Uutiset

Vihreät laajensi kannatustaan maakuntiin, vasemmistoliitto hengittää kaupungeissa demareiden niskaan

Jos suurimpien kaupunkien ja maakuntakeskusten vaalituloksesta voi vetää johtopäätöksiä tulevaan, on suurimmilla puolueilla vakavan itsetutkiskelun paikka.

Vihreät murtautui nyt ympäri maata valtuustoihin ja puolue kamppailee jo monin paikoin kaupunkien herruudesta vanhempien mahtipuolueiden kanssa. Jos vihreät pystyy levittämään kannatustaan jatkossa samaan tapaan yhä pienempiin kuntiin, saavat suuremmat puolueet vihreistä tasaväkisen valtakunnallisen kilpailijan.

Demareilla on lisähuolena vasemmistoliitto, joka on hiipinyt monessa suuressa kaupungissa sdp:n kintereille, vaikka vasemmiston ykköspuolueen asema onkin vielä valtakunnallisesti selvästi demareiden hallussa.

Keskustalle suuret kaupungit olivat vähintään yhtä vaikeita kuin ennenkin, mutta maakunnissa puolue piti pintansa.

Kokoomus menetti paikoin asemiaan, mutta säilytti kuitenkin asemansa maan suurimpana kuntapuolueena hyvän kaupunkikannatuksensa turvin. Suomen väestö keskittyy koko ajan kaupunkialueille, joten kokoomus hyötynee kehityksestä tulevaisuudessa.

Perussuomalaiset romahti kaikkialla, mutta puolue keräsi vielä vajaat tuhat ääntä vasemmistoliittoa enemmän valtakunnallisesti. Vihreiden äänisaalis nousi nyt yli 10 000 ääntä suuremmaksi kuin perussuomalaisten saavuttama huipputulos edellisissä kuntavaaleissa.

Keräsimme oheen poiminnat kaikista yli 100 000 asukkaan kaupungeista ja muutamasta alle 100 000 asukkaan kaupungista.

Helsinki

Helsingistä tuli kuntavaaleissa yhä selvemmin sinivihreä kaupunki. Kokoomus ja vihreät saivat yhteensä 52,5 prosenttia äänistä, kun edellisissä kuntavaaleissa kaksikon yhteissaalis oli 49,2 prosenttia.

Pormestarikamppailu näkyi ainakin kokoomuksen luvuissa, kun

Jan Vapaavuori

keräsi lähes 30 000 henkilökohtaista ääntä nousten valtakunnan suurimmaksi ääniharavaksi. Vihreät ei saanut Helsingissä yhtä suurta vaalivoittoa kuin valtakunnassa keskimäärin.

Uusi feministinen puolue keräsi liki 5000 ääntä Helsingissä ja sai läpi yhden valtuutetun. Suurimpia häviäjiä olivat perussuomalaiset ja sdp.

Yhden lisäpaikan Helsingin valtuustoon saanut vasemmistoliitto hengittää pääkaupungissa demareiden niskaan. Demarit on Helsingissä suurin vasemmistopuolue enää kahden valtuustopaikan erolla.

Espoo

Espoo siirtyi punavihreään suuntaan, kun vihreät otti rajulla vaalivoitolla neljä lisäpaikkaa valtuustoon, ja vasemmistoliittokin kasvatti hieman äänisaalistaan saaden yhden lisäpaikan. Kokoomus säilyi selvällä marginaalilla suurimpana puolueena, vaikka menetti perussuomalaisten tavoin kolme paikkaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja

Timo Soini

menetti kotikunnassaan reilun neljänneksen äänistään edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Sdp piti asemansa.

Tampere

Sdp sai nyt eniten ääniä ohittaen edellisten kuntavaalien ykkösen kokoomuksen. Tampereen suosituimmaksi poliitikoksi nousi

Sanna Marin

(sd.). Hyvin pärjäsi myös demarien listalla kakkoseksi noussut SAK:n entinen puheenjohtaja

Lauri Lyly

, joka oli vähällä kiilata Tampereen kakkoseksi kokoomuksen

Anna-Kaisa Ikosen

ohi.

Vihreät nousi aivan sdp:n ja kokoomuksen kantaan lisättyään paikkojaan peräti neljällä. Perussuomalaiset romahti menettäen viisi paikkaa.

Yhteislista Tampereen puolesta sai kolme valtuutettua ja Vaihtoehto Tampere yhden.

Vantaa

Sdp piti torjuntavoitolla 18 paikkaansa, ja hitusen heikommin pärjännyt kokoomus putosi nyt yhtä paikkaa demareita pienemmäksi kaupunginvaltuustossa. Kaupungin ääniharavaksi nousi demareiden

Antti Lindtman

. Perussuomalaiset menetti kolme paikkaa, vihreät otti kolme lisäpaikkaa ja vasemmistoliitto yhden.

Oulu

Oulussa suurin muutos oli vihreiden kolme lisäpaikkaa. Keskusta säilyi suurimpana, vaikka menetti kaksi paikkaa perussuomalaisten tavoin. Sdp menetti yhden paikan ja vasemmistoliitto sai yhden lisää, joten vasemmistoliitto kipusi Oulussa jo kolme paikkaa sdp:tä suuremmaksi. Vasemmistoliiton menestystä siivitti Oulun ääniharavaksi noussut

Hanna Sarkkinen

.

Turku

Vihreät otti neljä lisäpaikkaa ja nousi Turussa toiseksi suurimmaksi puolueeksi kaksi paikkaa menettäneen sdp:n ohi. Myös kokoomus menetti kaksi valtuutettua, mutta säilyi suurimpana. Kolme lisäpaikkaa saalistanut vasemmistoliitto nousi sdp:n rinnalle kahteentoista valtuutettuun.

Turussa keskusta ja perussuomalaiset ovat pieniä puolueita ja molemmat menettivät näissä vaaleissa yhden paikan.

Turun ylivoimaiseksi ääniharavaksi nousi vasemmistoliiton puheenjohtaja

Li Andersson

yli 6 000 äänellä. Vihreiden puheenjohtaja

Ville Niinistö

oli toiseksi suosituin saaden vajaat 4 000 henkilökohtaista ääntä, kokoomuksen

Petteri Orpon

jäädessä alle kolmeentuhanteen.

Jyväskylä

Vihreiden ilmiömäinen vaalivoitto nosti puolueen suurimmaksi Jyväskylässä, kun paikkamäärä nousi seitsemästä neljääntoista kaupungin ääniharavaksi nousseen

Touko Aallon

johdolla. Myös vasemmistoliitto otti yhden lisäpaikan. Valtuustoon kiilasi uutena piraattipuolue yhdellä valtuutetulla.

Jyväskylässä vihreiden vaalivoiton maksajaksi joutui sdp, joka menetti neljä paikkaa joutuen taipumaan kaupungin kakkoseksi. Perussuomalaiset menetti kolme paikkaa. Kokoomus menetti kolme paikkaa, mutta pysyi asemansa säilyttäneen keskustan edellä.

Lahti

Lahdessa kokoomus romahti menettäen edellisvaalien ykkössijansa demareilla. Perussuomalaiset menetti tuntuvasti kannatustaan ja vihreät teki vastaavan nousun. Kaupungin ääniharava oli demareiden

Mika Kari

.

Kuopio

Kokoomus menetti ykköspaikkansa keskustalle. Kolmannelle sijalle jäänyt sdp menetti yhden paikan, mutta säilytti kolmen paikan kaulan kolme lisäpaikkaa ottaneisiin vihreisiin.

Pori

Kokoomus menetti tuntuvasti kannatustaan ja putosi selvästi demarien taakse kaupungin kakkospuolueeksi. Eniten kannatusta lisäsi vihreät, mutta Porissa se riitti vasta nelossijaan kannatustaan lisänneen vasemmistoliiton jälkeen.

Hämeenlinna

Kokoomus nousi demareiden rinnalle ja äänimäärällä mitattuna jopa suuremmaksi. Vihreät ohitti äänimäärällään niukasti perussuomalaiset ja molemmat saivat valtuustoon kuusi paikkaa.

Vaasa

Rkp lisäsi jo ennestään vahvaa kannatustaan nousten Vaasan kiistattomaksi ykköspuolueeksi. Kaikki hallituspuolueet luisuivat, mutta eniten menetti kokoomus. Sdp:n asemat pitivät ja vihreät nosti kannatustaan muun valtakunnan tavoin.

Rovaniemi

Keskusta ja kokoomus saivat 51,1 prosenttia kaikista äänistä, vaikka kaupungin selvä ykkönen keskusta joutuikin antamaan vähän periksi. Demarit kasvatti tuntuvasti äänisaalistaan nousten kokoomuksen kantaan. Perussuomalaiset romahti ja vihreät lisäsi hieman kannatustaan.

Seinäjoki

Kaupungin ykköspuolue keskusta lisäsi etumatkaansa muihin yhdellä valtuutetulla. Vihreät nosti paikkamääränsä yhdestä kolmeen. Perussuomalaiset menetti kaksi paikkaa ja kokoomus yhden.

Kajaani

Keskusta nosti kannatuksensa yli neljännekseen kaikista annetuista äänistä. Perussuomalaiset romahti toiseksi suurimman puolueen paikalta viidenneksi. Vihreät ja vasemmistoliitto nostivat kannatustaan, kokoomus ja demarit pysyivät entisissä asemissaan.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic