Uutiset

Viikonlopuksi ei odoteta Veera-myrskyn kaltaisia tuhoja – elokuun 2010 rajuilmoissa yksi kuoli ja useita loukkaantui

Vuoden 2010 Veera-myrskyn kaltaiset tuhot tuskin toistuvat viikonloppuna, vaikka Ilmatieteen laitos ennustaa rankkoja sade- ja ukkoskuuroja koko maahan.

Heinä-elokuussa vuonna 2010 Suomessa riehui poikkeuksellisen voimakkaita rajuilmoja. Ihmisten mieleen ovat jääneet Asta-, Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt.

Myös vuonna 2010 rajuilmoja edelsi pitkä hellejakso. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Cecilia Karlsson kertoo Lännen Medialle, että säätyyppi on nyt kahdeksan vuotta myöhemmin hyvin samankaltainen, mutta säätilanne yleisesti näyttää nyt heikommalta.

-Viikonloppuna saadaan voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja, mutta ei yhtä voimakkaita kuin silloin 2010, Karlsson toteaa.

-Perusvirtaus on niin heikko, eli samanlaisia laaja-alaisia tuulivahinkoja ei odoteta. Mutta ukkospuuskissa tuuli voi olla jopa 15 metriä sekunnissa. Tämä ei kuitenkaan ole laaja-alaista.

Rakeita voi tulla parin sentin luokkaa perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Missä päin, sitä Ilmatieteen laitos ei pysty ennustamaan.

-Raekuurot ovat paikallisia ja vaikeasti ennustettavissa.

Uuraisten leirintäalueella loukkaantui useita

Vuonna 2010 Asta-, Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt tuhosivat puustoa noin 8,1 miljoonan kuution verran. Pahimmat tuhot olivat muun muassa Savossa, Kaakkois-Suomessa ja Keski-Suomessa. Suomessa koettiin syöksyvirtauksia.

Ilmatieteen laitos kertoo sivuillaan, että monien muistiin jäi Uuraisten leirintäalue, jossa puita kaatui runsaasti ja useita ihmisiä loukkaantui.

8.8.2010 Porin Sonisphere-festivaaleille iski raju ukonilma, jossa yksi ihminen menehtyi ja useita loukkaantui.

Pirkanmaalle kehittyneistä ukkossoluista putosi maahan erittäin suuria rakeita, joista suurimmat mitatut olivat halkaisijaltaan 8 senttiä.

Karlsson huomauttaa, että 2010 keskituuli ei ollut myrskylukemissa, vaan nimenomaan puuskat olivat hyvin voimakkaita. Silloin Suomen yli meni voimakas ukkoskuuro.

-Myrskyssä keskituulen nopeuden on oltava yli 21 metriä sekunnissa. Viikonlopuksi ei siis ennusteta myrskyä.

Tunnin aikana voi sataa yli 20 milliä

Ilmatieteen laitos ennustaa, että hyvin voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja saapuu viikonlopuksi. Jo perjantaina maahan alkaa virrata paljon kosteampaa ilmaa.

Perjantaina kuurot painottuvat maan etelä- ja länsiosiin. Viikonlopuksi rajuilma laajenee ja koskee laajalti etelää, Keski-Suomea ja Lappia.

-Perusvirtaus on hidasliikkeinen ja aika vaisu. Siksi vettä voi tulla runsaasti, koska kosteuttakin on runsaasti, Cecilia Karlsson kertoo.

Sadekuurot voivat olla sellaisia, että tunnin aikana voi sataa yli 20 milliä. Sadevaroitukset ovat voimassa koko viikonlopulle. Runsasta salamointia esiintyy.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic