Uutiset

Viranomaiset aikovat keskustella Turun iskujen tiedotuslinjasta – "Väärät huhut pitäisi saada katkaistua"

Maahanmuuttovirasto aikoo keskustella poliisin kanssa, voiko Turun veritekojen pääepäillystä kertoa tähänastista enemmän tietoja julkisuuteen.

-Koska on ymmärrettävää, että tässä on tietty tiedontarve ja toisaalta väärät huhut pitäisi saada katkaistua, perustelee Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Lännen Medialle.

Revon mukaan tarkoituksena on käydä asiaa viranomaisten kesken läpi vielä tänään.

Kahdesta terroritarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä epäillyn 18-vuotiaan marokkolaismiehen nimi tuli julkiseksi tänään maanantaina, kun poliisi vei Abderrahman Mechkahin vangitsemisvaatimuksen Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen.

Poliisi kertoi jo lauantaina, että pääepäilty on ollut turvapaikkaprosessissa mukana, mutta viranomaiset eivät ole toistaiseksi vahvistaneet, onko hän saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, kuten jotkin tiedotusvälineet ovat kertoneet.

Lännen Media kertoi sunnuntaina, että mies kävi vielä keväällä turkulaisessa moskeijassa, mutta lopetti käynnit yllättäen pari kuukautta sitten. Kaupungin marokkolaisyhteisön käsityksen mukaan mies olisi turvapaikkaa hakiessaan sanonut olevansa Palestiinasta, mutta viranomaiset olivat saaneet hänen todellisen kotimaansa selville.

Ylen mukaan sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi Huomenta Suomen haastattelussa, että mies ei ole vielä saanut lainvoimaista päätöstä turvapaikkaprosessissaan.

Maahanmuuttoviraston Esko Revon mukaan laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta määrää turvapaikka-asian salassa pidettäväksi. Viranomaiset eivät siis lähtökohtaisesti voi kertoa, onko joku yksittäinen henkilö hakenut turvapaikkaa.

Lakiin on kuitenkin kirjattu, että turvapaikanhakijaa koskevista asiakirjoista voidaan antaa tietoja julkisuuteen, jos on ilmeistä, ettei tiedon antaminen vaaranna häntä tai hänen läheistensä turvallisuutta.

Revon mukaan poliisi on avainasemassa, kun viranomaiset harkitsevat, mitä rikoksesta epäillyn turvapaikanhakijan taustoista voidaan kertoa julkisuuteen.

-Käymme aina poliisin kanssa keskustelun, että miten menetellään, ettei rikostutkinta vaarannu.

Keskusrikospoliisi kertoi puolenpäivän jälkeen viestipalvelu Twitterissä, että Turun puukotusten kuolonuhreista on liikkeellä väärää tietoa. KRP:n mukaan Kauppatorilla kuolleet suomalaisnaiset olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic