Uutiset

Videoskandaalin ryvettämä Itävallan populistijohtaja ei ota vastaan paikkaa EU-parlamentissa

Heinz-Christian Strache johti oikeistopopulistista Vapauspuoluetta vuodesta 2005 tämän vuoden toukokuun puoliväliin. Kuva: FLORIAN WIESER
Heinz-Christian Strache johti oikeistopopulistista Vapauspuoluetta vuodesta 2005 tämän vuoden toukokuun puoliväliin. Kuva: FLORIAN WIESER

Itävallan oikeistopopulistisen Vapauspuolueen takaiskut jatkuvat. Toukokuun vaaleissa EU-parlamenttiin valittu Heinz-Christian Strache ilmoittaa, ettei hän ota meppipaikkaa vastaan.

Strache johti Vapauspuoluetta eli FPÖ:tä 14 vuotta. Hän joutui eroamaan puoluejohtajan ja varaliittokanslerin paikalta videoskandaalin seurauksena.

Saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkaisivat toukokuussa videon, joka oli kuvattu salaa kesällä 2017 luksushuvilalla Ibizalla.

Kosteassa illanvietossa Strache lupasi Itävallan valtion urakoita venäläisnaiselle, joka väitti olevansa venäläisen oligarkin lähisukulainen. Nainen puolestaan lupasi ostaa enemmistöosakkuuden Itävallan suurimmasta lehdestä Kronen Zeitungista ja muuttaa sen linjan myötämieliseksi Vapauspuolueelle.

Henkilöäänillä läpi

Videon tultua julki Strache sanoi, ettei hän ole mitään väärää eivätkä lupaukset muuntuneet käytännön toimiksi. Itävallan syyttäjälaitos tutkii kuitenkin sitä, käyttikö Starche asemaansa väärin.

Strache tuli valituksi EU-parlamenttiin vastoin tahtoaan Itävallan erikoisen vaalijärjestelmän seurauksena.

Itävallassa on listavaali, jossa valitut poimitaan puolueen ilmoittamassa järjestyksessä.

Äänestävät voivat puoluelistan lisäksi halutessaan ruksata jonkin yksittäisen ehdokkaan nimen. Jos ehdokas saa riittävän paljon yksilöääniä, voi hän ohittaa yläpuolellaan olevia ehdokkaita.

Juuri näin kävi Strachen kohdalla eurovaaleissa. Vapauspuolue sai kolme meppi-paikkaa. Strache oli puoluelistan 42:s eli viimeinen, mutta hän sai niin paljon yksilöääniä – lähes 45 000 – että hän meni kirkkaasti läpi.

Vaimo ehdolle syksyn vaaleissa

Strache sanoi, ettei hän palaa politiikkaan ennen kuin videonauhoituksen taustoihin on saatu selvyys. Saksalaislehdet eivät ole paljastaneet, mistä ne saivat nauhoitteen.

Heinz-Christian Strache vaimo Philippa sitä vastoin ryhtyy Vapauspuolueen ehdokkaaksi ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin, jotka pidetään 29. syyskuuta.

Itävallan kahden oikeistopuolueen hallitus kaatui videoskandaaliin.

Konservatiivisen kansanpuolueen (ÖVP) johtaja Sebastian Kurz olisi halunnut jatkaa vaaleihin saakka vähemmistöhallituksen vetäjänä, mutta parlamentti äänesti koko hallitukselle epäluottamuksen.

Nyt Itävallan asioita hoitelee Brigitte Bierleinin johtama virkamieshallitus.

Uusimmat

Fingerpori

comic