Uutiset

Verottajan virheellisten kirjeiden määrä ja syy selvinneet – "Rakennamme erilaisia kontrolleja, jotta näin ei pääsisi enää ikinä käymään"

Poliisi on saanut tapauksesta tutkintapyynnön, mutta päätöstä esitutkintakynnyksen ylittymisestä ei ole vielä tehty.
Verottajalta lähti viime viikolla 27 000 kirjettä, joista osa on virheellisiä. Kuva: Jari Toivonen
Verottajalta lähti viime viikolla 27 000 kirjettä, joista osa on virheellisiä. Kuva: Jari Toivonen

Verohallinnon lähettämien virheellisten kirjeiden lukumäärä on varmistunut. Viime viikolla lähteneestä 27 000 kirjeen erästä vääriä tietoja sisälsi 2 836 kirjettä.

Virheellisten tiedot johtuivat sovelluksen koodista. Virhe ei ole tullut Verohallinnon tiedoista, vaan sen aiheutti kirjeiden tulostamisesta vastaavan Edita Priman käyttämän sovelluksen bugi.

– Tulostustiedoston muodostavassa ohjelmistossa on ollut muuttuja, jonka maksimiarvo on ylittynyt. Viime viikon tulostuserän kohdalla se sai sovelluksen tekemään ihan mitä sattuu, Verohallinnon ICT-palveluissa työskentelevä Mika Koskelo kuvaa virheen syntyä.

Ohjelmistotoimittaja on paraikaa työstämässä uutta versiota, joka korjaa ongelman.

Verohallinto tiukentaa valvontaa virheen takia.

– Rakennamme erilaisia kontrolleja, jotta näin ei pääsisi ikinä käymään enää uudestaan. Olemme kuitenkin hyvin vakuuttuneita, että järjestelmä toimii, sillä samalla sovelluksella on tulostettu aiemmin miljoonia kirjeitä, Koskelo kertoo.

Asiasta on jätetty myös tutkintapyyntö poliisille, mutta päätöstä esitutkintakynnyksen ylittymisestä ei ole vielä tehty.

Virheiden määrä marginaalinen

Virheellisissä kirjeiden päälle on tulostunut Koskelon mukaan grafiikkoja muista kirjeistä. Kenenkään henkilötunnuksia niistä ei ole toistaiseksi löytynyt.

– Virheellisissä kirjeissä on ollut puolisoiden nimiä ja pankkitilin numeroita sekalaisessa järjestyksessä. Emme voi tässä vaiheessa kuitenkaan sulkea pois sitä, että kirjeissä olisi saman henkilön nimi ja tilinumero, viestintäjohtaja Kati Kalliomäki kertoo.

Jokainen virheellinen kirje tarkastetaan ja niiden vastaanottajille lähetetään korjattu kirje liitteineen lähipäivien aikana.

Mika Koskelon mukaan pahinta ongelmissa on ollut se, että virheen myötä kirjeille tulostui tietoja toisten ihmisten verotuspäätöksistä ja esimerkiksi tietoa puolisosta.
– Virheiden määrä on Verohallinnossa kuitenkin marginaalinen, sillä lähetämme 20 miljoonaa kirjettä vuosittain.

 

EDIT: 16.10:

Päivitetty uutista uusilla tiedoilla. Korjattu viestintäjohtajan kommentista pankkitunnus tilinumeroksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic