Uutiset

Vihreät nuoret kyllästyivät: Suomessa on järjestäytynyttä rasismia, ja nyt se on kitkettävä pois

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Jaakko Mustakallio kuvailee ongelman: Suomella on velvollisuus kieltää rasismia edistävät ja siihen yllyttävät järjestöt. Siihen velvoittaa YK:n rotusyrjinnän vastaisen sopimus.

Silti suomalaisviranomainen on Mustakallion mukaan ollut vailla selkänojaa tilanteissa, joissa olisi tarvittu toimintaa. Rasistiset ryhmittymät ovat saaneet kokoontua ja rajoittaa muitten kansalaisvapauksia ilman, että poliisi on puuttunut asiaan. Se johtuu siitä, että tällä hetkellä Suomen lainsäädäntö ei täytä velvoitteita, joihin kansainväliset sopimukset sitovat.

– Me haluamme kieltää rasismiin yllyttävät järjestöt. Emme rupea tuomareiksi, mitkä järjestöt ovat rasistisia, mutta haluamme poistaa tämän ristiriitaisuuden kansallisen lainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten väliltä, Mustakallio sanoo.

Mustakallion ja Vihreiden nuorten toisen puheenjohtajan Saara Ilvessalon alullepanema sitoutumaton kampanja kantaa nimeä Huominen ilman pelkoa. Se ajaa järjestäytynyttä rasismia rikoslakiin tavoittelemalla yli 100 kansanedustajan allekirjoittamaa lakialoitetta.

Suomalaiset voivat tukea kampanjaa allekirjoittamalla vetoomuksen lakialoitteen puolesta. Vetoomus luovutetaan kansanedustajille lokakuussa.

– Tällä tavalla, että tähdätään 100 kansanedustajan lakialoitteeseen, vältetään hallitus–oppositio-vastakkainasettelu. Kansanedustajat voivat vaikuttaa siihen, mikä on lakialoitteen lopullinen muotoilu, Mustakallio sanoo.

Mustakallio on huolissaan järjestäytyneen rasismin kasvusta Suomessa.

– Kampanjalla on kaksi pääsanomaa: Tämä on selkeä viesti suomalaisille, että emme suostu pelkäämään erilaisuutta, ja että meillä on lainsäädännössä velvoite sille, että rotusyrjintä kielletään, hän sanoo.

Kampanja osoitteessa http://www.rasismirikoslakiin.fi/.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti