Uutiset

Viro esittelee ylpeänä koko maata EU-kokousten vieraille – Suomi jämähtää Helsinkiin

Suomi on keskittämässä omat vuoden 2019 EU-huippukokouksensa pääkaupunki Helsinkiin. EU-puheenjohtajamaa Viro tahtoo tehdä vaikutuksen viemällä unionin virkamiehiä ja toimittajia myös pääkaupunki Tallinnan ulkopuolelle.

-Yksi päämääristämme on varmasti esitellä Viroa luonnonläheisenä maana ja modernina yhteiskuntana, Viron puheenjohtajuusprojektin koordinaattori Piret Lilleväli sanoo.

Osa kokouksista ja konferensseista järjestetään Tartossa.

Vieraille on tarjottu kenttäretkiä Lahemaan kansallispuistoon ja Tapan sotilastukikohtaan, joka on Viron maavoimien suurin tukikohta ja Nato-pataljoonan sijoituspaikka.

-Euroopan maatalousministerit kävivät jo tutustumassa Vihulan rämeeseen Länsi-Virumaalla, ympäristöministerit puolestaan Kõnnun rämeeseen Harjumaalla, Lilleväli luettelee.

Suomen heinäkuussa 2019 alkavan puheenjohtajakauden kaikki satakunta kokousta aiotaan pitää Helsingissä, mikä on herättänyt ihmetystä myös kokeneissa suomalaispoliitikoissa.

Asiasta on päättänyt hallituksen EU-ministerivaliokunta.

Suomen edellisellä puheenjohtajakaudella 2006 kokouksia järjestettiin yhteensä 21 kaupungissa.

Esimerkiksi turkulainen kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) on muistuttanut ideasta (Lännen Media 24.10), miksi EU-puheenjohtajuuskin kiertää.

-EU:n idea näkyy jo siinäkin, että maata vaihdetaan, jotta unioni tulisi tutuksi. Samaa filosofiaa pitäisi seurata myös maan sisällä. Unionin perusfilosofian levittämistä pitäisi katsoa muustakin kuin logistisesta vinkkelistä.

Oululaisen europarlamentaarikon Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan eri alueiden nostaminen on perusteltua myös Brysselistä katsottuna.

-Yleensä eurooppalaiset rakastavat sitä, että pääsevät katsomaan erilaisia alueita. Puheenjohtajakausi antaa hienon tilaisuuden brändätä omaa maata. Se, että ollaan Etelä-Suomessa, jättää pahan aukon Suomi-kuvaan, hän arvioi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic