Uutiset

"Viinarannekkeet" jäävät tänä vuonna oluttapahtumasta pois – kohu ei hetkauttanut järjestäjää

Helsingin keskustassa parhaillaan käynnissä oleva Suuret oluet – pienet panimot -tapahtuma on luopunut rannekkeesta, jolla kävijät pystyivät ostamaan alkoholia luotolla. Juomat ostetaan nyt tavallisilla maksuvälineillä.

-Meillä käyvät ihan normaalit pankki- ja luottokortit joka pisteessä, kertoo Lammin Sahti Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen.

Maksuranneke oli käytössä Helsingin tapahtumassa viime kesänä, ja se poiki Etelä-Suomen aluehallintovirastolta huomautuksen. Virasto katsoi sen rikkovan lakia, jonka mukaan alkoholia ei saa myydä velaksi. Rannekkeella pystyi tekemään ostoksia 500 euroon asti, ja lasku tuli perässä sähköpostiin.

Maksuranneketta koskevasta viranomaistutkinnasta kertoi ensimmäisenä Lännen Media.

Kääriäisen mukaan rannekkeiden käyttöä ei tällä kertaa edes harkittu, vaikka niille olisi ollut mahdollista hakea poikkeuslupaa Valviralta. Lupa on jo myönnetty kotimaisille ja kansainvälisille luottokorttiyhtiöille, kertoi Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholiyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen syksyllä Hämeen Sanomille.

-En lähtenyt sitä edes miettimään, koska tämä on meille halvempi ratkaisu ja saattaa olla asiakkaillekin parempi, Kääriäinen sanoo.

Hän pitää kuitenkin edelleen tulkintaa viime kesän rannekeasiasta ”uskomattomana”. Kääriäisen mielestä alkoholin myynti rannekkeella ja luottokortilla ovat aivan sama asia.

Lammin Sahti teki aluehallintoviraston antamasta huomautuksesta viime syksynä valituksen hallinto-oikeuteen.

-Olen edelleen sitä mieltä, että minä olen oikeassa, Kääriäinen toteaa.

Meneillään olevan alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä on suunniteltu, että velaksi myyntiä koskeva kielto poistettaisiin laista. Kääriäisen mielestä se olisi järkevää.

Myös Etelä-Suomen aluehallintovirastossa maksutapojen monipuolistamiseen suhtaudutaan myönteisesti. Ylitarkastaja Jarmo Castrénin mielestä rannekkeetkin voitaisiin sallia, kunhan anniskelua valvotaan ja kukaan ei pääse ostamaan juomia määräänsä enempää.

-Velaksi myynti pitäisi muotoilla lakiin niin, että heikompiosaisia suojellaan ja ravintolat eivät pysty myymään sellaisille, joilla ei ole edes rahaa ostaa, Castrén sanoo.

Suuret oluet – pienet panimot -tapahtumaa vietetään Helsingissä Rautatientorilla keskiviikosta sunnuntaihin. Viime vuonna tapahtuma keräsi 24 000 kävijää, ja tänä vuonna toiveissa on saavuttaa samanlaiset lukemat.

Kääriäisen mukaan viime kesän rannekekohu ei ole hidastanut tahtia.

-Olen tehnyt näitä tapahtumia 16 vuotta, niin eivät tällaiset vaikuta, hän tuumaa.

Ennen saapumistaan Helsinkiin kyseinen pienpanimojuhla on ehtinyt kiertää jo Tampereella, Lahdessa ja Jyväskylässä. Elokuussa vuorossa ovat Turku ja uutena kaupunkina mukaan tullut Oulu.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Lammin Sahti ja Pienpanimoliiton jäsenyritykset.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic