Uutiset

Viime vuoden parhaat lehtikuvat palkittiin – parhaiden joukossa ruumiita, rippikoululaisia, kansanedustaja ja maailman johtohenkilöitä

Suomen kuvajournalistien puheenjohtajan mukaan Kuvajournalismi 2018 -kilpailuun osallistujien työnjälki on kiehtovaa.
Yhdessä Meeri Koutaniemen kuvassa miehen jalka törröttää ulos ajopuiden alta karkotettujen hautausmaan vieressä Jäämeren rannalla. Kuva: Meeri Koutaniemi
Yhdessä Meeri Koutaniemen kuvassa miehen jalka törröttää ulos ajopuiden alta karkotettujen hautausmaan vieressä Jäämeren rannalla. Kuva: Meeri Koutaniemi

Kuvajournalismi 2018 -kilpailun yleisön suosikiksi nousi jälleen Meeri Koutaniemi. Hän oli yleisön suosikki myös vuonna 2017.

Yleisö antoi kaikkiaan 2 341 ääntä, joista Koutaniemi sai 1 700.

Yhdessä Koutaniemen kuvassa miehen jalka törröttää karkotettujen hautausmaan vieressä. Ruumis on maannut maan alla vuosikymmenten ajan, mutta miehen kengät, sukat ja housut ovat edelleen ehjät ikiroudan takia.

Karkottaminen oli Neuvostoliitossa yleinen rangaistus. Yli kuusi miljoonaa ihmistä karkotettiin etnisyytensä vuoksi 1950-luvun puoliväliin mennessä. Inkerinsuomalaiset olivat yksi rangaistuista kansoista.

Suomen kuvajournalistit ry:n järjestämään Kuvajournalismi 2018 -kilpailuun osallistui tänä vuonna 101 valokuvaajaa.

Suomen kuvajournalistien puheenjohtaja Hanna-Kaisa Hämäläinen kertoo, että tuomaristo valitsi voittajat kahdentuhannen kuvan joukosta.

– Kokonaisuutena kuvaajien työnjälki on kiehtovaa. Kuvaajat tallentavat hetkiä tästä aikakaudesta, Hämäläinen sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisten ammattikuvaajien ammattitaito on korkealla tasolla myös kansainvälisesti.

– He tekevät paljon töitä eri medioille ympäri maailmaa.

Vuoden lehtikuvassa rippikoululeiriläisiä

Vuoden lehtikuvan otti Joonas Brandt. Hänen Helsingin Sanomissa julkaistussa kuvassaan Malmin seurakunnan rippikoululeiriläiset osallistuvat meditaatiohetkeen.

Tuomariston mielestä Vuoden lehtikuva muistuttaa, että maailmassa on myönteisiä ja uutisoinnin arvoisia asioita.

– Median tehtävänä on toimia ajan peilinä ja näyttää ajastamme myös hyvät asiat. Vuoden lehtikuva muistuttaa hiljaisen voimakkaasti empaattisuudesta ja siitä, miten me tarvitsemme toisiamme, tuomaristo perustelee.

Joonas Brandtin Vuoden lehtikuva 2018: Malmin seurakunnan rippikoululeiri Lohjalla. Meditaatiohetken aikana monet nukkuvat. Kuva: Joonas Brandt
Joonas Brandtin Vuoden lehtikuva 2018: Malmin seurakunnan rippikoululeiri Lohjalla. Meditaatiohetken aikana monet nukkuvat. Kuva: Joonas Brandt

Koutaniemi sai myös kunniamaininnan Reportaasi-sarjassa niin kuin Akseli Valmunenkin.

Kuvajournalisti 2018 on Touko Hujanen. Hän voitti myös Henkilökuva- ja Kuvareportaasi-sarjat sekä sai kunniamaininnan Urheilukuva- ja Kuvaessee-sarjassa.

Uutiskuvan voitti Antti Yrjönen kuvallaan perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisesta.

Kuvaessee-sarjan voitti Mikko Suutarinen ja Urheilukuvan voitti Rio Gandara.

Uusi kuvajournalisti -sarjan voitti Joonas Vohlakari ja vuoden parhaimman videon teki Janne Järvinen.

Urheilu-sarjassa kunniamaininnat saivat Touko Hujanen ja Esko Jämsä. Henkilökuva-sarjan kunniamaininnan sai Miikka Pirinen.

Uwa Iduozee ja Miikka Pirinen saivat kunniamaininnan Henkilökuva-sarjassa. Harri Saukkomaa ja Timo Villanen saivat kunniamaininnan Uutiskuva-sarjassa.

Historia tallentuu lehtikuviin

Suomen kuvajournalistit, aiemmalta nimeltään Suomen Lehtikuvaajat ry, on järjestänyt Vuoden lehtikuvat -kilpailua vuodesta 1962 lähtien. Kilpailun nimi muutettiin muutama vuosi sitten Kuvajournalismi-kilpailuksi.

Kilpailu on kutsukilpailu yhdistyksen jäsenille. Jäseniä on noin 400 eri puolilla Suomea.

– Osa on työsuhteisia, osa freelancereita. Enemmistö on nykyisin freelancereita, samoin kilpailuun osallistuneista, Hämäläinen kertoo.

Hän toteaa, että vaikka työtahti on nykyisin suhteellisen kova, kilpailuihin halutaan osallistua.

– Kilpailuun osallistuminen on katsaus vuoden töistä. Tämä on kiinnostava tapa tallentaa historiaa.

Monen kilpailuun osallistuneen kuvaajan kuvia julkaistaan useassa eri lehdessä.

Tuomareina olivat tänä vuonna tukholmalainen Dagens Nyheter -lehden kuvajournalisti Paul Hansen, helsinkiläinen dokumentaristi ja valokuvaaja Hannamari Shakya ja vaasalainen valokuvaaja Katja Lösönen.

Kuvajournalismi 2018 -näyttely nähdään Helsingissä, Porissa ja Tampereella kevään, kesän ja syksyn aikana.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti