Uutiset

Viron kaavailema tiukka koronasulku tulossa voimaan torstaina – Sulku kestää ainakin kuukauden

Koronavirustilanne Virossa on nyt äärimmäisen kriittinen, totesi pääministeri Kallas.
Kaja Kallaksen mukaan laajan sulun syy on Virossa nopeasti ja laajalle levinnyt koronaviruksen brittimuunnos. Erityisen paha tilanne on Tallinnassa. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Viroon suunnitellun tiukan koronasulun on määrä tulla voimaan torstaina. Maan pääministeri Kaja Kallas kertoi asiasta myöhään maanantaina Viron yleisradion ERR:n haastattelussa. Sulku kestää ainakin kuukauden, pääministeri sanoi.

Aiemmin sulun arvioitiin voivan alkaa jo keskiviikkona. Sulkutoimista on määrä päättää virallisesti tiistaina, ERR kertoo. Viron hallitus neuvotteli sulun laajuudesta maanantaina.

Viron sulku olisi paljon kattavampi kuin esimerkiksi Suomen, sillä se sulkisi muun muassa kaikki koulut. Hallitus on lisäksi esittänyt toiveen, etteivät vanhemmat veisi lapsiaan päiväkoteihin.

Kaupoista vain välttämättömät liikkeet kuten ruokakaupat, apteekit ja bensa-asemat voisivat olla auki. Ravintolat olisivat myös kiinni, mutta niiden olisi ilmeisesti mahdollista myydä noutoruokaa. Liikunnan harrastaminen sisätiloissa kielletään.

Ulkona julkisissa tiloissa liikkumisessa tulee noudattaa niin sanottua 2+2-sääntöä. Sen mukaan yhdessä voi liikkua korkeintaan kaksi ihmistä niin, että he pitävät kahden metrin turvavälin. Sääntö ei kuitenkaan koske samassa taloudessa asuvia. Sääntö ei myöskään päde tilanteissa, joissa sitä on mahdotonta noudattaa.

Brittimuunnos syynä sulkuun

Kallaksen mukaan laajan sulun syy on Virossa nopeasti ja laajalle levinnyt koronaviruksen brittimuunnos. Virolaisten asiantuntijoiden mukaan brittimuunnoksen tarttuvuus ja nopea leviäminen luultavasti selittää sen, miksi tartuntamäärät ovat Virossa viime viikkoina nousseet, Kallas sanoi.

–  Koronavirustilanne Virossa on nyt äärimmäisen kriittinen. Asia pitää ratkaista nopeasti. Päätimme sulkea maan niin tehokkaasti kuin mahdollista, Kallas perusteli.

Pääministerin mukaan tavoitteena on vähentää ihmisten välisiä kontakteja ja siten katkoa tartuntaketjuja. Kuukauden kuluttua hallitus arvioi, voidaanko rajoituksia purkaa. Se riippuu siitä, miten toimet ovat tehonneet ja millainen tilanne on maan sairaaloissa, Kallas sanoi ERR:n mukaan.

Viron sairaalat alkavat olla täynnä koronapotilaita. Erityisen paha tilanne on Tallinnassa. Itäisen Tallinnan keskussairaalan edustajan Ene Hallingin mukaan sairaalassa ei ollut maanantai-iltana ainoatakaan paikkaa vapaana koronapotilaille, uutistoimisto BNS kertoi.

Päivittäin noin 1 000-1 500 uutta tartuntaa

Noin 1,3 miljoonan asukkaan Virossa on tilastoitu tähän mennessä yhteensä yli 76  000 koronavirustartuntaa, kertoo yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Viimeisen parin viikon aikana maassa on todettu päivittäin noin 1  000–1  500 uutta tartuntaa.

Noin 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa oli maanantaihin mennessä todettu yhteensä 62  522 koronatapausta, kertoo THL:n tilasto.

Maailmanlaajuisesti koronatartuntoja on pandemian aikana todettu yhteensä jo yli 117 miljoonaa. Virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu noin 2,6 miljoonaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan aktiivisia koronavirustapauksia on maailmassa parhaillaan tiedossa noin 21 miljoonaa. Ainakin noin 93 miljoonaa ihmistä on parantunut viruksen aiheuttamasta taudista.

Uusimmat

Fingerpori

comic