Uutiset

Vientialojen laajat lakot alkoivat –  Mukana jopa 100  000 työntekijää

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Kuva: Saara Tuominen

Vientialoja koskevissa työehtosopimusneuvotteluissa ei tapahtunut edistystä viikonloppuna, ja laajat lakot alkoivat maanantain vastaisena yönä kello 00.00. Työnseisaukset päättyvät keskiviikkona 11. joulukuuta kello 23.59.

Myöskään uutta neuvotteluajankohtaa ei ole tiedossa Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisessä kiistassa, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi STT:lle.

Teollisuusliiton mukaan lakkoon menee työntekijöitä yhteensä kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta, yhteensä noin 35 000 työntekijää 180 yrityksen toimipisteessä eri puolilla Suomea. Lakossa on Teollisuusliiton, Rakennusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä.

Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100  000 työntekijää. Teknologiateollisuus on arvioinut niiden kustannuksiksi noin 400 miljoonaa euroa suoria tuotannon menetyksiä ja vähintään 200 miljoonaa euroa bruttokansantuotteeseen.

STTK pitää työnantajajärjestön laskelmia liioiteltuna ja esitti oman arvionsa, jonka mukaan lakon kustannus yrityksille olisi noin 26 miljoonaa euroa, eikä liikevaihdon tai BKT:n osalta menetettäisi välttämättä mitään.

Näkemykset palkasta kiistakapulana

Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisessä työkiistassa viikko sitten maanantaina, eikä edellytyksiä neuvotteluille ennen lakkojen alkamisia enää ollut.

–  Kaikki muu on sovittuna paitsi palkankorotusten prosentti. Näkemykset siitä ovat niin kaukana toisistaan, Piekkala sanoi venyttäen sanaa ”niin”.

Kolmipäiväisen lakon jälkeen seuraa vielä Metsäteollisuuden työsulku, jonka kesto on kuusi päivää.

–  Työnseisausten ideana on jollain tavalla kypsyttää tätä tilannetta, Piekkala sanoi.

”Ei julkista huutokauppaa numeroilla”

–  Tilanne on todella harmillinen, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle kommentoi. Hän toivoi nopeaa sopua.

Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt edellisen sovintoesityksen, jonka mukaan palkat olisivat nousseet 1,6 prosenttia seuraavana kahtena vuotena, työaika olisi lyhentynyt kilpailukykysopimuksen verran eikä työehtojen heikennyksiä olisi koitunut.

–  Me olemme todenneet niin, ettei aleta käydä numeroilla julkista huutokauppaa vaan me haluamme, että meidän jäsentemme ostovoima kasvaa. Käymme nämä keskustelut sitten aikanaan sovittelijan huoneessa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi STT:lle.

Teollisuusliiton hallituksen kokous pidetään Aallon mukaan perjantaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic