Uutiset

"Vihamielisten toimien" vuoksi Pohjois-Koreassa vangitut amerikkalaiset matkalla Yhdysvaltoihin – kentällä on vastassa Trump

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona, että Pohjois-Korea on vapauttanut kolme amerikkalaista vankia. Vangit palaavat kotiin ulkoministeri Mike Pompeon kanssa. Samalla poistui yksi tärkeä este Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamiselta.

-Voin ilokseni ilmoittaa, että ulkoministeri Mike Pompeo on matkalla kotiin Pohjois-Koreasta kolmen ihanan herrasmiehen kanssa, joiden tapaamista kaikki odottavat ilolla. He näyttävät voivan hyvin, Trump tviittasi.

Pompeo ja vapaututut saapuvat Andrewsin lentotukikohtaan Washingtonin lähelle yhdeksältä torstaiaamuna Suomen aikaa.

Trump on vastaanottamassa heitä.

Kolmen amerikankorealaisen Kim Hak-songin, Tony Kimin ja Kim Dong-chulin kohtalo on ollut yksi keskeisiä kysymyksiä ratkaistavaksi ennen Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan tapaamista.

Vapauttaminen näyttää kertovan Kim Jong-unin halusta saada tapaamiselle aikaan positiivinen ilmapiiri. Hän oli aiemmin kertonut lopettaneensa ohjuskokeet ja sulkeneensa ydinpommien laukaisualueen.

Trump lähetti Pompeon Pjongjangiin hakemaan miehet kotiin. Yhdysvallat oli pyytänyt Kimiä vapauttamaan miehet hyvän tahdon eleenä ennen huippukokousta, jonka odotetaan toteutuvan toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.

Trumpin mukaan Pompeolla oli ”hyvä tapaaminen” Kim Joung-unin kanssa ja että ”aika ja paikka oli sovittu” johtajien tapaamiselle.

Yksi oli vangittuna vuodesta 2015

Kim Dong-chul vangittiin jo ennen Trumpin nousua valtaan. Kaksi muuta vangittiin viime keväänä Trumpin virkaanastujaisten jälkeen samaan aikaan kun maiden välinen jännite oli kasvussa.

Tony Kim ja Kim Hak-song pidätettiin huhti- ja toukokuussa 2017. Molempia syytettiin ”vihamielisistä teoista” Kim Jong-unin hallitusta vastaan. Molemmat olivat töissä Pjongjangin tiede- ja teknologiayliopistossa (PUST). Yliopisto on ainoa yksityisesti johdettu yliopisto Pohjois-Korean pääkaupungissa.

Vangittujen omaiset pitävät heitä viattomina. Pian Kim Hak-songin vangitsemisen jälkeen hänen vaimonsa sanoi CNN:lle, että hänen aviomiehensä oli maatalousasiantuntija, joka opetti yliopistossa riisin kasvatusta yrittäen saada pohjoiskorealaiset omavaraisuuteen.

Kim Dong-chul pidätettiin vuonna 2015. Häntä syytettiin vakoilusta Etelä-Korean hyväksi, hän kertoi CNN:lle tammikuussa 2016. Haastattelu tehtiin Pohjois-Korean viranomaisten läsnäollessa.

Asioista perillä oleva virkamies kertoi aiemmin CNN:lle, että Pohjois-Korea päätti vapauttaa amerikkalaiset kaksi kuukautta sitten. Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho oli ehdottanut vapauttamista vieraillessaan Ruotsissa maaliskuussa.

Yhdysvaltain virkailijat korostivat, että vapauttaminen ”ei saa vaikuttaa pääasiana olevaan ydinaseriisuntaan”, lähde kertoi. Kansallisen turvallisuusneuvoston lähteen mukaan vapauttamista voidaan kuitenkin pitää hyvän tahdon eleenä ennen suunniteltua huippukokousta.

Vapautetun Tony Kimin perhe kertoi keskiviikkona antamassaan lausunnossa olevansa kiitollinen kolmen miehen vapauttamisesta. Perhe kiitti presidentti Trumpia suorasta yhteydestä Pjongjangiin.

 

Kolme vapautettua amerikankorealaista
Kim Dong-chul Amerikankorealainen lähetystyöntekijä Virginian Fairfaxista. Ilmeisesti 62-vuotias. Tuomittiin maaliskuussa 2016 10 vuodeksi pakkotyöhön kumouksellisesta toiminnasta. Tunnusti syyllistyneensä "anteeksiantamattomaan vakoiluun" Yhdysvaltain ja Etelä-Korean hallitusten toimeksiannosta.Kim Sang-duk Tunnetaan myös nimellä Tony Kim. Opetti kuukauden tilinpitoa ulkomaiden rahoittamassa Pjongjangin tiede- ja teknologiayliopistossa (PUST). Hänet otettiin kiinni Pjongjangin lentoasemalla huhtikuussa 2017 hänen yrittäessään lähteä maasta. Yliopiston kanslerin mukaan Kimin, 59, vangitseminen ei liittynyt hänen toimintaansa yliopistossa. Hän oli auttanut orpokotia. Hänet vangittiin, koska hän oli suorittanut "vihamielisiä toimia" hallitusta vastaan.Kim Hak-song 55-vuotias opettaja PUSTista. Kim johti koulun kokeilumaatilaa. Hänet pidätettiin hänen ollessa matkalla junassa Pjongjangista kohti kiinalaista Dandongin rajakaupunkia. Kim on kirjoittanut olevansa kristitty lähetystyöntekijä, joka haluaa auttaa pohjoiskorealaisia omatoimisuuteen. Hänet pidätettiin epäiltynä "vihamielisistä toimista".

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic