Uutiset

Veroehdotuksia ilma sakeana – Orpolta ei irtoa kantaa ennen riihtä

Hallituspuolueet keskusta ja uusi vaihtoehto haluavat pitää solidaarisuusveron alarajan 72 300 eurossa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa vain, että pelkästään parempituloisten verotusta ei voida keventää.

-Koska vedän verotyöryhmän, niin en ota yhteenkään yksittäiseen veroratkaisuun kantaa, Orpo sanoi Kokkolassa tänään alkaneessa kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa.

Hallitus päätti 2015 laskea kahden prosentin solidaarisuusveron alarajan kahden vuoden määräajaksi. Mikäli jatkoajasta ei päätetä, niin veron alaraja palaa 90 000 euroon ensi vuonna.

Kiky-sopimuksen kompensaatioista, eli veronalennuksista palkansaajille, Orpo aikoo keskustella pääministerin kanssa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut, että kiky-kompensaatiot on jo tehty.

-En halua lähteä tulkinta-keskusteluun mukaan. Tehdään työ hallituksen kesken.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkosen esittämään takuueläkkeen korotukseen 40–50 eurolla kuukaudessa Orpo ei lämpene. Hän painottaa, että jos on ylimääräisiä euroja, niin ne pitäisi käyttää osaamiseen ja koulutukseen ja sitä kautta tulevaisuuteen.

-Vähän on liikkumavaraa.

Uuden vaihtoehdon ryhmäpuheenjohtaja Simon Elo sanoi tänään Espoossa, että uv on valmis takuueläkkeen korotukseen.

-Haluamme pitää kiinni menokehyksestä ja saada velkaantuminen taittumaan. Kun hyviä esityksiä on tärkeisiin kohteisiin, niin toivon, että kumppanit esittävät viimeistään riihessä, mistä ne rahoitetaan.

Orpo muistutti, että hallitus on jo kahdesti nostanut takuueläkettä. Ensi vuodelle on jo päätetty takuueläkkeen kahdeksan euron nostosta.

Kaikkosen esittämä takuueläkkeen korotus maksaisi vuodessa noin 70 miljoonaa euroa ja sen saajien määrä kasvaisi jonkin verran.

Uuden vaihtoehdon kulttuuri- ja eurooppaministeri Sampo Terho esitti tänään Espoossa pienten yritysten alv:n alarajan nostamista 10 000 eurosta ylöspäin. Orpon mukaan alv-alarajan nosto on ollut monta kertaa listoilla työllisyyden parantamiseksi ja pienten yritysten toiminnan tukemiseksi.

-Se menee verotyöryhmään pöydälle. Täytyy katsoa mikä verojen kevennysvara on.

Suomen Yrittäjät on ehdottanut, että arvonlisäverollisen toiminnan raja nostetaan 10 000 eurosta 20 000 euroon ja liukuen poistuvan huojennuksen yläraja nostetaan 30 000 eurosta 50 000 euroon.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic