Uutiset

Ville Virtanen sai ala-asteella serkultaan Karilta kasetin, ja se oli alkusysäys uralle Darudena

Darude toivoo, että Euroviisuista tuodaan voitto kotiin. Vähimmäistavoitteena on päästä finaaliin. Kuva: Kimmo Penttinen
Darude toivoo, että Euroviisuista tuodaan voitto kotiin. Vähimmäistavoitteena on päästä finaaliin. Kuva: Kimmo Penttinen

Ville Virtasella eli Darudella pitää kiirettä. Se ei ole yllättävää. Onhan hänet valittu Sebastian Rejmanin kanssa Suomen Euroviisu-edustajaksi.

Nyt Darude antaa haastatteluja Yleisradion tiloissa. Kello lähestyy yhtä. Lounas on vielä syömättä. Virtanen saa eteensä keltaista limonadia.

– Olisin voinut olla myös rockbändimuusikko, jos olisin silloin lapsena opetellut soittamaan jotakin instrumenttia, Virtanen pohtii.

Hän katselee puolitäyttä lasiaan ja jatkaa:

– En halunnut ehdottomasti tehdä konemusaa. Ei siitä ollut kyse.

Nuorena euralaispoikana Virtanen pelasi jääkiekkoa. Musiikkia hän ei harrastanut.

Koululaisena Virtanen kuunteli samaa kamaa kuin kaikki muutkin sen ikäiset. Kasariheviä: Bon Jovia, Waspia, Kissiä, Twisted Sisteriä.

– Kuuntelin kuitenkin myös Modern Talkingia ja Pet Shop Boysia.

Kun Virtasen perhe lähti automatkalle, stereoista tai radiosta raikasi aina musiikki: Kake Randelin tai Meiju Suvas. Kun Virtanen muistelee niitä aikoja, päässä alkaa heti soida Kop kop kop avaa hakas.

 

Jarre sykähdytti ala-asteella

Jo ala-asteellasattui kuitenkin jotakin, joka sai Virtasen sydämen sykähtämään koneille.

Viidennellä, ehkä kuudennella luokalla hän sai serkultaan Karilta kasetin, jolle oli nauhoitettu Jean Michel Jarren albumi Magnetic fields.

– Se oli mun eka kasetillinen avaruussyntikkamusaa. Voisi sanoa, että siihen syttyi jonkinlainen rakkaus, vaikken sitä silloin tiedostanutkaan.

Meni kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin Virtasen ja koneiden tiet ristesivät ja hän alkoi tehdä Darudena musiikkia ja keikkaa.

Kun Virtanen muutti armeijan jälkeen Turkuun opiskelemaan tietoliikennetekniikkaa, hän hankki tietokoneen lähinnä opintojen takia.

Silloin opiskelukaverit esittelivät pari tietokoneohjelmaa. He näyttivät, miten koneilla voi tehdä musiikkia.

 

Kymmeniä konsertteja vuodessa

Tänä vuonna Ville Virtaselle tulee jo 20 vuotta täyteen Darudena. Kaikki lähti lentoon Sandstormista, joka nosti Daruden maailmanmaineeseen.

Se oli Daruden debyyttialbumin ensimmäinen single, joka myi kultaa esimerkiksi Yhdysvalloissa vuonna 2000.

Virtanen on keikkaillut noin 50 konsertin vuositahtia. Joinain vuosina keikkoja on ollut enemmänkin. Hän käy dj-keikoilla paljolti Yhdysvalloissa tai Britanniassa.

– Sandstorm soi melkein joka kerta. Yhden käden sormilla voi laskea ne kerrat, kun en ole sitä soittanut, Darude sanoo.

Vielä hän ei ole isoimpaan hittiinsä kyllästynyt.

– Siinä vaiheessa, kun sen soitan, paikka jollain tavoin räjähtää. Ja kyllä mä siitä edelleen tykkään, Darude sanoo.

 

”En sanonut heti kättelyssä kyllä”

Limonadipullo on huvennut puoleen. Haastatteluja on takana useita, edessä myös.

Mediahässäkkä on ollut massiivista. Uuden musiikin kilpailun finaalin jälkeen Darudella oli hetkellinen euroviisuähky, sillä pari kolme viikkoa ennen kilpailua mentiin minuuttiaikataululla.

– On kuitenkin ollut hienoa päästä näkemään, miten tällaista tehdään.

Ville "Darude" Virtanen muutti kuutisen vuotta sitten Yhdysvalloista takaisin Suomeen. Perheen ja työn yhteensovittamisessa on riittänyt haastetta. Kuva: Kimmo Penttinen
Ville ”Darude” Virtanen muutti kuutisen vuotta sitten Yhdysvalloista takaisin Suomeen. Perheen ja työn yhteensovittamisessa on riittänyt haastetta. Kuva: Kimmo Penttinen

Darude on toki ollut esillä ennenkin, mutta vain yhtenä esiintyjänä, joka käy hoitamassa osuutensa lavalla tai ruudussa. Nyt koko show pyörii Daruden ja Rejmanin ympärillä.

Euroviisut ovat täyttäneet kalenteria viime syyskuusta alkaen. Silloin Darudelta kysyttiin, lähteekö hän Suomen edustajaksi viisuihin Israeliin.

– En sanonut heti kättelyssä kyllä.

Tällä kertaa aikataulut antoivat kuitenkin ensimmäistä kertaa myöden. Ensin Virtasen oli raivattava kalenteri vapaaksi, sillä rupeama vie aikaa. Se huipentuu toukokuun puolivälissä Tel Avivissa pidettäviin laulukilpailuihin.

– Kun aikataulut syksyn mittaan selvisivät, uskalsin jo ottaa pari keikkaakin.

 

Kappaleen oli sovittava Euroviisuihin

Suomen Euroviisujen edustuskappaleeksi valikoitui kolmesta ehdokkaasta tanssipop-kappale Look away, joka perustuu Sebastian Rejmanin tekstiin ja melodiaan. Darude teki kappaleesta tanssimusiikkiversion ja pyysi laulajaksi Rejmanin.

Daruden mukaan tärkeää oli, että kappale sopii Euroviisujen formaattiin.

Ensi alkuun Darudella oli noin 30 demoa erilaisista kappaleista, joita hän ideoi ja työsti muusikkoverkostonsa avustuksella.

Look away on täydellinen biisi siinä mielessä, että se ei osoita ketään sormella. Ei syytä, ei ylennä, vaan siinä sanotaan, että we look away.

Ajatuksena on kuitenkin, että ihmiset huomaisivat ympärillään olevat epäkohdat ja puuttuisivat niihin.

Euroviisujen järjestäminen Israelissa on herättänyt keskustelua. Darudea ja muita edustajia on kehotettu kiinnittämään Look away -biisin hengessä huomiota siihen, mitä tapahtuu Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Darudea itseään ei ole suoranaisesti uhkailtu, mutta ”ikävän sävyisiä viestejä on tullut”.

– Tämä on hankala aihe, Darude sanoo.

– Tiedostamme, mitä siellä tapahtuu. Olemme myös kaikkea väkivaltaa ja ihmisoikeusrikkomuksia vastaan.

Daruden mukaan tilanne Israelissa ei kuitenkaan paranisi, jos Suomi tai joku muu maa boikotoisi Euroviisuja ja jäisi pois. Sen vuoksi kisoihin on päätetty lähteä musiikki edellä.

 

Muusikoiden vastakkainasettelu ihmetyttää

Darude toivoo, että Israelista tuodaan voitto kotiin.

– En uhoa. Ette saa minua kiinni uhoamisesta. Se ei kuulu mun palettiin. Mutta jos finaaliin ei päästä, voin sanoa, että sitten olen pettynyt. Sitten ottaa pattiin.

Daruden mukaan pettymys liittyy siihen, että, jos menee Euroviisuihin, silloin on tehtävä kaikkensa päästäkseen loppuun asti.

Silti hän ajattelee, että kilpailu konseptina tuntuu musiikissa hassulta.

Darude ei ole koskaan ymmärtänyt tapaa, jolla muusikoita asetetaan vastakkain esimerkiksi listasijoitusten perusteella.

Kerran kävi niin, että Darude nousi brittilistan kolmoseksi. Hiukan myöhemmin Bomfunk MC’s ylsi kakkoseksi.

Darudelta kysyttiin, harmittaako? Miksi ihmeessä, Darude pohti.

– Eri aika, eri biisi. Olin iloinen heidän puolestaan.

 

Kuusi vuotta Suomessa

Kello käy. Pullo tyhjenee, mutta jotakin tärkeää on vielä kysymättä. Perhe.

Virtanen kertoo, millainen on ollut Daruden 20 vuotta numeroina.

– Keikkoja yli 70 maassa, yli 1 000 keikkaa, 4 albumia, 20 singleä, yli 40 remixiä, yksi vaimo, kaksi lasta.

Keikkoja luetellessaan Darude katsoo keskittyneesti käsiään. Vaimon ja lasten kohdalla pää nousee ja kasvoille nousee hymy.

Daruden mukaan haastavinta koko hommassa on ollut työn ja perheen yhteensovittaminen.

– Mulla on ihana ja vahva vaimo, joka hoitaa perheen, kun en ole paikalla. Hänellä on iso vastuu siitä, että homma toimii.

Perheessä on 9- ja 1,5-vuotiaat lapset, joista vanhempi on syntynyt Yhdysvalloissa. Perhe muutti Atlantasta Michelle-vaimon kotikonnuilta Suomeen kuutisen vuotta sitten.

Ensin vierähti vuosi Turussa, kunnes perhe muutti nykyiseen kotiinsa Salon Halikkoon.

 

Metsä ja moottoritie ovat lähellä

Suomen ja Salon puolesta puhui monikin seikka.

– Halusimme, että poika saa kasvaa Suomen lintukodossa. Se on tietenkin iso yleistys, mutta on täällä paljon puhtaampaa ja turvallisempaa.

Salosta löytyi myös montessori-päiväkoti, jollaista poika oli käynyt jo Atlantassa.

Salo on lähellä Turkua, mutta lähempänä Helsinkiä kuin Turku. Näin matka lentoasemalle ja levy-yhtiön tapaamisiin jää hieman lyhyemmäksi.

– Ainoa asia, mikä muuton jälkeen on muuttunut on se, että keikkamatkat ovat pidentyneet.

Suomesta on maailmalle pitkä matka, mutta Darude pyrkii järjestämään työmatkat niin, ettei kotoa tarvitse koskaan olla poissa kuin muutaman päivän kerrallaan.

Lopullinen päätös kodin paikasta Halikossa oli sattumien summa.

Virtasen perhe asuu alueella, jonka lähellä on metsää. Turun ja Helsingin välinen moottoritie kulkee kilometrin päässä. Paikka on turvallinen lapsille.

Se muistuttaa Virtasen pientä kotikylää Eurassa, eteläisessä Satakunnassa, jossa Virtanen kasvoi perheensä kanssa.

– Melkein kuin Hinnerjoella asuis.

Ville ”Darude” Virtanen

Ikä: 43.

Syntynyt: Eurassa.

Asuu: Salossa perheensä kanssa.

Ura: Ensimmäinen studioalbumi oli Before the Storm (2000). Sen maailmanlaajuiseksi kestohitiksi nousi single Sandstorm. Viime syksynä Sandstorm ylitti Spotifyssa ensimmäisenä suomalaishittinä sadan miljoonan Spotify-kuuntelukerran rajan.

Julkaissut yhteensä neljä albumia, joista viimeisin on vuonna 2015 julkaistu Moments.

Ajankohtainen: Suomen edustaja Eurovision-laulukilpailussa tänä vuonna.

Mieleenpainuneimmat Euroviisu-kappaleet: Herreysin Diggi-loo diggi-ley, Johnny Loganin Hold me now ja Lordin Hard rock hallelujah.

Uusimmat

Fingerpori

comic