Uutiset Helsinki

Vieraslajeista puhunut kansanedustaja Mäenpää: "En ole loukannut mitään kansanryhmää"

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan epäilty kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) sanoi olevansa yllättynyt eduskuntapuheenvuoronsa aiheuttaman kohun mittasuhteista.
Kansanedustaja Juha Mäenpäällä (ps.) oli perustuslakivaliokunnassa avustajanaan lakimies Kari Uoti (vas.). Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764
Kansanedustaja Juha Mäenpäällä (ps.) oli perustuslakivaliokunnassa avustajanaan lakimies Kari Uoti (vas.). Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kuuli torstaina kansanedustaja Juha Mäenpäätä (ps.) tämän viime kesänä eduskunnassa pitämästä vieraslajipuheesta.

Mäenpää ei suostunut valiokunnan kokouksesta poistuessaan kertomaan, mitä häneltä oli kokouksessa kyselty.

– Ne ovat salaisia kysymyksiä. Niistä ei keskustella täällä käytävillä.

Mäenpää piti hyvänä, että asia selvitetään.

– Minun mielestäni tämä on paisunut äärettömiin mittasuhteisiin joidenkin ihmisten tulkinnoilla tästä puheesta. Minä en ole mielestäni loukannut mitään ryhmää enkä ole edes maininnut mitään kansanryhmää.

”Aion käyttää sananvapauttani jatkossakin”

Mäenpää piti torstaista käsittelyä valiokunnassa asianmukaisena. Hän ei suostunut ottamaan kantaa, onko kansanedustajan sananvapaus vaarassa.

– Se on jokaisen kansanedustajan varmaan itse mietittävä, onko se vaarassa vai ei. Itse koen niin, että minä olen käyttänyt sananvapauttani ja aion käyttää sitä jatkossakin.

Mäenpää sanoi olevansa yllättänyt siitä, millaiset mittasuhteet hänen pitämänsä puheenvuoro on saanut.

– Kuitenkin tämä on käsittääkseni yhden henkilön Twitter-kommenteista lähtenyt liikenteeseen.

Eli Martin Scheininin?

– Te sen sanoitte.

Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin on kertonut olleensa yksi niistä, jotka tekivät tutkintapyynnön Mäenpään eduskuntapuheesta.

Poliisi on katsonut olevan syytä epäillä Mäenpään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta voida asettaa Mäenpää syytteeseen.

”Yksi hyvä kirjaus”

Mäenpää käsitteli kesäkuussa eduskunnassa pitämässään puheenvuorossa ensin turvapaikanhakijoita. Puheenvuoronsa päätteeksi hän sanoi, että hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus, jonka mukaan vieraslajien torjuntaa tehostetaan.

– Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa, hän sanoi.

Perustuslakivaliokunta jatkaa asian käsittelyä ensi viikon torstaina.

Valiokunta on jo aiemmin päättänyt, keitä asiantuntijoita se kuulee asiassa. Kuultavaksi kutsutaan rikosoikeuden professorit Sakari Melander ja Kimmo Nuotio, viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari ja valtiosääntöoikeuden professorit Mikael Hidén, Veli-Pekka Viljanen ja Tuomas Ojanen.

Myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista kuullaan vielä uudestaan.

Syytelupaa ei ole tulossa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kertonut jo viime kesänä, että puolueen kansanedustajat tulevat estämään valtakunnansyyttäjän hakeman syyteluvan myöntämisen.

Kansanedustajan asettaminen syytteeseen eduskuntapuheesta vaatisi viiden kuudesosan enemmistön suuren salin äänistä.

Perustuslakivaliokunta antaa kannanottonsa syytelupapyyntöön mietintönä eduskunnan täysistunnolle. Täysistunto äänestää sen jälkeen syyteluvasta.

Jos syytelupaa ei tule, valtakunnansyyttäjä Toiviainen tekee päätöksen syyttämättä jättämisestä syyteoikeuden puuttumisen perusteella.

Uusimmat

Fingerpori

comic