Uutiset

Viisi sarvikuonoa siirrettiin Euroopasta Ruandaan

Kyseessä on kaikkien aikojen laajin sarvikuonojen kuljetus Euroopasta Afrikkaan. Sarvikuonot vapautettiin maanantaina ruandalaisessa eläinpuistossa.
Eläintarhan hoitaja Veronika Hoskova ruokki Jasmina-sarvikuonoa, joka totutteli matkustuskontissa olemiseen Dvur Kraloven safaripuistossa viime viikolla. Kuva: MARTIN DIVISEK
Eläintarhan hoitaja Veronika Hoskova ruokki Jasmina-sarvikuonoa, joka totutteli matkustuskontissa olemiseen Dvur Kraloven safaripuistossa viime viikolla. Kuva: MARTIN DIVISEK

– Nämä eläimet vietiin Afrikasta vuosikymmeniä sitten esiteltäväksi yleisölle (Euroopan eläintarhoissa) ja nyt niillä on luonnonsuojelullinen rooli Ruandassa, sanoi Mark Pilgrim, Chesterin eläintarhan johtaja ylpeänä BBC:n mukaan.

Kyseessä oli kaikkien aikojen laajin sarvikuonojen kuljetus Euroopasta Afrikkaan.

Maanantaina vapautettiin viisi eläintarhassa syntynyttä itäafrikkalaista pensassarvikuonoa laajassa Akageran kansallispuistossa.

Kolme naarasta ja kaksi urosta ovat kahdesta yhdeksään vuotta vanhoja. Ne ovat peräisin Flamingo Land -puistosta Britannian Yorkshiresta, Tshekin Dvur Kraloven safaripuistosta ja Ree Park Safarista Tanskasta.

Viime vuoden lopulla eläimet kerättiin ensin Dvur Kraloven puistoon totuttelemaan toisiinsa. Nyt tehtyä 6 000 kilometrin matkaa varten ne astuivat niitä varten tehtyihin kuljetuspilttuisiin. Niiden matka Prahasta Ruandan pääkaupunkiin Kigaliin kesti noin 30 tuntia.

Akagerassa ne astuivat ulos suureen väliaikaiseen aitaukseen tuhannen neliökilometrin suuruisessa puistossa.

Tavoite saada eläimet lisääntymään

Ne viipyvät aitauksessaan useita kuukausia kunnes eläinlääkärit ja villieläinten asiantuntijat uskovat niiden pärjäävän elämässä villissä luonnossa.

Pilgrimin mukaan tavoitteena on saada sarvikuonot pariutumaan ja sitä kautta lisääntymään.

– Meillä on 25 eläintarhaa ja eläinpuistoa, joissa on pensassarvikuonoja ja viimeiset 12 vuotta ihmiset ovat siirtäneet sarvikuonoja Euroopan mantereella ympäriinsä jotta lisääntymisohjelma toimisi.

Ohjelma on ollut niin onnistunut, että liki 10 prosenttia koko lajin kannasta maailmassa on Euroopassa, 94 eläintä noin tuhannesta lajin edustajasta.

Nyt vapautettujen eläinten vanhemmat ja isovanhemmat otettiin kiinni Itä-Afrikassa 40 vuotta sitten ja kuljetettiin Euroopan eläintarhoihin. Nyt niiden jälkeläiset pääsevät palaamaan kotiin.

Salametsästäjät suurin ongelma

Suurin ongelma on löytää sarvikuonoille paikka, missä ne ovat turvassa. Salametsästäjien vaara on olemassa, sarvikuonojen sarvet ovat edelleen kysyttyjä, vaikka todellisuudessa niillä ei ole mitään lääketieteellistä arvoa. Sarvista valmistetaan myös helyjä.

Sarvikuonoja vahtivat puistossa aseistetut vartijat. Salametsästäjiä vastaan on käytössä myös teknisiä ratkaisuja.

Salametsästäjät hävittivät pensassarvikuonot Ruandasta kahdesti, ensin 1940- ja 1950-luvuilla, sitten vuonna 2010.

Pensassarvikuonoja tuotiin Akageraan Etelä-Afrikasta vuonna 2017. Tähän liittyi tragedia, sillä eläimiä puistossa seuranneen luonnonsuojelijan Krisztian Gyongyin surmasi yksi sarvikuonoista.

Uusimmat

Fingerpori

comic