Uutiset

Viranomaislähde Reutersille: Turkki ei aio enää estää syyrialaispakolaisten pyrkimistä Eurooppaan

Turkki ei aio enää estää syyrialaisia pakolaisia pyrkimästä Eurooppaan, sanoo turkkilainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille. Kuva: EPA

Turkki ei aio enää estää syyrialaisia pakolaisia pyrkimästä Eurooppaan, sanoo turkkilainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille.
Lähteen mukaan Turkin poliisia, rannikkovartiostoa ja rajaviranomaisia on ohjeistettu toimimaan niin, että rajanylityksiä ei enää estetä.

Euroopan unioni ja Turkki solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta Eurooppaan.

Turkissa on yli 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä. Reutersin mukaan Turkki arvioi ihmisten lähtevän sankoin joukoin pakoon Syyrian Idlibistä uusimpien taistelujen vuoksi.

Turkkilaisviranomaiset kertoivat varhain perjantaina Suomen aikaa, että Idlibissä ilmaiskussa kuolleiden turkkilaissotilaiden määrä on noussut 29:ään. Lisäksi yli 30 sotilaan kerrottiin haavoittuneen.

Helmikuussa on tähän mennessä kuollut yli 40 turkkilaista.

Turkki ilmoitti kostavansa iskemällä Syyrian hallinnon kohteisiin. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui torstaina koolle hätäkokouksen ilmaiskun vuoksi.

Turkin ulkoministeri ja Naton pääsihteeri keskustelleet

Turkki tukee Idlibin alueella useita kapinallisryhmiä. Turkki ja Syyrian hallinnon joukkoja tukeva Venäjä sopivat vuonna 2018 demilitarisoidun alueen luomisesta Idlibissä. Sopimus on rikkoutunut, kun Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot ovat ryhtyneet valtaamaan kapinallisten viimeistä suurta linnaketta Idlibiä.

Venäjän puolustusministeriö syytti torstaina Turkkia Syyrian sopimuksen loukkaamisesta tukemalla kapinallisia tykkitulen ja lennokkien avulla.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu on keskustellut Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa ilmaiskun jälkeen, kerrotaan ulkoministeriön lausunnossa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Stoltenberg vaati jännitteiden liennyttämistä.

Sadattuhannet ihmiset ovat paenneet Syyrian opposition linnakkeesta viimeisen kahden kuukauden aikana, käy ilmi YK:n laskemista.

Uusimmat

Fingerpori

comic