Uutiset

Viemäriputkea pitkin takaisin Pohjois-Koreaan ryöminyttä loikkaria syytetään koronan tuomisesta maahan: Paon taustalla seksuaalirikossyyte

Pohjois-Korean media on syyttänyt Etelä-Koreasta takaisin kotimaahansa kesä-heinäkuussa paennutta Kimiä koronan tuomisesta maahan. Etelä-Korean poliisi kertoo, että Kimistä tehtiin pidätysmääräys kesäkuun lopussa. Poliisi kuulusteli miestä kesäkuussa, koska häntä syytetään seksuaalisesta pahoinpitelystä.
Maanantaina Ganghwan saarella Etelä-Koreassa otetussa kuvassa on viemäri, jota kautta Kim on saattanut paeta Pohjois-Koreaan. Kuva: epa08568740
Maanantaina Ganghwan saarella Etelä-Koreassa otetussa kuvassa on viemäri, jota kautta Kim on saattanut paeta Pohjois-Koreaan. Kuva: EPA

Viime viikolla 24-vuotias loikkari palasi Pohjois-Koreaan samalla tavalla kuin lähti sieltä 2017. Koronapandemian takia miehen laiton matka sai tällä kertaa aikaisempaa enemmän huomiota.

Etelä-Korea on ilmoittanut miehen sukunimen, Kim, ja kertonut, että hän on se ”karkaaja”, jota Pohjois-Korea syyttää maiden rajan laittomasta ylityksestä ja koronatartunnan oireista.

Etelä-Korean armeija kertoo, että Kim vältti Etelä-Korean rajavalvontajärjestelmän huipputekniikan ryömimällä viemäriputken läpi ja uimalla Han-joen poikki pohjoiseen 19. heinäkuuta.

Maan armeijan päällikkö Park Han-Ki kertoi maan parlamentille tiistaina, että noin 163 senttimetriä pitkä ja 54 kiloa painava Kim leikkasi tiensä läpi piikkilanka-aidan, joka oli asennettu jokeen johtavan putken päähän.

Kimillä oli Etelä-Koreassa käynnissä tutkinta seksuaalisesta pahoinpitelystä. Poliisin mukaan naisloikkari syytti Kimiä seksuaalisesta pahoinpitelystä, joka olisi tapahtunut Kimin kotona.

Kimistä oli annettu pidätysmääräys, mutta Pohjois-Korean median mukaan hän oli jo saapunut maahan pidätysmääräyksen tultua voimaan.

Kertoi videolla pakotarinansa

Kimin tarina loikkarina alkaa, ja toistaiseksi loppuu, Kaesongin kaupunkiin. Kaesong on rajakaupunki, jossa sijaitsi nyt suljettu Koreoiden välinen tehdaspuisto ja yhteistyötoimisto.

Kim kertoo toisen loikkarin kanssa kesäkuussa kuvatussa YouTube-videossa, että kun Koreoiden välinen teollisuusprojekti lopetettiin Pohjois-Korean ydinaseohjelman aiheuttaman kasvavan jännitteen takia 2016, sen aiheuttama taloudellinen isku kannusti Kimiä yrittämään onneaan etelässä.

Demilitarisoitua aluetta Etelä- ja Pohjois-Korean välissä (DMZ) vartioidaan erittäin tarkasti, joten rajan ylittäminen sen kautta on hyvin vaarallista. Näkymä DMZ:ltä Etelä-Korean puolelta pohjoiseen kesäkuun lopussa. Kuva: epa08495151
Demilitarisoitua aluetta Etelä- ja Pohjois-Korean välissä (DMZ) vartioidaan erittäin tarkasti, joten rajan ylittäminen sen kautta on hyvin vaarallista. Näkymä DMZ:ltä Etelä-Korean puolelta pohjoiseen kesäkuun lopussa. Kuva: EPA

Sen sijaan, että Kim olisi kulkenut Kiinan läpi, kuten suurin osa Pohjois-Korean loikkareista tekee, Kim suuntasi etelään kohti vahvasti vartioitua demilitarisoitua aluetta, joka jakaa kaksi Koreaa.

– Sen jälkeen kun pääsin piikkilanka-aidan läpi, kohtasin miinakentän, jonka kiersin ja tulin ruokopellolle lähelle Han-jokea. Piileskelin siellä kolmisen tuntia, Kim kertoo videolla.

Kim alkoi uida seuraten eteläisen rannan valoja. Kun hän vihdoin pääsi maihin, hän huusi apua ja Etelä-Korean sotilaat löysivät hänet.

Etelä-Korean viranomainen kertoi Reutersille, että Kimin uskotaan paenneen Etelä-Koreasta samankaltaisella tavalla. Viranomaiset sanovat, että Kim tutki aluetta aikaisemmin heinäkuussa ilmeisesti valmistautuakseen matkaan.

Uhkaili naista ja oli velkaa toiselle loikkarille

Siitä miten Kim ansaitsi elantonsa Etelä-Koreassa, tiedetään vain vähän. Kimin taustan tunteva lähde kertoi Reutersille, että Kim oli velkaa 20 miljoonaa wonia (noin 14 200 euroa) toiselle Kaesongista loikanneelle.

– Hän oli ilmaissut halunsa ryhtyä turvallisuusluennoitsijaksi opiskelijoille, niin kuin monet loikkareista, mutta sitä ei koskaan tapahtunut osaksi pandemian takia, lähde kertoi haluamatta paljastaa nimeään aiheen arkaluonteisuuden vuoksi.

Poliisin mukaan kaksikymppinen naisloikkari syytti Kimiä seksuaalisesta pahoinpitelystä ja teki ilmoituksen rikoksesta kesäkuun 12. päivä. Kimiä kuulusteltiin kesäkuun 21. päivä, jolloin hän kielsi syytökset.

Tutkinta keräsi tuulta purjeisiin, kun eräs Kimin tutuista ilmoitti poliisille, että Kim uhkaili naista ja suunnitteli pakenevansa pohjoiseen, poliisi kertoi.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lausui tiistaina, että ydinaseet takaavat maan turvallisuuden. Kim Jong-un Pohjois-Korean uutistoimiston viime viikolla julkaisemassa kuvassa Pjongjangin sairaalan rakennustyömaalla. Kuva: epa08555978
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lausui tiistaina, että ydinaseet takaavat maan turvallisuuden. Kim Jong-un Pohjois-Korean uutistoimiston viime viikolla julkaisemassa kuvassa Pjongjangin sairaalan rakennustyömaalla. Kuva: EPA

Kimin pidätysmääräys annettiin kaksi päivää myöhemmin, mutta hän oli Pohjois-Korean median mukaan jo saapunut maahan.

Heinäkuun 24. mennessä Pohjois-Korean viranomaiset olivat löytäneet Kimin Kaesongista ja todenneet, että hänellä on koronaoireita. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un määräsi kaupungin suljettavaksi ja julisti hätätilan, maan media uutisoi sunnuntaina.

Etelä-Korean terveysviranomaiset kertovat, että ei ole merkkejä siitä, että Kim olisi saanut koronaviruksen ennen kuin hän lähti etelästä. Ainakin kaksi häneen lähikontaktissa olleista ihmisistä ovat saaneet koronatestistä negatiivisen tuloksen.

Pohjoisen loikkarit etelässä

Pako Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan on vaikeaa.

Useimmiten pako ei tapahdu maiden välisen tarkasti vartioidun demilitarisoidun alueen kautta. Yleisin tapa on paeta Kiinan rajan yli.

Kiinan kautta pakenevien on oltava varuillaan, sillä Kiina palauttaa löytämänsä pohjoiskorealaiset takaisin kotimaahansa.

Korean sodan päättymisestä lähtien, vuodesta 1953, yli 30 000 laittomasti maasta lähtenyttä pohjoiskorealaista on saapunut Etelä-Koreaan. Suurin osa paenneista on saapunut maahan 2000-luvulla.

Kim Jong-unin hallinnon aikana loikkareiden määrä on hieman vähentynyt. Syynä on muun muassa tiukempi rajavalvonta Pohjois-Korean ja Kiinan välillä.

Vuonna 2019 Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan pakeni 1 047 ihmistä. Kymmenen vuotta sitten 2009 pakeni 2 914 ihmistä, selviää Etelä-Korean yhdistymisministeriön tilastosta.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan loikanneista yli 70 prosenttia oli naisia. Yhdistymisministeriön tilaston mukaan esimerkiksi 2019 Etelä-Koreaan saapui 845 pohjoiskorealaisnaista ja 202 -miestä.

 

Fingerpori

comic