Uutiset

Viestintävirasto: Kyytipalvelu Uberista on hakkeroitu todennäköisesti myös suomalaisten tietoja

Kuljetusyhtiö Uber kertoi tiistaina, että hakkerit ovat onnistuneet varastamaan henkilökohtaisia tietoja 57 miljoonalta yhtiön asiakkaalta sekä kuljettajalta vuonna 2016.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Lasse Laukka pitää mahdollisena, että myös suomalaisten tietoja on vuotanut rikollisille.

-Kun kysymys on Uberin tiedotteen mukaan peräti 57 miljoonasta ihmisestä, on aika todennäköistä, että siellä on myös mennyt suomalaisten tietoja, Laukka sanoo.

Hänen mukaansa yksittäinen suomalainen Uber-kyytipalvelun asiakas ei oikein voi tehdä mitään tällaisessa tietomurrossa. Palvelutarjoajan pitäisi aina varmistaa tietoturvan taso. Suomalaisten Uber-kuljettajien ja asiakkaiden ei tarvitse kuitenkaan olla erityisen huolissaan.

-Uberin mukaan mitään arkaluontoisia tietoja ei ole onneksi lähtenyt eteenpäin. Hakkerit ovat saaneet haltuunsa vain asiakkaiden nimen, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron. Teoriassa tietoja voi hyödyntää esimerkiksi identiteettivarkauksissa, Laukka sanoo.

Viestintävirasto seuraa Uberin tietomurron kehittymistä, mutta tällä hetkellä Suomessa ei tehdä erityisiä toimia.

Yleisinä hyvinä tietoturvaperiaatteina Laukka kehottaa kansalaisia seuraamaan aina tilitapahtumia sen jälkeen, kun on maksanut luottokortilla internetissä. Tietoturvaa voi parantaa myös asettamalla erityyppiset salasanat internetin erilaisiin palveluihin.

Uber vetäytyi Suomesta

Kyytipalvelu Uber kertoi jättimäisestä tietomurrosta tiedotteella. Kaksi tietomurron jälkitoimia johtanutta työntekijää on erotettu. Uber maksoi hakkereille mediatietojen mukaan 100 000 dollaria varastettujen tietojen tuhoamisesta sekä asiasta vaikenemisesta.

Uberin mukaan ei ole löytynyt merkkejä siitä, että varastettuja tietoja olisi käytetty väärin. Yhtiön mukaan varastetuissa tiedoissa ei ollut matkojen sijaintietoja, luottokorttinumeroita, pankkitilinumeroita, henkilötunnuksia tai syntymäaikoja.

Uber sanoo olleensa yhteydessä viranomaisiin ja aikovansa muuttaa tietoturvakäytäntöjään. Yhtiö sanoo parantaneensa tietoturvaansa myös heti hakkeroinnin jälkeen.

Suomessa Uber-toiminta on kiistanalaista. Vuonna 2016 kaksi Uber-kuljettajaa sai käräjäoikeuksissa tuomioita luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta. Se on ilmoittanut vetäytyvänsä joksikin aikaa Suomessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic