Uutiset

Veronmaksajien laskelmat: Bensaan ja dieseliin 6,5 sentin korotus ensi vuoden elokuussa

Bensiinin ja dieselin hinta nousee veronkorotuksen takia ensi vuoden elokuussa. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto
Bensiinin ja dieselin hinta nousee veronkorotuksen takia ensi vuoden elokuussa. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto

Veronmaksajain keskusliitto arvioi, että valtiovarainministeriön budjettiehdotus korottaa bensiinin ja dieselin litrahintaa ensi vuoden elokuussa 6,5 senttiä.

Se tietää 17 000 kilometriä vuodessa bensiiniautolla ajavalle lisäkustannuksia noin 77 euroa vuodessa. Dieselautolla ajava selviää pulittamalla lisää 66 euroa vuodessa. Laskelman lähtökohtana on bensiiniauton keskikulutus 7 litraa ja dieselauton 6 litraa sataa kilometriä kohti.

Tupakka-askin hinta nousee 45 sentillä ja sokeroidun puolentoista litran virvoitusjuomapullon 10 sentillä.

Alkoholin verotus sen sijaan pysyy ensi vuonna ennallaan.

Asuntolainan koroista ensi vuonna vähennyskelpoista on 15 prosenttia nykyisen 25 prosentin sijaan. Sadantuhannen euron asuntolainassa, jonka korko yksi prosentti, veronmaksaja menettää 30 euroa vuodessa.

Kotitalousvähennys pienenee siten, että kun ostaa yritykseltä tuhannen euron työsuorituksen, siitä hyötyy verotuksessa sata euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Jos työn osuus on 2 200 euroa, menetys on 220 euroa verrattuna siihen, että työ teetettäisiin tänä vuonna.

Perusturvan etuuskorotukset sekä ansiotuloverotuksen kevennykset korvaavat polttoaineverotuksen nousua pienituloisille.

– Oletuksena on, ettei tällä kevennyksellä ole keskituloisille palkansaajille juurikaan vaikutusta veroprosenttiin, sanoo Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Ansiotulojen tuloverotus on ensi vuonna kiristymässä Veronmaksajien mukaan jopa puolella miljardilla eurolla. Syynä on se, että kilpailukykysopimuksen mukaiset sosiaalivakuutusmaksujen korotukset nostavat palkansaajan tuloveroprosenttia noin 0,5–0,6 prosenttiyksiköllä. Työttömyysvakuutusmaksun aleneminen todennäköisesti kuitenkin laskee sitä 0,2 prosenttiyksiköllä.

Korjaus 14.8. klo 21:04: limpsapullon hinta nousee 10 senttiä eikä yhden sentin.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic