Uutiset

Viron finanssivalvonta kieltää rahapesussa ryvettyneen Danske Bankin toiminnan

Pankin on lopetettava toimintansa Virossa kahdeksassa kuukaudessa.
Dansken Bankin sivuliikkeen Virossa arvioidaan osallistuneen rahanpesuun noin 200 miljardin euron edestä. Kuva: VALDA KALNINA

Viro kieltää Danske Bankin toiminnan maassaan. Pankin on lopetettava toimintansa Virossa kahdeksan kuukauden kuluessa, ilmoittaa maan finanssivalvonta Finantsinspektsioon.

Mikäli Danske Bank ei suostu vaatimuksiin, sitä kohtaava sakkorangaistus voi Viron lain mukaan kohota jopa kymmeneen prosenttiin koko Danske Bankin liikevaihdosta.

Pankin on ennen sulkeutumistaan huomioitava asiakkaidensa tarpeet, Finantsinspektsioon määrää.

Asiakkaiden on saatava talletuksensa takaisin siirtymäajan sisällä, mutta heitä ei voi pakottaa maksamaan velkojaan pois sen aikana. Jäljelle jäävät velat tulee siirtää esimerkiksi toisten pankkien hoidettaviksi.

Vuoden 2018 lopulla Danske Bankin Viron-konttorilla oli noin 14 700 tallettajaa ja 12 300 velallista.

”Vakava isku Viron finanssimarkkinoille

Päätös liittyy Virossa viime syksynä paljastuneeseen mittavaan rahanpesuskandaaliin.

Danske Bankin Viron-yhtiön arvioidaan vuosina 2007–2015 käsitelleen noin 200 miljardia euron edestä maksuja, joista osa tuli Venäjältä. Yhtiön toimintaa tutkitaan Viron lisäksi Tanskassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Viron poliisi on aiemmin pidättänyt kymmenen Danske Bankin entistä työntekijää.

Pankki on jo paljastuksen jälkeen alkanut ajaa alas toimintojaan Virossa. Finantsinspektsioonin mukaan yhtiö on mahdotonta antaa jatkaa toimintaansa.

– Tämä on ollut vakava isku Viron finanssimarkkinoiden läpinäkyvyydelle, uskottavuudelle ja maineelle, Finantsinspektsioonin Kilvar Kessler toteaa finanssivalvonnan tiedotteessa.

Kessler huomauttaa, että Danske Bank osallistui rahanpesuepäilyjen tutkintaan vasta, kun julkinen paine pankkia vastaan oli alkanut kasvaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic