Uutiset

Viinaveron nosto ei poista uuden lain haittauhkia — "Suuruusluokaltaan selvästi vähäisempi muutos"

Hallitus päätti budjettiriihessään tehdä alkoholiverotukseen sadan miljoonan euron korotuksen. Korotuksen tavoitteena on ehkäistä alkoholihaittoja, joita voi syntyä, jos uusi alkoholilainsäädäntö tulee voimaan. Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan korotuksen siirtoa käytäntöön.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pia Mäkelä kertoo, että hinta on yksi keskeinen tekijä alkoholin kulutuksessa.

-Kun hinta nousee, kulutus laskee. Vuoden 2008 jälkeen alkoholiveroa on korotettu maltillisesti viisi kertaa. Samaan aikaan taloustilanne on ollut huono. Yhdessä nämä ovat saaneet alkoholin kulutuksen vähenemään noin 15 prosenttia. Nyt päätetty korotus saattaisi julkisuudessa olleiden arvelujen mukaan olla pienempi kuin näillä viidellä aiemmalla kierroksella, Mäkelä sanoo.

Tuleva korotus ei riitä Mäkelän mukaan torjumaan monen asiantuntijan pelkäämiä alkoholihaittoja, joita uusi lainsäädäntö voi tuoda mukanaan.

-Kyseessä on suuruusluokaltaan selvästi vähäisempi muutos, Mäkelä vastaa uuden veronkorotuksen vertautumisesta alkoholilain uudistukseen.

Uuden alkoholilain olennaisimpiin muutoksiin kuuluisi kaupoissa myytävät nykyistä vahvemmat oluet, siiderit ja lonkerot. Lisäksi ravintoloiden aukioloajat vapautettaisiin ja käsityöläisoluiden valmistajat saisivat myydä tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta.

Esimerkiksi THL arvioi, että lakimuutoksen myötä kulutus kasvaisi noin kuusi prosenttia ja sen myötä haitat vähintään yhtä paljon. Tärkein kulutuksen kasvun selittäjä arvion mukaan on se, että vahva olut halpenee ja sen saatavuus helpottuu merkittävästi. Suomalaiset juovat kaikesta nauttimastaan alkoholista puolet oluena.

THL:n arvion mukaan alkoholiin liittyviä kuolemantapauksia olisi lakimuutoksen takia vuodessa 150 nykyistä enemmän ja sairaalahoitojaksoja 1 500 nykyistä enemmän. Kokonaiskulutuksen ja haittojen uskotaan kasvavan kuudella prosentilla nykyisestä.

Alkoholiveron korotuksen vaikutus riippuu paljon siitä, miten se kohdistetaan.

Lakimuutoksen kohteena olisivat erityisesti oluet ja olutta juodaan Suomessa paljon. Nähtäväksi jää, tuoko tämä painetta oluen verotuksen muuttamiseen. Väkeviä alkoholijuomia lakimuutos ei koskisi niin paljon.

Eduskunta käynnistää lähetekeskustelun alkoholilain uudistuksesta tiistaina.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic