Uutiset

Viime vuosi nousi jaetulle kärkipaikalle mittaushistorian kuumimpana vuotena

Hiilidioksidihanan hiljentäminen ei riitä, vaan se on onnistuttava sulkemaan, sanoo asiantuntija.
Hiilidioksidin määrä ilmakehässä oli viime vuonna ennätyslukemissa siitäkin huolimatta, että päästöt vähenivät 7 prosentilla koronaviruspandemian takia asetettujen rajoitusten vuoksi. Kuva Australiasta. Kuva: EPA

Viime vuosi oli mittaushistorian kuumin yhdessä vuoden 2016 kanssa, selviää EU:n Copernicus Climate Change Service (C3S) -ilmastonmuutospalvelun julkaisemista tiedoista.

Erityisen suuria muutoksia vertailukauteen mitattiin viime vuonna arktisella alueella ja pohjoisessa Siperiassa.

Viime vuoden ennätysluku oli 1,25 astetta teollistumista edeltävän ajan mittauksia kuumempi. Lukeman huolestuttavuutta lisää se, että toisin kuin vuonna 2016, viime vuonna lämpenemiseen ei vaikuttanut El Nino -ilmiö.

El Nino -ilmiö esiintyy kahdesta seitsemään vuoden välein. Se lämmittää trooppisen Tyynenmeren pintavettä, mikä voi nostaa maailman lämpötiloja. Parhaillaan meneillään olevalla La Ninalla on päinvastainen, viilentävä vaikutus.

Vuodesta 2015 alkaen kuusi kulunutta vuotta ovat olleet mitatun historian kuumimmat, samoin 20 viimeksi kuluneista 21 vuodesta.

”Hiilidioksidi kerääntyy ilmakehään kuten vesi kylpyammeeseen”

C3S arvioi raportissaan satelliittidatan perusteella, että joillakin alueilla lämpötilat nousivat huomattavasti maapallon keskiarvoa enemmän.

Euroopassa vuoden keskimääräinen lämpötila oli 2,2 astetta vertailuluvun yläpuolella ja lähes puoli astetta korkeammalla edelliseen ennätysvuoteen eli vuoteen 2019 verrattuna.

Arktisilla alueilla erot olivat vieläkin merkittävämpiä. Siperian maastopalot vapauttivat ilmakehään neljännesmiljardi tonnia hiilidioksidia. Määrä vastaa Espanjan, Egyptin tai Vietnamin vuosittaisia päästöjä.

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä oli viime vuonna ennätyslukemissa siitäkin huolimatta, että päästöt vähenivät 7 prosentilla koronaviruspandemian takia asetettujen rajoitusten vuoksi.

–  Koska hiilidioksidi kerääntyy ilmakehään kuten vesi kylpyammeeseen, jos hiljennämme hanaa seitsemällä prosentilla, hiilidioksidi kertyy vain hieman hitaammin, kertoo Stefan Rahmstorf saksalaisesta Potsdam Institute for Climate Impact Research -tutkimusinstituutista.

–  Meidän on suljettava hana saadaksemme taas vakautettua ilmaston.

Uusimmat

Fingerpori

comic