Uutiset

Vihreiden pomokisasta kova kaksinkamppailu — Lännen Median kyselyssä Aalto ja Kari vahvoilla

Lännen Median kyselyssä Touko Aalto voittaa Emma Karin siirtoäänivaalissa prosentein 59-41. Aallon suosio on kuitenkin laimeaa Helsingissä ja Uudellamaalla, mikä lisää Karin mahdollisuuksia kisassa.

Näin vihreiden puheenjohtajakilpailusta on tulossa jännitysnäytelmä helsinkiläisen Emma Karin ja jyväskyläläisen Touko Aallon välillä.

Asia selviää Lännen Median kyselystä, johon vastasi 259 vihreää vaikuttajaa eri puolilta Suomea.

Vihreät valitsee puheenjohtajansa jäsenäänestyksellä, jossa on kuusi ehdokasta. LM-kyselyssä Aallon nimeää ykkössuosikikseen 32,0 prosenttia vihreistä (83 vastaajaa) ja Karin 29,3 prosenttia (76).

Helsinkiläinen Maria Ohisalo ja joensuulainen Krista Mikkonen saavat kummatkin 15 prosentin kannatuksen.

LM-kysely on toteutettu vihreiden käyttämällä vaalitavalla, mikä tekee kyselystä poikkeuksellisen.

Vihreät valitsee puheenjohtajansa siirtoäänivaalilla.

Jokainen vihreiden jäsen saa merkitä vaalilippuunsa paremmuusjärjestykseen kaikki kuusi ehdokasta, mutta halutessaan voi äänestää vain yhtä ehdokasta.

Ensimmäisenä putoaa vähiten ääniä saanut ehdokas, LM-kyselyssä kuusamolainen Mika Flöjt. Häntä äänestäneiden lipuista katsotaan kakkossuosikit, jotka saavat hyväkseen uusia ääniä seuraavan kierroksen ääntenlaskennassa. Joka kierroksella putoaa vähiten ääniä saanut ehdokas.

Vaali ratkeaa vasta, kun joku saa yli 50 prosenttia äänistä.

LM-kyselyssä toisena putoaa Olli-Poika Parviainen, kolmantena Ohisalo ja neljäntenä Mikkonen.

Neljännellä kierroksella prosentit menevät seuraavasti: Aalto 43 % (110), Kari 37 % (94) ja Mikkonen 20 % (51). Kun Mikkosen äänet siirretään Aallolle ja Karille, kyselyn vaali ratkeaa Aallon hyväksi prosentein 59–41 (147–101).

Karin kannalta on huolestuttavaa, että Aalto päihittää hänet kakkostilojen määrässä selvästi.

Kyselyaineiston tarkempi analysointi paljastaa kuitenkin tekijän, joka lisää Karin voitonmahdollisuuksia. Vihreiden jäsenistä noin 30 prosenttia on Helsingin piiristä ja 20 prosenttia Uudeltamaalta.

Jos Kari saa jäsenäänestyksessä äänivyöryn vihreiden ydinalueilta, hän saattaa voittaa Aallon.

Kysely lähetettiin 500 vihreälle. Vastausprosentti kohosi 52:een.

Vihreiden jäsenet äänestävät kirjeitse. Äänestysaika päättyy tiistaina 13. kesäkuuta.

Kyselyn avoimissa vastauksissa Aallon vahvuuksiksi nostetaan muun muassa se, että hän tulee pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Jotkut vastaajista kokevat, että vihreiden valtakunnallisen nousun edellytyksenä on, että puoluetta johtaa henkilö, joka ei ole helsinkiläinen cityvihreä. Maakuntavihreys luetaan myös vahvuudeksi myös Krista Mikkosen kannattajien keskuudessa.

-Vihreän Jyväskylän isä! Esiintymiskykyinen ja empaattinen. Keski-Suomesta. Aina ei tarvitse olla cityvihreä suurkaupungista, Aallon kannattaja hehkuttaa kyselyssä.

Kari saa tunnustusta erityisesti neuvottelutaidoista Helsingin politiikassa.

-Emma Kari on käytännössä osoittanut kykynsä johtaa tuloksekkaasti. Hänen johdollaan vihreä valtuustoryhmä (Helsingissä) sai aikataulun hiilivoimalan sulkemiselle, puolusti varhaiskasvatusta ja koulutusta leikkauksilta, Karin kannattaja sanoo.

Monissa vastauksissa heijastuu pääkaupunkiseutu vastaan muu Suomi -asetelma.

-Ei Helsingin ulkopuolella oikeasti ole vihreitä lainkaan, citypuolue ja Suomessa on vain yksi city, eräs Emma Karin kannattaja linjaa.

-Vihreät on ollut liiaksi Helsinki- ja kaupunkikeskeinen. Nyt on hyvä saada puheenjohtajaksi muualla Suomessa toimiva Tarja Cronbergin tapaan, yksi Krista Mikkosen kannattajista pohtii.

Osa vastaajista korostaa myös sitä, että valinta kaikkien kuuden ehdokkaan välillä on vaikeata.

-Päätös on vaikea, useita hyviä ehdokkaita tarjolla. Positiivinen ongelma, hyvistä voi valita vain yhden, Maria Ohisalon kannattaja pohtii.

Äänestyksen lopputulos sinetöidään vihreiden puoluekokouksessa Tampereella 17. kesäkuuta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic