Uutiset

Vihreiden Haavisto: Pelon ilmapiiri on murrettava, jotta vanhusten hoidon epäkohdista uskalletaan ilmoittaa

Perussuomalaisten Leena Meri vertasi tarvittavan hoitajamitoituksen kustannuksia turvapaikkaruljanssin kuluihin.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto esitti hoivahälytysjärjestelmää epäkohdista ilmoittamiseen. Kuva: Joel Maisalmi

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vaati vanhusten palveluihin parempaa sääntelyä ja valvontaa, kun eduskunta keskusteli keskiviikkona opposition tekemästä välikysymyksestä vanhusten hoidon epäkohdista.

Haaviston mukaan valvontaa voitaisiin tehostaa muun muassa varmistamalla, että hoiva-alan työntekijät sekä omaiset ja asiakkaat uskaltavat ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.

– Pelon ilmapiiri on murrettava. Vihreät esittävät valtakunnallisen hoivahälytysjärjestelmän luomista, jonka kautta epäkohdista voi ilmoittaa valvovalle viranomaiselle turvallisesti siten, että ilmoittajan henkilöllisyys jää vain viranomaisen tietoon. Tällä voisimme ohjata valvontaa puuttumaan epäkohtiin nopeammin, Haavisto sanoi.

Haavisto kehotti hallitusta myös tekemään suunnanmuutoksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa.

– Vanhusten hoivan murros on yksi esimerkki siitä, mitä sosiaali- ja terveysuudistuksen muutokset voivat tuoda tullessaan. Emme tarvitse markkinamallia, vaan yhteiskunnan kokonaisvastuuta ihmisten hoidosta ja hoivasta, Haavisto sanoi.

”Raha voittaa hyvän tahdon”

Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajan Leena Meren mukaan ministeri Annika Saarikon (kesk.) palaveri hoitojättien kanssa ei tuonut mitään uutta.

– Vanhukset jäävät erilaisten suositusten ja hoitojättien hyvän tahdon varaan. Eiköhän se ole jo nähty, että jos hyvä tahto ja raha ovat vastakkain, niin raha voittaa.

Meren mukaan palvelujen turvaaminen edellyttää laintasoisia määräyksiä, hyvää valvontaa sekä tehokkaita sanktioita, ja lisäksi olisi harkittava sote-firmoille tuottokattoa.

Perussuomalaiset vaativat 0,7:n hoitajamitoituksen ja hoitajiin laskettavien henkilöiden kirjaamista lakiin.

Meri vertasi mitoituksesta aiheutuvia kustannuksia siihen, että samaan aikaan valtio maksaa kunnille kotouttamiskorvauksia tämän vuoden talousarviossa yli 222 miljoonaa euroa ja vastaanottokeskusten toimintaan käytetään noin 127 miljoonaa.

– Hallitukselta on riittänyt kyllä rahaa lähes rajattomasti vastaanottokeskuksiin ja muihin turvapaikkaruljanssin kustannuksiin, jopa laittomasti maassa olevien palveluihin. Mutta omien vanhustemme kohdalla ei toimita, kun hätä on suuri, Meri ihmetteli.

”Varsinaista esperöintiä”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mukaan sitova 0,7 hoitajaa per asiakas -minimimitoitus ei yksinään riitä ratkaisemaan vanhustenhoidon kriisiä. Hän sanoi, että myös hoitajien työ ansaitsee arvostuksen, joka näkyy palkkauksessa ja työoloissa.

Pekosen mielestä voitontavoittelun logiikka ajaa kikkailuun hoivan laadun ja henkilöstön kustannuksella.

– Pääomasijoittajien omistamat firmat hakevat hulppeaa tuottoa vanhusten kustannuksella alimitoitetulla henkilöstöllä, kelvottomalla laadulla ja työehtosopimusten vastaisilla työehdoilla. Varsinaista esperöintiä, Pekonen soimasi.

Uusimmat

Fingerpori

comic