Uutiset

"Viime hallituskaudella tehtiin niin monta uudistusta, että niiden päällekkäisyys vaikeuttaa arviointia" – Valtiontalouden tarkastusvirasto suosittaa työllisyyden kuntakokeilujen tulosten arviointia

Pitkäaikaistyöttömien määrä väheni ja työttömyysaste aleni alueellisilla kokeilualueilla 2017–2018.
Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuksen kohteena olivat TE-toimistojen tarjoamat julkiset työvoima- ja yrityspalvelut ja työllisyyden hoidon uudistusten toimeenpano hallituskaudella 2015–2019. Kuva: Ossi Ahola+Ossi Ahola
Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuksen kohteena olivat TE-toimistojen tarjoamat julkiset työvoima- ja yrityspalvelut ja työllisyyden hoidon uudistusten toimeenpano hallituskaudella 2015–2019. Kuva: Ossi Ahola+Ossi Ahola

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV suosittaa, että työ- ja elinkeinoministeriö seuraa järjestelmällisesti tämän hallituskauden työllisyyden kuntakokeilujen tuloksia.

Valtiontalouden tarkastusviraston suosituksen mukaan kokeiluista tulisi tehdä laadukkaita vaikutusarviointeja. Niin voidaan edistää työllisyyttä ja työvoimapalvelujen toimivuutta.

Vuosien 2017–2018 alueelliset työllisyyskokeilut vähensivät pitkäaikaistyöttömien määrää ja alensivat työttömyysastetta kokeilualueilla.

– Työnhakijarekisteriin pohjautuvien tilastojen perusteella ei voi päätellä, missä määrin kehitykseen on vaikuttanut lisääntynyt osallistuminen palveluihin ja missä määrin taas työllistyminen avoimille työmarkkinoille, sanotaan Valtion tarkastusviraston tiedotteessa.

Työnhakijoiden ohjaus palveluihin tehostui

Tarkastuksen kohteena olivat TE-toimistojen tarjoamat julkiset työvoima- ja yrityspalvelut sekä työllisyyden hoidon uudistusten toimeenpano hallituskaudella 2015–2019. Uudistuksista tarkasteltiin alueellisia työllisyyskokeiluja ja työnhakijoiden määräaikaishaastatteluja.

Johtavan tuloksellisuustarkastajan Hannu Tervon mukaan viime hallituskaudella tehtiin niin monta uudistusta samaan aikaan, että niiden päällekkäisyys vaikeuttaa vaikutusten arviointia.

– Jatkossa isot uudistukset ja kokeilut tulisi toteuttaa siten, että niistä on mahdollista tuottaa laadukkaita arviointeja, sanoo Tervo tiedotteessa.

Määräaikaishaastattelujen lisääminen kasvatti TE-toimistojen kontakteja asiakkaisiin ja tehosti työnhakijoiden ohjausta palveluihin.

Haastattelujen lisääminen kuitenkin samalla kasvatti TE-toimistojen henkilöstön kuormitusta. Tarkastuksen perusteella uudistus oli kokonaisuutena myönteinen.

Työllisyyden edistämisen rahat vähenivät 110 miljoonalla 2015–2018

TE-hallinnolla on ollut kohtuulliset edellytykset tarjota palveluja, vaikka määrärahat vähenivät

Vuonna 2015 TE-hallinto käytti työllisyyden edistämiseen ja työttömyyden torjuntaan vajaat 600 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 määrärahoja käytettiin vajaat 490 miljoonaa euroa eli noin 18 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015.

Työllisyystilanne parani tarkastelujakson loppua kohti, mikä vähensi TE-palvelujen tarvetta.

Kokonaisuutena palvelujen hankinta vähentyi jonkin verran tarkastelujaksolla.

– Työllistymiseen vähemmän vaikuttavien palvelujen, kuten kuntouttavan työtoiminnan, valmennusten ja kuntien palkkatuen käyttö lisääntyi kuitenkin hieman, Tervo toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic