Uutiset

Viihdekannabiksen laillistaminen vähentää käyttäjien rikollisleimaa, mutta ei poista Kanadan polttavinta huumeongelmaa

Kanada aikoo laillistaa kannabiksen viihdekäytön vasta toisena maana maailmassa. Kannabiksen laillistaminen kuului pääministeri Justin Trudeaun vaalilupauksiin parlamenttivaaleissa kolme vuotta sitten. Uutistoimisto Reutersin mukaan Kanadan liberaalipuolue valmistautuu laillistamaan viihdekäytön tänä kesänä.

-Päätöksellä on vaikutuksia esimerkiksi siihen, miten kannabiksen käyttäjiin suhtaudutaan. Jatkossa he voivat hankkia ainetta laillisilta markkinoilta, eikä sillä ole oikeudellisia seurauksia, arvioi tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kanada on ensimmäinen suurista teollisuusmaista, joka laillistaa kannabiksen viihdekäytön kokonaisuudessaan. Ennakkotapauksia laillistamisen seurauksista onkin vain vähän, sillä aikaisemmin sen on laillistanut vain Uruguay ja osa Yhdysvaltojen osavaltioista.

Moni asiaa harkitseva maa tuleekin mielenkiinnolla seuraamaan päätöksen seurauksia Kanadassa. Myös Hakkarainen toivoo lakimuutoksen saavan aikaan seurantaa ja tutkimusta siitä, millaisia vaikutuksia laillistamisella on.

-Kiinnostavaa on, tuoko muutos uusia käyttäjiä aineen pariin, lisääkö se käyttöä ja miten se vaikuttaa laittomiin markkinoihin. Myös vaikutukset esimerkiksi liikenteeseen ja terveyspalveluiden tarpeeseen ovat mielenkiintoisia.

Hakkarainen kuitenkin huomauttaa, ettei uudistus vaikuta muuhun huumeidenkäyttöön, joka on Kanadassa laitonta. Hänen mukaansa pahimmat terveysongelmat maassa aiheutuvat opiaattien käytöstä. Esimerkiksi fentanyyli, jota käyttäjien tietämättäkin sotketaan myös muihin aineisiin, on vahva ja tappava aine.

-Polttavimmat ongelmat kohdistuvat opiaatteihin, ja niihin kannabiksen laillistaminen ei juurikaan vaikuta.

Laiton kauppa kukoistaa Kanadassa

Kanada laillisti kannabiksen lääkekäytön vuonna 2001. Ostaminen on sallittua vain lisensioiduilta tuottajilta, mutta siitä huolimatta laiton kannabiskauppa maassa kukoistaa. Kannabista kauppaavat laittomasti esimerkiksi useat apteekit. Laillistamisen toivotaankin vähentävän laittomia markkinoita ja niihin liittyvää rikollisuutta.

Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan, sillä kannabiksen hinnan odotetaan olevan selvästi korkeampi laillisissa myymälöissä kuin laittomissa. Lisäksi laillisia myymälöitä on tarkoitus perustaa aluksi vain vähän ja lisätä niiden määrää tulevaisuudessa. Reutersin mukaan esimerkiksi lähes 13 miljoonan asukkaan kaupunki Ontario suunnittelee perustavansa aluksi 40 hallituksen omistamaa myymälää ja kasvattaa määrää 150 myymälään vuoden 2020 loppuun mennessä. Aluksi laillista kannabista on siis saatavilla heikommin kuin laitonta.

Yhdysvaltojen Colorado laillisti kannabiksen viihdekäytön vuonna 2012. Reuters kertoo, että tällä hetkellä jälleenmyyjiä on osavaltiossa noin tuhat. Jälleenmyyjien määrän kasvaessa myös tuotteen hinta on laskenut. Tällä hetkellä lähes 70 prosenttia Coloradon kannabiksen käyttäjistä ostaakin ainetta laillisesti.

Hintaero voi mahdollistaa laittomien markkinoiden säilymisen laillisten kilpailijana, mikä vaikeuttaa maan tavoitteita vähentää laitonta huumekauppaa ja siihen liittyvää rikollisuutta. Kanadan tilastokeskuksen mukaan noin järjestäytynyt rikollisuus on osallisena noin kolmanneksessa marihuanan kannabiksen tuottoon ja välittämiseen liittyvästä toiminnasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic