Uutiset

Vihreät tavoittelee 13,5 prosentin kannatusta eduskuntavaaleissa – Puoluesihteeri: Haussa yksi kansanedustaja joka vaalipiiristä

Puolue ilmoitti lauantaina ottavansa kampanjansa kärkiteemaksi ympäristön, koulutuksen, työn ja köyhyyden poistamisen.
Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen (vas.) esitteli puheenjohtaja Pekka Haaviston ja kampanjapäällikkö Kirsi Syvärin kanssa puolueen kärkiteemoja kevään eduskuntavaaleihin lauantaina Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764

Vihreät haluaa olla suurin puolue Helsingissä ja kasvattaa viidellä prosenttiyksiköllä kannatustaan edellisistä eduskuntavaaleista.

Näin puolueen johto linjasi lauantaina pidetyssä kampanja-avauksessa.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vihreiden kannatus oli 8,5 prosenttia. Tämä tarkoittaisi, että puolueen kannatus olisi huhtikuun eduskuntavaaleissa 13,5. Edellisessä, tammikuussa Helsingin Sanomien julkaisemassa puoluekannatuksessa vihreitä kannatti 12,9 prosenttia suomalaisista.

Tarkkaa kansanedustajatavoitetta ei ole puolueessa määritetty, mutta vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen tarkensi myöhemmin Lännen Medialle, että pyrkimyksenä on saada läpi vähintään yksi edustaja jokaisesta vaalipiiristä.

– Se on lähtökohtamme ilman muuta, Miettinen sanoi.

Vihreät julkaisivat eduskuntavaaliensa kärkiteemat lauantaina Helsingissä pidetyssä kampanja-avauksessa.

Mitään erityisen uutta ei teemoissa kuitenkaan ollut. Miettinen esitteli puolueen ottavan ilmaston, koulutuksen ja köyhyyden poistamisen ja työn kärjikseen.

Samat teemat olivat puolueen teemoina myös edellisissä eduskunta- ja kuntavaaleissa. Miettinen sanoi, ettei teemojen muuttamiselle ollut tarvetta.

– Kärkiteemat eivät ole menettäneet merkityksestään rahtuakaan, sanoi Miettinen.

Puheenjohtaja Pekka Haavisto lisäsi vielä tiedotustilaisuudessa, että jos puolue pääsee hallitukseen, se tulee nimittämään saman määrän nais- ja miesministereitä – jos salkkuja on parillinen määrä.

Suomi hiilineutraaliksi 2030-luvulla

Kärkiteemat tarkoittavat muun muassa sitä, että vihreät tavoittelee Suomen muuttamista hiilineutraaliksi nopealla aikataululla, jo vuonna 2030-luvulla.

Esimerkiksi nykyinen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ovat puhuneet, että Suomi voisi päästä hiilineutraaliksi 2040-luvun puolessavälissä.

Vihreät taas haluaa, että Suomi olisi 2030-luvun lopulla jo hiilinegativiinen, eli hiilidioksidia sidotaan enemmän kuin sitä syntyy.

Muutkin puhuvat ympäristöstä

Muut puolueet ovat viime aikoina alkaneet puhua myös kovaan ääneen vihreille tutusta leipälajista eli ympäristöstä.

Haavisto uskoo, että erottautumiselle on silti tilaa. Hän arvioi LM:lle, että puolueiden väliset erot tulevat vahvimmin esiin keinoissa, miten ilmastonmuutoksen lämpenemistä aletaan ehkäistä.

– Konkreettisissa tavoitteissa erottuu, kuinka pitkälle puolueet ovat valmiita menemään. Viimeisin asia on ollut metsien hakkuumäärät, sanoi Haavisto.

Puolue ilmoitti myös pyrkivänsä korottamaan suomalaisten koulutustasoa tavoittelemalla muun muassa toisen asteen koulutusta jokaiselle. Sosiaaliturvaa puolue edistäisi ottamalla käyttöön perustulon. Kevään aikana vihreät aikoo esitellä oman, tarkennetun sosiaaliturvan mallinsa.

Tarkka vaaliohjelma julkaistaan puolestaan lähiviikkoina.

Haavisto: ”Katsotaan, mitä sen jälkeen”

Vihreiden kannatus on kääntynyt nousuun viime syksyn laskuluvuista. Kannatuslasku syntyi samaan aikaan, kun vihreiden silloinen puheenjohtaja Touko Aalto siirtyi ensin sairauslomalle ja sitten ilmoitti vetäytyvänsä puolueen johdosta.

Marraskuussa puolue valitsi johtoonsa Haaviston, mutta tämä on toistaiseksi ilmoittanut olevansa käytettävissä ainoastaan kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Siihen mennessä on käyty sekä eduskunta- että europarlamenttivaalit. Lännen Median tammikuisessa kyselyssä Haavisto kuitenkin oli suomalaisten suosikki pääministeriksi.

Lauantaina Haavisto jättikin jatkosuunnitelmat avoimeksi.

– Kysymys on relevantti vasta, jos meillä on todellinen vaalivoitto. Katsotaan, mitä sen jälkeen tehdään, Haavisto sanoi.

Päivitetty 26.1.2019 kello 21.40: Lisätty vihreiden kannatus vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic