Uutiset

Viro päästää Tsihanouskajan ääneen YK:ssa – Valko-Venäjän moraalinen johtaja ja ex-presidenttiehdokas kiittää Suomeakin

Valko-Venäjän rehellisiä vaaleja vaativan kansanliikkeen edustaja Svjatlana Tsihanouskaja puhuu perjantaina YK:n turvallisuusneuvostolle avoimessa virtuaali-istunnossa. Tilaisuutta isännöi Viro. Myös Suomi on Tsihanouskajan mukaan antanut tärkeää tukea vaaliprotestien tukahduttamisen jälkeen.
Valko-Venäjän moraaliseksi johtajaksi noussut Svjatlana Tsihanouskaja puhui 25. elokuuta Euroopan parlamentin ulkoasiainkomitealle. Kuva: epa08624176
Valko-Venäjän moraaliseksi johtajaksi noussut Svjatlana Tsihanouskaja puhui 25. elokuuta Euroopan parlamentin ulkoasiainkomitealle. Kuva: epa08624176

Valko-Venäjän presidentinvaalien todellista tulosta ei tiedä kukaan. Vallanpitäjät hallitsevat ja muotoilevat ehdokasasettelua, äänestämistä ja ääntenlaskentaa niin monin tavoin, ettei edes maata vuodesta 1994 kovin ottein johtanut Aleksandr Lukashenko voi tietää totuutta.

Kansalaisten protesti on viime viikkoina kasvanut niin laajaksi, ettei kyse enää ole oppositiosta. Oppositio tarkoittaisi, että olisi myös poliittinen hallitus ja normaalia vallan vaihtuvuutta. Valko-Venäjällä näitä ei ole.

Elokuun alun presidentinvaaleihin yritti poliitikkoja. Pankkiiri Viktar Babaryka pantiin vankilaan, samoin suosittu blogaaja Sjarhei Tsihanouski. Aiempia Lukashenkon vastaehdokkaita on maanpaossa ja kadoksissa.

Presidentinvaaleihin päästetyistä neljästä täyte-ehdokkaasta Svjatlana Tsihanouskaja, vangitun blogaajan vaimo, nousi selvästi suosituimmaksi. Lukashenkon valtaa perusteettomana pitävät valkovenäläiset ovat ryhtyneet nimittämään Tsihanouskajaa maan valituksi presidentiksi. Tsihanouskaja pakeni vaalien jälkeen rajan yli EU- ja Nato-maahan Liettuaan, missä hän on tavannut EU-maiden ja Yhdysvaltojen edustajia.

Nousi vastarinnan johtohahmoksi

Perjantaina Tsihanouskaja puhuu ensi kertaa korkealla maailmanlaajuisella areenalla, kun Viro on kutsunut hänet YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden virtuaaliseen istuntoon. Keskustelu on avoin, ja sitä voi seurata Viron ulkoministeriön Facebook- ja YouTube-tileiltä alkaen kello 17.

Aiemmin Tsihanouskaja on ollut videoyhteydellä europarlamentaarikoiden kuultavana.

Tsihanouskajan kampanjatilaisuuksiin osallistui ennen presidentinvaaleja kymmeniätuhansia ihmisiä, ja niiden jatkoksi on nähty vielä isompia rauhanomaisia protesteja Lukashenkon eron ja rehellisten vaalien vaatimiseksi.

Aina rauhallisesti mutta päättäväisesti esiintyvästä, lempeän oloisesta Tsihanouskajasta onkin tullut moraalinen johtaja Valko-Venäjälle. Hän on tehnyt selväksi, ettei itse ole poliitikko eikä pyri presidentiksi. Hänen ainoa tavoitteensa on pysäyttää väkivalta ja järjestää uudet, rehelliset vaalit.

Lukashenko kiitti Venäjää uusista toimittajista

Lukashenkon vastaus on ollut itsepäisyydessään odotettu. Nuoria muutosten kannattajia on ahdisteltu ja pidätetty, peloteltu ja pahoinpidelty.

Kun nuorisoa ovat pieksäneet mustanaamioiset Omonin miehet pitkine pamppuineen, poliittista apua Lukashenko on pyytänyt tukijaltaan Venäjän johdolta. Presidentti Vladimir Putin lupasi järjestää sotilastukea Lukashenkolle ”tilanteen rauhoittamiseksi”.

Tällä viikolla Lukashenko kiitti Venäjän valtiollista Russia Today -televisioyhtiötä (RT) siitä, että se järjesti hänelle uusia venäjänkielisiä toimittajia aiempien protestiksi lakkoon menneiden ja eronneiden tilalle. Moskovalaiset ”toimittajat” kykenevät vaivatta tekemään Valko-Venäjän uutislähetyksiä, sillä molemmissa maissa on sama valtakieli, venäjä.

Lukashenkon halveksima valkovenäjä on ollut hänen kaudellaan lähinnä itsenäisyysmielisen opposition käytössä.

Lukashenkon lausunto RT:lle venäläisen median tuen tärkeydestä kertoo paljon siitä, keiltä hän saa vähiin käyneen kannatuksen vallassa pysymiselleen.

Haaviston tapaamisessa neuvottelut esillä

Tsihanouskajan tavoitteena on edes jonkinlaisen keskusteluyhteyden saaminen Lukashenkon hallintoon, jotta vallan vaihtaminen uusissa vaaleissa saataisiin alulle.

Ex-presidenttiehdokas on Vilnassa tavannut myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.). Strana dlja zhizni -blogissaan (”Maa elämää varten”) Tsihanouskaja kiittää Suomea tuesta rauhallisten protestien tukahduttamisen jälkeen.

”Suuri enemmistö kansainvälisestä yhteisöstä tunnustaa, että vaalit 9. elokuuta eivät olleet vapaat eivätkä oikeudenmukaiset. Herra Lukashenkolla ei ole Valko-Venäjän kansan tukea”, Tsihanouskaja sanoo jälkimmäisessä kahdesta Haavistoon liittyvästä päivityksestään.

”Tämä on rauhanomainen kansan protesti valtakoneistoa vastaan, joka yrittää varastaa vaalit ja anastaa vallan. Vaadimme kaikilta mailta Valko-Venäjän itsemääräämisoikeuden kunnioittamista. Olemme samalla äärimmäisen huolestuneita herra Putinin julistuksista lähettää venäläinen Omon Valko-Venäjälle”, Tsihanouskaja kertoo sanoneensa.

”Olemme aina sanoneet, että kannatamme kriisin rauhanomaista selvittämistä ja olemme avoimia neuvotteluille. Olemme valmiita harkitsemaan kansainvälisten järjestöjen välittämisen mahdollisuutta, jotta vuoropuhelun alkua saataisiin edistettyä.”

Varastettu vaali

Neuvostoaikojen kolhoosinjohtaja Aleksandr Lukashenko nousi Valko-Venäjän johtoon maan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa 1994. Siitä lähtien Lukashenko on painostanut ja vääristellyt vaalituloksekseen noin 80 prosenttia. Näin farssi eteni 2020.

29.5. Lukashenkon eroa tavoitteleva blogaaja Sjarhei Tsihanouski, 41, pidätetään julkisen epäjärjestyksen aiheuttamisesta. Ei pääse vankina ehdolle.

31.5. Oppositiopoliitikko Mykola Statkevitsh, 63, pidätetään. Vuoden 2010 vaalien ehdokas istui aiemmin viisi vuotta.

18.6. Liikemies, ex-pankkiiri Viktar Babaryka, 56, pidätetään ja vangitaan talousrikoksista.

19.6. Svjatlana Tsihanouskaja, 37, hyväksytään presidenttiehdokkaaksi. Lukashenko ivaa ajatusta naisesta presidenttinä.

14.7. Vaalikomissio estää vanki Babarykan ehdokkuuden.

30.7. Oppositiopoliitikko Valery Tsepkalo pakenee maasta pidätyksen uhkaa. Protestit rehellisten vaalien vaatimiseksi alkavat kasvaa satojen tuhansien ihmisten kansannousuksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic