Lounais-Häme Uutiset

Viisuekspertti antaisi Darudelle urhoollisuusmitalin ja väläyttää Suomelle välivuotta kisoista - Juha Tapio tai Nelli Matula viisuihin?

Anna Muurinen pohtisi myös kutsuvierasartisteista luopumista, vaikka Suomessa onkin useita viisuihin sopivia edustajia
Darude eli Ville Virtanen. Kuva: Kimmo Penttinen
Darude eli Ville Virtanen. Kuva: Kimmo Penttinen

Euroviisujen tiistaina käyty ensimmäinen semifinaali ei tuottanut viisuekspertti Anna Muuriselle suuria yllätyksiä, vaikka hänen mukaansa kaikki niin sanotut varmat finaaliin menijät eivät läpäisseetkään seulaa. Suomen viisuedustaja Darude eli Ville Virtanen ja solisti Sebastian Rejman karsiutuivat eilen finaalista.

– On aina hauskaa, jos tällaiset San Marinon ja Slovenian kaltaiset maat, jotka ovat Suomen kaltaisia väliinputoajamaita, pääsevät finaaliin. Iloitsen tuloksista, mutta tietenkin Suomen karsiutuminen harmittaa sen takia, että tuo nettikirjoittelu on niin julmaa, Muurinen sanoo.

– Haluaisin antaa Darudelle urhoollisuusmitalin, kun hän on lähtenyt tuohon juttuun. Harmittaa, että mollaamme omianne näin voimakkaasti, koska eihän siinä esityksessä ollut mitään vikaa. Se oli tosi viihdyttävä ja ammattitaitoinen, mutta ei herättänyt tunteita.

Muurinen toivookin, että Darudea kohdeltaisiin hyvin ja samalla luotaisiin Suomeen positiivisempaa viisukulttuuria.

– Ketään ei ole syytä haukkua tästä, se on selvä. Eiväthän he mitenkään mokanneet, muut eivät vain jotenkin innostuneet esityksestä, ei se ole sen huonoudesta kiinni.

Muurinen huomauttaa, että esimerkiksi Suomen kanssa samantyyppinen Viron artisti Victor Crone pääsi finaaliin.

– Hän oli kuin Sebastian Rejmanin pikkuveli ja meni esityksellään finaaliin. Näitä ei voi ennakoida.

Anna Muurinen on ollut laulukilpailusta kiinnostunut viisivuotiaasta asti. Hän on kirjoittanut viisuista sekä gradun että kirjan.

Juha Tapio tai Nelli Matula viisulavalle?

Muurinen väläyttää välivuotta viisuista yhtenä vaihtoehtona Suomen viisutaipaleen jatkolle. Ylen viisuista vastaa tuottaja Anssi Autio on kertonut, että nimekkäiden kutsuvierasartistien saaminen viisuihin on vaikeaa – myös Darude pähkäili osallistumistaan pitkään.

– Ehkä se on niin, että tämä tie on käyty, eikä artisteja ole jonossa enempää. Suomi voisi pitää välivuoden ja miettiä. Kerättäisiin menestyksen janoa ja katsottaisiiin miltä tuntuu, jos Suomi ei ole mukana. Esimerkiksi Portugali piti välivuoden ennen voittoaan.

– Muistan 1990-luvulta, että oli kauhean tylsää, kun Suomi ei ollut mukana. Kestäisin sen, jos lopputulos olisi parempi, koska nyt ovat neuvot aika vähissä. Jotenkin suomalaisten artistien pitäisi herätä mahdollisuuksiin, joita viisut voivat tarjota, Muurinen sanoo.

Moni haikaili laulaja Antti Tuiskusta edustajaa tämän vuoden viisuihin, mutta Aution mukaan Tuisku oli kieltäytynyt. Tuisku sopisi viisulavalle myös Muurisen mielestä, mutta hän huomauttaa, että artistilla täytyy todella olla halua osallistua kisaan.

– Sen pitää loistaa jo silmistä, kun artisti on lavalla. Olen yllättäen miettinyt Juha Tapiota, kun olen nähnyt hänet isolla lavalla. Hän voisi vaikka laulaa suomeksi, olisi kiinnostavaa nähdä mitä tapahtuisi. Jos taas mennään viisuformaattiin, niin Nelli Matula. Hän varmaan nauttisi, ja hän on todella taitava. Ehkä hänet voitaisiin kutsua, sitten voitaisiin siirtää kutsuvierasmenetelmä hyllylle, jos se ei vieläkään toimisi.

”Jotain niin kitsiä, että se upposi”

Ensimmäisestä semifinaalista jatkoon menivät Kreikka, Islanti, Valko-Venäjä, Slovenia, San Marino, Australia, Serbia, Kypros, Viro ja Tshekki.

Muurinen ei osaa sanoa, mistä hieman yllättäen jatkoon menneen San Marinon menestys kumpuaa.

– Siinä oli varmaan löydetty jotain niin kitsiä, että se osui ja upposi. Paremmuudesta ei varmasti ollut kysymys. Lähtisin tulkitsemaan asiaa siltä pohjalta, että millaisen tunteen esitys herättää. Jos se herättää myötähäpeää tai riemua, tarttuvat ihmiset luuriin.

– Jos esitys on vain tyylikäs ja herättää ajattelemaan jotain ikävää, kuten ilmastonmuutosta tai muuta ahdistusta, ei se kerta kaikkiaan toimi tällaisessa kontekstissa. Ihminen ehkä jää pohtimaan maailman tilaa, mutta ei äänestä.

Islannin Hatari jakaa myös mielipiteitä. Yhtyeen kappaleessa lauletaan, kuinka viha hallitsee. Hatarin toinen laulaja, Klemens Nikulasson totesi semifinaalin jälkeen medialle, että kukaan tuskin voi kieltää, että viha on nousussa Euroopassa. Laulajan mukaan viha hallitsee, jos emme pidä yhtä.

Muurinen ei lämpene Islannin kappaleelle ja esitykselle. Hänestä esimerkiksi kappaleen melodia ei ole järin kiinnostava.

– Minulle on tärkeää, haluanko kuulla kappaleen uudestaan, ja sitä en välttämättä haluaisi enää kuulla enkä varsinkaan nähdä enää. Ehkä en vain löydä itsestäni tällaista ahdistusta, Muurinen pohtii.

Australian esitykseen Muurinen puolestaan sanoo hurahtaneensa.

– Se oli mielettömän ihana ja valoisa. Voihan se olla, että Australia tulee ja ohittaa kaikki.

 

Euroviisujen toinen semifinaali on torstaina

Uusimmat

Fingerpori

comic