Uutiset

Vihreiden varjobudjetti tarjoaa perustuloa ja rahaa koulutukseen – lisää verotuloja otettaisiin lentämisestä, muovista ja eläintuotteista

Vihreät ottaisi käyttöön lento- ja muoviveron sekä selvittäisi eläintuotteiden verotusta.
Krista Mikkonen

Vihreiden vaihtoehtobudjetti torjuisi ilmastonmuutosta ja köyhyyttä. Koulutus saisi 771 miljoonaa euroa.

– Vihreä tulevaisuusbudjetti rakentaa pohjaa niille suurille uudistuksille, jotka seuraavan hallituksen on tehtävä. eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo.

– Vihreiden varapuheenjohtajan ja valtiovarainvaliokunnan varajäsenen Emma Karin mukaan puolue haluaa aloittaa fossiilisten polttoaineiden ja ilmastonmuutosta kiihdyttävien tukien alasajon heti. Hiilinielua kasvatettaisiin hakkuita vähentämällä.

Haittaveroina vihreät ottaisi käyttöön myös lento- ja muoviveron sekä selvittäisi eläintuotteiden verotusta. Muoviverolla kerättäisiin 160 miljoonaa euroa, lentoverolla 100 miljoonaa euroa.

– Näissä asioissa kyse on lopulta siitä, millaiset elinolosuhteet haluamme jättää lapsillemme. Kaikki muut pyrkimykset rakentaa hyvää yhteiskuntaa menettävät merkityksensä, jos epäonnistumme ilmastonmuutoksen hillinnässä, Kari sanoo.

Vihreiden mielestä hallituksen koulutusleikkaukset ovat rapauttaneet suomalaisen koulutuksen tasa-arvoa ja oppimistuloksia.

– Vihreät haluaa tehdä suomalaisesta koulutuksesta maailman parasta. Korjattavaa riittää koko seuraavaksi hallituskaudeksi. Tällä hetkellä Suomen koulutuksen tasa-arvo rapautuu ja oppimistulokset laskevat. Vanhempien tausta ja lompakon paksuus eivät saa määrittää yhdenkään lapsen koulutietä. Jokaisen lapsen unelmat ovat yhtä tärkeitä, valtiovarainvaliokunnan jäsen Ozan Yanar sanoo.

Resurssit saataisiin vihreiden mielestä kuntoon koulutuksen kaikilla asteilla leikkaamalla ympäristölle haitallisista tuista ja tehottomista yritystuista yhteensä 815 miljoonaa euroa.

Vihreiden mielestä talouskurin taakan ovat joutuneet kantamaan kaikkein pienituloisimmat.

– Erityisesti maksajiksi ovat joutuneet naiset. Suomalainen sosiaaliturva on päivitettävä tähän päivään niin, että se kantaa elämän kaikissa tilanteissa. Vihreiden ratkaisu tähän on perustulo, jota kohti voidaan ottaa askeleita jo ensi vuonna, Krista Mikkonen sanoo.

Vihreät sanoo vaihtoehtobudjettinsa olevan tasapainossa eli siinä ei heidän mukaansa otettaisi enempää velkaa kuin hallituksen budjetissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic