Perussuomalaiset kertoi perjantaina haluavansa välikysymyksessä hallitukselta selkeän vastauksen siitä, miten se toimii siirtolaiskriisissä kotimaassa ja EU:ssa. Puolueen mukaan kysymys on siitä, miten Suomi itse toimii turvapaikkapolitiikassaan ja rajoillaan, mikäli siirtolaiskriisi puhkeaa.

Lisäksi perussuomalaiset haluaa tarkennusta siihen, miten Suomi tukee Kreikkaa siirtolaiskriisissä. Hallituksen linja Kreikan tukemisessa on jäänyt epäselväksi ministereiden antamien ristiriitaisten lausuntojen takia.

Perussuomalaiset ovat huolissaan siitä, että hallitsematon siirtolaisuus vaarantaa Euroopan ja Suomen turvallisuuden sekä yhteiskuntien tasapainon. Siksi perussuomalaiset vaatii toimia laittoman siirtolaisuuden ehkäisemiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic