Uutiset

Vihreiden Haavisto: "Eduskunnasta ei voi juoksuttaa läpi mallia, joka vaarantaa suomalaisten palvelut ja perusoikeudet" – Keskustan Puska arvostelee kokoomusta

Kristillisdemokraattien Peter Östmanin mukaan monilla alueilla valmistelua on tehty oikeaan suuntaan ja sitä on jatkettava.
Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mielestä markkinamalli on vihdoin hylättävä ja vietävä sote-uudistus loppuun eduskuntapuolueiden suuren enemmistön jakamien tavoitteiden pohjalta. Kuva: Emil Bobyrev
Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mielestä markkinamalli on vihdoin hylättävä ja vietävä sote-uudistus loppuun eduskuntapuolueiden suuren enemmistön jakamien tavoitteiden pohjalta. Kuva: Emil Bobyrev

Vihreiden puheenjohtajana Pekka Haaviston mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ratkaisu pyytää hallituksen eroa on ymmärrettävä.

– Hallituksen sote-mallin ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään ja niistä on eduskuntakäsittelyssä varoitettu. Pohjimmiltaan uudistus kaatuu nyt hallituksen kyvyttömyyteen korjata moneen kertaan todettuja ongelmia, Haavisto sanoi tiedotteessaan.

Haaviston mukaan eduskunnan päätöksentekojärjestelmä on näyttänyt kestävyytensä.

– Eduskunnasta ei voi juoksuttaa läpi perustuslain kannalta kyseenalaista mallia, joka vaarantaa suomalaisten palvelut ja perusoikeudet.

Haaviston mielestä olisi järkevää, että kaikki eduskuntapuolueet kokoontuisivat vielä ennen huhtikuun eduskuntavaaleja käymään yhdessä läpi sote-uudistuksen seuraavia askeleita.

– Uudistuksen tarpeesta vallitsee yhteisymmärrys. Tämän hallituskauden virheistä voidaan ottaa opiksi ja välttää ne tulevaisuudessa.

Pääministeri Sipilä ehti jo sanoa, että hän on valmis kutsumaan puolueet miettimään, miten nyt mennään eteenpäin.

Haaviston mukaan olisi järkevää, että ensi vaiheessa keskityttäisiin vain sote-palveluiden siirtoon maakunnille ja maakuntien muut tehtävät arvioidaan vasta myöhemmin.

”Ihmisten tarpeet jäivät markkinoiden jalkoihin”

Myös oppositiopuolue sdp:stä tulee kovaa arvostelua hallitukselle.

– Ihmisten tarpeet jäivät markkinoiden ja valtapelin jalkoihin. Sipilän hallitus ei neljään vuoteen pystynyt tekemään perustuslain mukaista sote-uudistusta. Sipilän sote on ollut vain ”kananmunien kuorien” , maakuntahallinnon ja hoivajättien maksimaalisen voiton tuottamisen kimpussa, kirjoittaa kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.)

Taavitsaisen mukaan ensi kaudeksi hän toivoo eduskuntaan enemmistön, joka keskittyy ”keltuaiseen” eli soten sisältölakien korjaamiseen ihmisen hyvinvointi punaisena lankana.

”Hallitus yritti liian järeää kokonaisuutta”

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei näe sote-paketin kaatumista katastrofina. Hänen mielestään hallitus yritti viedä uudistusta läpi liian järeänä kokonaisuutena. Uudistuksessa olisi pitänyt keskittyä keskeisiin tavoitteisiin.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayhin mielestä virhe sote-valmistelussa tapahtui siinä vaiheessa, kun mukaan tuli ongelmallinen valinnanvapausmalli ja maakuntarakenne.

Östmanin mukaan monilla alueilla on jo valmisteltu asioita oikeaan suuntaan ja työtä on jatkettava.

”Siirtyminen seuraavalle kaudelle tuo ongelmia”

Hallituspuolue keskustan kansanedustajan Pekka Puskan mukaan uudistuksen siirtyminen seuraavan hallituksen ja eduskunnan vastuulle tuo monia ongelmia.

– Seuraavaa kautta leimaa taas poliittinen kiistely sotesta. Samaan aikaan pitäisi valmistella muita suuren luokan uudistuksia, kuten sosiaaliturvan kokonaisuudistus ja perhevapaauudistus.

Puska arvostelee myös hallituskumppani kokoomusta siitä, että kokoomuksen piirissä ei ollut täyttä tukea uudistukselle, jonka tärkein kipukohta oli Puskan mukaan kokoomuksen itsensä esittämä valinnanvapausmalli.

– Suurena kompastuskivenä ollut valinnanvapausmalli olisi ilman muuta tuonut lisää kapasiteettia peruspalveluihin. Samalla se olisi kuitenkin huomattavasti haitannut integraatiota, lisännyt byrokratiaa ja toi valtiosääntöoikeudellisia hankaluuksia.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti