Uutiset

Vielä ei tiedetä, milloin ravintolat pakotetaan sulkemaan –Vanhanen kiirehtii eduskunnan tämän illan aikataulua

Eduskunnan ensimmäinen istunto keskiviikkona kello 15 kesti vain viitisen minuuttia. Kuva: -
Eduskunnan ensimmäinen istunto keskiviikkona kello 15 kesti vain viitisen minuuttia. Kuva: -

Eduskunnan pitäisi saada tänä iltana kello 24:een mennessä käsiteltyä lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä ravintoloiden sulkemista koskeva esitys. Muussa tapauksessa istunto sen hyväkymistä varten joudutaan kutsumaan lauantain sijaan koolle sunnuntaina.

Näin kertoi eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.). Lakiesityksen toinen käsittely voi alkaa aikaisintaan kolmantena päivänä ensimmäisen käsittelyn päättymisestä.

Laki ravintoloiden sulkemisesta voi tulla voimaan vasta, kun valtioneuvosto on saanut siitä eduskunnan vastauksen ja vienyt sen presidentin esittelyyn. Silloin siihen kirjoitetaan voimaantulopäivä.

Siten vielä ei tarkkaan tiedetä, milloin ravintoloiden sulkemislaki tulee voimaan. Lakiesityksen mukaan sen pitäisi tapahtua mahdollisimman pian.

Talousvaliokunta ja perustuslakivaliokunta käsittelevät parhaillaan ravintoloiden sulkemisesitystä. Eduskunnan istunnon on määrä jatkua niiden pitämien kokousten jälkeen noin kello 17.30.

Useita istuntoja

Eduskunnassa järjestetään tänään useita istuntoja. Vanhanen arvioi, että viimeisin istunto alkaisi arviolta kello 21–22. Siinä voidaan käydä lähetekeskustelut hallituksen tänä iltana antamista uusista esityksistä, joita odotetaan Uudenmaan eristämisestä.

Valtioneuvosto kokoontuu illalla. Sen on määrä tiedottaa päätöksistä yleisölle illalla kello 21.

Eduskunta käsitteli kahdessa ensimmäisessä tämän päivän istunnossa muutosta opetuksen rajoittamista koskevaan asetukseen, joka oli tullut jo voimaan.

Muutos mahdollistaa kaikille 1–3. luokkien oppilaille mahdollisuuden lähiopetukseen ilman, että vanhempien tarvitsee työskennellä kriittisillä aloilla. Suosituksena on kuitenkin ollut, että lapset pysyvät etäopetuksessa.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan 1–3 -luokkalaisista on lähiopetuksessa kahdeksan prosenttia. Hän kiittikin vanhempia suosituksen noudattamisesta.

Eduskuntaa puhutti asiaa käsiteltäessä etenkin kouluruokailun järjestäminen. Lisäksi kaivattiin tarkennuksia kriittisten alojen listaukseen, vaikka sitä ei nyt tässä yhteydessä käytetäkään.

Anderssonin mukaan kunnille on jätetty harkintavaltaa ruokailun järjestämisessä, mutta jos kaikki oppilaat kävisivät ruokailussa, tavoite tartuntojen vähentämisestä ei toteutuisi.

Uusimmat

Fingerpori

comic