Uutiset

Vihreiden Maria Ohisalo avasi pelin, nyt haasteena löytää riittävän erilaisia ehdokkaita

 

Vihreiden puheenjohtajakilpailussa suurin haaste on löytää riittävän erilaisia ehdokkaita, sanoo eduskuntatutkimuksen tutkija

Erkka Railo Turun yliopistosta.

– Vihreiden haaste on se, että jos valitaan puheenjohtaja, joka on liian paljon vihreiden näköinen, se voi herättää ihastusta ja riemua peruskannattajakunnassa, mutta vaikeuttaa liikkuvien äänestäjien saamista puoleen taakse, hän sanoo.

Railon mukaan stereotyppinen vihreiden puheenjohtajaehdokas on pääkaupunkiseudulla asuva, korkeasti koulutettu nainen.

– Vihreille olisi hyvä, jos he saisivat ehdokkaita myös kehäkolmosen ulkopuolelta.

Vihreiden puheenjohtajakilpailu on vasta alkumetreillä. Helsinkiläinen Maria Ohisalo kertoi tiistaina Suomen Kuvalehdelle haluavansa puoleen johtoon.

Ohisalo on profiloitunut köyhyystutkijana ja yhteiskunnallisena keskustelija. Tällä hetkellä hän tekee väitöskirjatutkimusta Itä-Suomen yliopistolle.

Vihreiden puheenjohtajavaalien yksi ennakkonimi on ensimmäisen kauden kansanedustaja Emma Kari. Kari on sanonut kertovansa vastauksensa ehdokkuuteen vasta kunnallisvaalien jälkeen.

Jos ehdokkaita olisi vain kaksi, Ohisalo ja Kari, tutkijan mukaan edessä on melko väritön kilpailu.

– Nämä kaksi henkilöä ovat pintapuolisesti samankaltaisia ihmisiä. Sanotaanko näin, että heidän välillään kovin värikästä kilpailua ei tulisi, sillä eroja olisi vaikea löytää.

Karin lisäksi puheenjohtajakisan nimipörssissä ovat olleet Ozan Yanar ja Touko Aalto. Yanar on todennut harkitsevansa ehdokkuuttaan vielä, samoin Aalto.

– Henkilökohtaisesti asia ei ole millään tavoin ajankohtainen. Minulla on kädet niin täynnä töitä, että asioita on pakko priorisoida, Aalto sanoo Lännen Medialle.

Railon mukaan yksi vahva suosikki voisi olla myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

– Eduskuntaryhmän puheenjohtajuus on vaativa ja vastuullinen asema, johon ei pääse vain pyörittämällä kynää kokouksissa, hän toteaa.

Vihreiden tulevaa puheenjohtajavaalia leimaa se, että esillä olleet nimet Kari, Aalto ja Yanar ovat kaikki ensimmäisen kauden kansanedustajia.

Lyhyt kansanedustajan ura on yhtä aikaa hyvä ja huono asia, sanoo kolme kautta eduskunnassa istunut, ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen.

– Kokemus koulii kohtaamaan politiikan haastavia ja ennakoimattomia tilanteita, mutta kuten pääministeri Juha Sipilän kohdalla on nähty, kokemattomuus ei ole helpottanut asioiden hoitamista. Toisaalta kokemattomuus on hyvä, sillä se tuo vereksiä ja tuoreita ajatuksia.

Tynkkynen itse sanoo, että hän ei ole lähdössä mukaan puheenjohtajavaaliin, koska ehdokkuus ei sovi hänen elämäntilanteeseensa juuri nyt.

Puheenjohtajakisaan ilmoittautunut Maria Ohisalo ei istu lainkaan eduskunnassa, sillä hänen äänimääränsä viime eduskuntavaaleissa ei riittänyt kansanedustajan paikkaan.

– Lähtökohta on se, että henkilö, joka ei ole kansanedustaja, lähtee huonommasta asemasta kuin istuva kansanedustaja. Myös kahta vuotta pidempi kokemus on etu puheenjohtajan tehtävän hoidossa, mutta ei se välttämättömyys ole. Nythän tuleva puheenjohtaja saa kuitenkin pari vuotta aikaa ennen seuraavia vaaleja.

Vihreiden eduskuntaryhmän yksi kokenein jäsen, Outi Alanko-Kahiluoto pelasi itsensä täysin pois tulevista puheenjohtajavaaleista. Hän sanoi viime tapaninpäivänä Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei tavoittele puolueen puheenjohtajan paikkaa.

Syyksi hän totesi sen, että nykyinen puheenjohtaja Ville Niinistö suosii Emma Karia.

– Kyllä Alanko-Kahiluoto pelasi omat korttinsa pois.

– Puheenjohtajaksi pääseminen edellyttää kunnianhimoa ja määrätietoisuutta, jossa hermot eivät voi pettää niin, että aletaan syytellä muita. Se, että puolueen puheenjohtajalla voi olla omia suosikkeja, kuuluu pelin henkeen, Railo sanoo.

Vihreät valitsevat uuden puheenjohtajan ensi kesän puoluekokouksessa kesäkuussa.

Nykyinen puheenjohtaja Ville Niinistö ei voi jatkaa seuraavalle kaudelle, sillä puolueen sääntöjen mukaan sama henkilö voi olla puheenjohtajana vain kolme kahden vuoden kautta peräkkäin.

Niinistön puheenjohtajakaudella vihreät ovat nousseet neljänneksi suurimmaksi puoleksi. LM-HÄSA

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic