Uutiset

Viktor Orbán muovasi Fideszistä äärikonservatiivisen populistipuolueen – nyt sitä uhkaa lähtö EPP-puolueperheestä

Viktor Orbán on 55-vuotias lakimies, joka oli Unkarin pääministeri vuosina 1998–2002 ja uudelleen vuodesta 2010 eteenpäin. Kuva: ZOLTAN MATHE
Viktor Orbán on 55-vuotias lakimies, joka oli Unkarin pääministeri vuosina 1998–2002 ja uudelleen vuodesta 2010 eteenpäin. Kuva: ZOLTAN MATHE

Onko Unkarin hallitsevalla puolueella Fideszillä sijaa EU:n keskustaoikeistolaisten puolueiden majatalossa?

Se selviää tänään, kun EU-parlamentin suurin ryhmittymä, Euroopan kansanpuolue (EPP) kokoontuu Brysseliin päättämään Fideszin jatkosta.

Ratkaisu on 260 delegaatin käsissä. He edustavat yli 70 puoluetta 40 maasta. Suomesta EPP:hen kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Lopullisten potkujen sijasta mahdollinen ratkaisu voi olla Fideszin jäsenyyden jäädyttäminen määräajaksi. Tällaista ratkaisua kannattaa EPP:n suurimman puolueen, Saksan CDU:n uusi puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer.

Puolue alle 35-vuotiaille

Fideszin historia on yhtä kuin Viktor Orbánin historia.

Orbán oli yksi nuorista lakiopiskelijoista, jotka päättivät keväällä 1998 kommunistivallan vedellessä viimeisiään perustaa puolueen, joka ristittiin Fidesziksi eli Nuorten demokraattien liitoksi. Vuoteen 1993 saakka puolueeseen ei otettu yli 35-vuotiaita.

Fidesz ajoi markkinataloutta ja monipuoluejärjestelmää.

Orbánin nimi tuli tutuksi unkarilaisille kesäkuussa 1989, kun Unkarin vuoden 1956 kansannousun uhrit – etunenässä pääministeri Imre Nagy – haudattiin uudelleen. Seremoniassa puhunut Orbán vaati Neuvostoliiton joukkoja pois Unkarista ja vapaita vaaleja.

Kurssia reivattiin oikealle

Järjestelmä vaihtui. Ensimmäiset monipuoluevaalit järjestettiin Unkarissa vuonna 1990.

Orbán varoitteli liiallisesta kansallismielisyydestä ja kirkon vaikutusvallasta politiikassa. Eurooppalaisia liberaaleja arvoja markkinoineen Fideszin menestys jäi keskinkertaiseksi ja vielä heikommaksi seuraavissa vaaleissa vuonna 1994.

Opportunismia sanotaan Viktor Orbánin leimaa-antavaksi piirteeksi. Heikosti menneiden vaalien jälkeen Orbán katsoi, että puolueen kurssia pitää reivata reippaasti oikealle. Hän haistoi markkinaraon konservatiivisten äänestäjien keskuudessa.

Liberaali siipi savustettiin ulos puolueesta.

1990-luvun loppupuolella Orbán muovasi Fideszistä kansallismielisen, äärikonservatiivisen puolueen. Perhe, katolinen kirkko ja Unkarin kansa ovat sen politiikan kovaa ydintä. Kansallismielinen uho on väliin herättänyt huolta naapurimaissa, joissa on isot unkarilaisvähemmistöt.

Illiberaalia demokratiaa

Kuluneella vuosikymmenellä Fideszin ohjelmapalettiin on tarttunut oikeistopopulistista puolueista tuttuja aineksia: epäluulo EU:ta ja ulkomaisia firmoja kohtaan sekä maahanmuuton vastustaminen.

Fidesz raapi vaalivoittoja lupaamalla pysäyttää pakolaiset, joita unkarilaiset äänestäjät eivät olleet nähneet muualla kuin televisioruuduilla.

Orbán itse puhuu ”illiberaalista demokratiasta”, joka olisi länsimaisen demokratian tuunattu versio. Unkarissa se on merkinnyt oikeuslaitoksen, median sekä tiede- ja kulttuurihallinnon ottamista hallitsevan puolueen näppeihin.

Karismaattinen mutta autoritaarinen Viktor Orbán jakaa virkoja, etuisuuksia ja valtion urakoiden toimeksiantoja.

Fidesz

Unkarin hallitseva puolue on Fidesz (Fiatal Demokraták Szövetsége). Nimi tarkoittaa Nuorten demokraattien liittoa.

Fideszin perustivat liberaalit opiskelijat vuonna 1988, kommunistivallan lopussa.

Hallituksessa 1998–2002 ja vuodesta 2010 eteenpäin.

Nyt puolueella on Unkarin parlamentissa 117 paikkaa 199:stä. EU-parlamentissa sillä on 11 paikkaa.

Viktor Orbán on ollut puoluejohtaja vuodesta 1993.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti