Uutiset

Vihasivustosta kertova uutinen valittiin vuoden parhaaksi jutuksi

Hämeen Sanomiinkin kirjoittava Lännen Median verkkotoimittaja Juha Vainio seuraa työssään tiivisti Ampparit.com-verkkosivustoa, koska sieltä saa kattavan kuvan mediakentän uutisvirrasta.

– Syksyllä 2014 sinne ilmestyi tuttujen tiedotusvälineiden uutisten sekaan hyvin brutaalisti otsikoitu pedofiiliaiheinen juttu. Jutun tekijäksi oli mainittu Mitä vittua -julkaisu.

Saitti siisti nimensä pian MV:ksi.

Alkuvuonna 2015 Vainio havahtui, että hänen sosiaalisen median uutisvirtansa suorastaan täyttyi MV:n jutuista. Ne käsittelivät rasistisella tyylillä Tapanilan joukkoraiskaustapausta. Hetkellisesti lukijoita oli enemmän kuin yhdelläkään maakuntalehden verkkosivustolla.

Sivusto ei piitannut Journalistin ohjeista. Se julkaisi pedofiilien nimet miettimättä, tunnistetaanko myös uhrit niiden perusteella. Rikosjutut sivusto väritti rasistisilla ilmauksilla.

Vainiota alkoi kiinnostaa, että MV-lehden sivuilla pyöri tunnettujen yritysten kuten Nokian Renkaiden, Stockmannin ja Vianorin mainoksia.

Vainio alkoi perehtyä, miten mainoksia myydään. Yritykset maksoivat Googlelle markkinoinnista, jossa yritysten mainoksia kohdennetaan juuri sopivalle kohderyhmälle.

– Silloin on suuri riski, että yritykset eivät edes tiedä, mihin sivustoille mainokset päätyvät.

Vainio teki uutisen, jossa kerrottiin, että MV tienasi suomalaisyritysten mainoksilla. Jutun julkaisun jälkeen yritykset kielsivät Googlea sijoittamasta heidän mainoksiaan vihasivustolle.

Pian Google poisti mainospaikan kokonaan MV:n sivuilta, mikä katkaisi sivuston rahahanan.

Ennen jutun julkaisua MV-lehti oli saanut kymmeniä tuhansia mainoseuroja yrityksiltä Googlen välityksellä.

Torstaina Juha Vainio kävi pokkaamassa uutisestaan ”Vihasivusto tienaa yritysten mainoksilla” Sanomalehtien liiton Parhaan jutun palkinnon uutisjuttujen sarjassa. Palkinto jaettiin Kajaanissa liiton kevätseminaarissa.

Palkinnon perusteluissa sanotaan, että uutisella oli yhteiskunnallista merkittävyyttä ja vaikuttavuutta. Tuomaristoon kuuluivat Kuusamossa ilmestyvän paikallislehti Koillissanomien päätoimittaja Petri Karjalainen, Talouselämä-lehden toimittaja, tietokirjailija

Elina Lappalainen ja free lancer toimittaja, kirjoittajakouluttaja Panu Räty.

MV-lehdessä Vainion uutisesta ei pidetty.

– MV-lehti syytti suvakkimediaa ajojahdista. Heti uutiseni jälkeen olin MV-lehden pääuutisena, jossa minua väitettiin valehtelijaksi. MV-lehti pyysi seuraavassa jutussa rahaa vastaan arkaluontoista tietoa minusta.

Vainio joutui lukemaan verkkokommentteja, joissa hänet uhattiin hakata tai tappaa. Puhelin alkoi soida myöhään iltaisin. Kun hän vastasi tuntemattomasta numerosta tulleisiin puheluihin, kukaan ei sanonut mitään.

– Ilmoitin uhkauksista heti Lännen Median päätoimittajalle ja uutispäällikölle. Päädyttiin ratkaisuun, että siinä vaiheessa rikosilmoitusta ei tehdä, niin ettei anneta eväitä heittää lisää löylyä.

Vainio on huolissaan, että Suomessa tuntuu olevan paljon ihmisiä, jotka eivät ymmärrä tai eivät halua ymmärtää, että kaikki internetissä kirjoitettu ei ole totta.

– He ottavat jutuista vain sen, mikä tukee heidän omaa maailmankuvaansa.

Vainio ei usko erillisiin medialukutaidon kursseihin.

– On tärkeää, että suomalainen peruskoulutus pidetään tulevaisuudessakin tasokkaana. Kunnon sivistysperusta antaa mahdollisuuksia tarkastella netissä liikkuvia valeuutisia kriittisesti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic