Uutiset

Virkamiesten edustuskuluihin joudutaan puuttumaan hyvin harvoin – Oikeusministeriö ryhtyy nyt seuraamaan virastopäällikköjen ja valtuutettujen kuluja

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan 5 200 euron taksimatkoissa ei oikeusministeriön mukaan ollut väärinkäytöksiä, mutta asia tuskin jää tähän.

Valtion virkamiesten edustuskuluihin joudutaan puuttumaan hyvin harvoin.

– Olen ollut päällikkö-virkamiehenä 11,5 vuotta ja siitä ajasta minulla on ollut ohjattavia viranomaisia kuusi vuotta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen tulee kohdalleni, toteaa kansliapäällikkö Pekka Timonen oikeusministeriöstä Lännen Medialle.

– Virkakunta tuntee varsin hyvin säännöt ja käytännöt.

Uutissuomalainen kertoi viime viikolla lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan taksikulujen olleen kolmessa kuukaudessa 5 200 euroa. Hän ajoi taksilla esimerkiksi Oulusta Jyväskylään ja Helsingistä Harjavaltaan.

Timosen mukaan valtion hallintoa valvotaan monin eri tavoin, mutta etukäteen virkamiesten taksikuluja tai muita edustuskuluja on tietenkin vaikea valvoa.

Monella hallinnon alalla virkamiesten kuluja seurataan vuosittain tai puolivuosittain.

– Oikeusministeriössä tällaiselle ei ole aikaisemmin ilmennyt tarvetta. Nyt se otetaan ensi vuoden alusta käyttöön virastopäälliköille ja vastaaville toimijoille eli juuri näille valtuutetuille systemaattisesti.

Seurannalla varmistetaan, että ministeriöllä on parempi tieto virkamiesten kuluista tästä eteenpäin. Timosen mukaan yksi seurannan tavoitteista on, että se vaikuttaa myös heidän matkustustapaansa.

”Kurttilalla oli matkoille perustelut”

Tuomas Kurttila toimitti pyynnöstä oikeusministeriölle selvityksen taksimatkoistaan. Ministeriö tiedotti tänään maanantaina, että matkat liittyivät hänen virkatehtäviinsä ja tilaisuuksiin, joihin osallistuminen kuuluvat lapsiasiavaltuutetun itsenäiseen harkintaan.

– Hänellä oli matkoille perustelut. Valtuutetut ovat lain mukaan itsenäisiä toimijoita. He ovat hallinnollisesti meidän yhteydessämme, mutta jokainen viranomainen päättää itse toiminnastaan, Timonen sanoo.

Hän ei kommentoi, olisiko lapsiasiavaltuutettu päässyt tilaisuuksiin muulla kulkuneuvolla kuin taksilla. Ministeriö ei ota kantaa yksittäisten taksimatkojen asianmukaisuuteen tai valtuutetun tilaisuuksiin osallistumisen perusteluja koskevaan sisällölliseen arviointiin.

Mitä tästä seuraa Kurttilalle?

– Tästä selvityksestä ei seuraa suoraan mitään, koska emme ole tässä asiassa toimineet tarkastusviranomaisena. Kun asiasta nousi niin iso julkinen keskustelu, haluttiin faktat mahdollisimman nopeasti esiin ja sen takia käytettiin selvitysmenettelyä, Timonen toteaa.

Hän arvelee, että julkisen keskustelun takia joku tekee Kurttilasta kantelun.

– Olettaisin myös, että valtiontalouden tarkastusvirasto on tästä sen verran kiinnostunut, että jossain vaiheessa selvitämme heidän ja meidän kesken, mihin tämä antaa aihetta. Tai he kertovat käynnistävänsä oma-aloitteisen tarkastuksen.

Kunnallisella puolella väärinkäytöksiä hyvin harvoin

Neuvottelupäällikkö Sari Ojanen KT Kuntatyönantajista kertoo, että kuntapuolella virkamiesten taksimatkoissa ja edustuskuluissa ilmenee erittäin harvoin väärinkäytöksiä.

– Jos sellaista tulee esille, se nousee joka kerta tiedotusvälineisiinkin. Kunnassa on ylipäätään tosi tarkkaa esimerkiksi luottokorttilaskujen tarkastaminen.

Virkamiehiä ohjeistetaan tekemään matkat niin lyhyessä ajassa kuin mahdollista ja kustannuksiltaan edullisimmalla tavalla. Varsinaista seurantaa kuntapuolella ei Ojasen mukaan ole.

– Jos tulee väärinkäytöstapaus, kunta soittaa ja kysyy meiltä toimintaohjeita. Ne ovat yksittäistapauksia, niitä ei voi edes millään tavalla tilastoida.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti