Uutiset

Ville Niinistö Talvivaara-päätöksestä: ”Surullista, että tähän on päädytty”

Helsinki

Työ- ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoi keskiviikkona, että valtio valmistautuu Talvivaaran kaivoksen sulkemiseen. Sulkemisen valmistelu tapahtuu vuoden loppuun mennessä.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä kaikki kaivokseen, ympäristöön ja ihmisiin vaikuttavat valmistelut pitäisi aloittaa sillä olettamalla, että kaivos todella suljetaan.

– On todennäköistä, ettei kaivoksesta tule taloudellisesti kannattavaa. Niin markkina-analyytikotkin näkevät. Sen takia tukitoimet ihmisten työllistämiseksi kannattaa aloittaa heti. Kannattaa varautua heti siihen, että Kainuussa kehitetään muita elinkeinoja ja löydetään tulevaisuuteen tähtääviä työllisyystoimia.

Niinistö sanoo, että tällä hetkellä hänen ajatuksensa ovat kainuulaisten ihmisten puolella.

– Olin viimeksi kuukausi sitten Kajaanissa. Ihmiset ovat siellä huolissaan toimeentulostaan, tulevaisuudestaan ja ympäristöstään. Siellä toivottiin, että kaivos olisi voinut jatkaa ja ympäristö olisi saatu kuntoon.

Niinistö pitää kuitenkin hallituksen päätöstä alasajon valmistelusta oikeana.

– Surullista, että tähän on päädytty. On näyttänyt jo pitkään siltä, että kymmeniä miljoonia veronmaksajien rahoja laitetaan kuukausittain toimintaan, jonka kannattavuus näyttää niin huonolta, että ulkopuolista omistajaa tuskin löytyy.

Hallituksen päätös ei ole lopullinen kuolinisku kaivokselle. Toiminta voisi pitkällä tähtäimellä jatkua, jos ulkopuolista lisärahoitusta löytyy siirtymäajan kuluessa. Siihen Niinistö ei kuitenkaan usko.

– On todennäköistä, ettei kaupallisia toimijoita tule, joten tukitoimet on aloitettava heti. Hallitus ei voi odottaa pelastavia rakennetoimia loppuvuoteen asti, Niinistö sanoo ja pohtii, että hallitus voisi tukea esimerkiksi bioenergian tuotantoon tähtääviä työllisyystoimia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic